Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 października 2017, 16:23

Strefa czasowa UTC+2godz.




Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: upload 512
Post: piątek, 10 marca 2006, 13:20 
Offline

Rejestracja: niedziela, 27 czerwca 2004, 15:47
Posty: 31
Witam mam pytanko co zmienić w /etc/usr/src/rchtb/ready/rc.htb
bo zwiększyłem sobie upload z 256kb/s na 512kb/s
dzięki za pomoc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 10 marca 2006, 13:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 26 października 2005, 13:02
Posty: 1405
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
a mozesz zawartos pliku podac ?

_________________
www.komputer.cuprum.pl
Intel Core 2 DUO QUAD, DUAL DDR2 8GB, GF8800 1 GB, HDD SATAII 750 GB + 750 GB + 80GB + IDE HDD 40 GB, Linux Mandriva 2008 PP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 10 marca 2006, 13:25 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
TheL pisze:
a mozesz zawartos pliku podac ?

Nie zartuj.
markadam, troche bedziesz mial zabawy. Najlatwiej odpal na nowo konfigurator. Jak nie chcesz, to tam masz komentarze. Znajdz czesc odpowiadajaca za upload i zwieksz dwukrotnie kazda wartosc konczata sie na kbit w czesci odpowiadajacej za upload. Polecam jednak odpalenie na nowo konfiguratora.
OT: nie uzywalem starego nnd, ale skrypt kolejkowania zapisuje sie w takim kosmicznym katalogu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 10 marca 2006, 14:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 26 października 2005, 13:02
Posty: 1405
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
tasiorek pisze:
TheL pisze:
a mozesz zawartos pliku podac ?

Nie zartuj.


a czemu :D

_________________
www.komputer.cuprum.pl
Intel Core 2 DUO QUAD, DUAL DDR2 8GB, GF8800 1 GB, HDD SATAII 750 GB + 750 GB + 80GB + IDE HDD 40 GB, Linux Mandriva 2008 PP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 10 marca 2006, 17:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 07:47
Posty: 865
bo jak używasz rc.htb to masz ten plik u siebie.. a jak nie to nie pomożesz pewnie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 10 marca 2006, 18:01 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Raczej dlatego, ze jest dosc duzy, ale faktem jest, ze kto go widzial i rozumie, to wie co zmienic :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 10 marca 2006, 20:47 
Offline

Rejestracja: niedziela, 27 czerwca 2004, 15:47
Posty: 31
To sami widzicie pogadaliście sobie tylko
a ja dalej nie wiem
może ktoś to juz robił proszę o pomoc
pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 10 marca 2006, 22:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 26 października 2005, 13:02
Posty: 1405
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
no ja nie wiem jaki to plik bo sam go nie stosuje i bałwan jestem go nie zobacze trudno mi cos powiedziec :D

_________________
www.komputer.cuprum.pl
Intel Core 2 DUO QUAD, DUAL DDR2 8GB, GF8800 1 GB, HDD SATAII 750 GB + 750 GB + 80GB + IDE HDD 40 GB, Linux Mandriva 2008 PP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 10 marca 2006, 22:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 13 stycznia 2005, 13:27
Posty: 209
Lokalizacja: podlaskie
ja zrobilem konfiguratorem. ale skonczylo sie na tym ze stracilem kilka plikow :) wiec wczesniej zapisz w odzielnym katalogu pliki z hostami nazwami komputerow itp.. bo tym jak odpalisz konfigurator podmienisz pliki i bedzie ok. chyba ze masz kolejne ip w sieci (u mnie sa pewne "dziury") to nie musisz kopiowac plikow. na szczescie mialem kopie z przed miesiaca i nie wiele musialem dopisac.

_________________
kobieta z niczego potrafi zrobic: salatke, kapelusz i awanture


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 11 marca 2006, 01:59 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
markadam pisze:
To sami widzicie pogadaliście sobie tylko
a ja dalej nie wiem

Czytales dokladnie posty?
tasiorek pisze:
markadam, troche bedziesz mial zabawy. Najlatwiej odpal na nowo konfigurator. Jak nie chcesz, to tam masz komentarze. Znajdz czesc odpowiadajaca za upload i zwieksz dwukrotnie kazda wartosc konczata sie na kbit w czesci odpowiadajacej za upload. Polecam jednak odpalenie na nowo konfiguratora.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 11 marca 2006, 03:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 26 października 2005, 13:02
Posty: 1405
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
hehe ja jeszcze nie cytowalem sam siebie :D

_________________
www.komputer.cuprum.pl
Intel Core 2 DUO QUAD, DUAL DDR2 8GB, GF8800 1 GB, HDD SATAII 750 GB + 750 GB + 80GB + IDE HDD 40 GB, Linux Mandriva 2008 PP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 13 marca 2006, 12:59 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 29 lipca 2002, 15:45
Posty: 1385
Lokalizacja: Polska
Bez dokladniejszego poznania rc.htb sie nie obedzie.

Generalnmie masz miec dwa interfejsy zew. i wew. U mnie siec jest na eth1 a internet (zew.) na eth0. Zwiekszajac upload masz zwiekszyc limity na ZEW. czyli na eth0 ( w moim przypadku). Szukasz wiec tej definicji i poprawiasz:
.
Ja mam rc.htb modyfikowane przez zciecha.
Naglowek:
: [/] [] ()
#!/bin/bash
# rc.htb 0.3.3-stable-0.2-Zciech-19.08.2004, (C)PriSM 2oo3, GNU GPL
# <http://www.rc.htb.prv.pl/>
# wygenerowano: 03/10/05 18:14:18
# 0.2 Poprawki Zciech
VER=0.3.3-stable-0.2-Zciech-19.08.2004

stop()
{
 /sbin/rchtb_tc qdisc del root dev eth0 2> /dev/null
 /sbin/rchtb_tc qdisc del root dev eth1 2> /dev/null
}
.....
Teraz definicja limitow na zew. eth0:
: [/] [] ()
.....
 # INTERFEJS ETH0 (ruch wychodz±cy)
 /sbin/rchtb_tc qdisc add dev eth0 root handle 2:0 htb default 11 r2q 1

 # g³ówna klasa
 /sbin/rchtb_tc class add dev eth0 parent 2:0 classid 2:1 htb rate 993kbit ceil 993kbit

 # klasa priorytetowa ACK
 /sbin/rchtb_tc class add dev eth0 parent 2:1 classid 2:10 htb rate 97kbit ceil 97kbit prio 1 quantum 1500
 /sbin/rchtb_tc qdisc add dev eth0 parent 2:10 sfq perturb 10
 /sbin/rchtb_tc filter add dev eth0 parent 2:0 protocol ip prio 2 u32 match ip protocol 6 0xff \
  match u8 0x05 0x0f at 0 match u16 0x0000 0xffc0 at 1 match u8 0x10 0xff at 33 flowid 2:10 # ACK

 # klasa priorytetowa TOS 0x10 oraz ICMP
 /sbin/rchtb_tc class add dev eth0 parent 2:1 classid 2:9 htb rate 2kbit ceil 194kbit prio 2 quantum 1500
 /sbin/rchtb_tc qdisc add dev eth0 parent 2:9 sfq perturb 10
 /sbin/rchtb_tc filter add dev eth0 parent 2:0 protocol ip prio 1 u32 match ip tos 0x10 0xff flowid 2:9 # TOS
 /sbin/rchtb_tc filter add dev eth0 parent 2:0 protocol ip prio 2 u32 match ip dport 22 0xffff flowid 2:9 # po
 /sbin/rchtb_tc filter add dev eth0 parent 2:0 protocol ip prio 1 u32 match ip protocol 1 0xff flowid 2:9 # IC

 # ruch serwerowy (pasmo dla go¶ci z zewn±trz)
 /sbin/rchtb_tc class add dev eth0 parent 2:1 classid 2:11 htb rate 29kbit ceil 194kbit prio 2 quantum 1500
 /sbin/rchtb_tc qdisc add dev eth0 parent 2:11 sfq perturb 10
 /sbin/rchtb_tc filter add dev eth0 parent 2:0 protocol ip prio 3 handle 1 fw flowid 2:11

 # Biuro
 /sbin/rchtb_tc class add dev eth0 parent 2:1 classid 2:12 htb rate 4kbit ceil 70kbit prio 2 quantum 1500
 /sbin/rchtb_tc qdisc add dev eth0 parent 2:12 sfq perturb 10
 /sbin/rchtb_tc filter add dev eth0 parent 2:0 protocol ip prio 5 handle 2 fw flowid 2:12
....
# proba koloru [color=red]To powinno byc czerwone :-([/color]
(Tu fragment definicji pasma i jeden komputer "biuro")
Wystarczy teraz poprawic tam gdzie pisze "glowna klasa" u mnie 993kbit (obie wartosci) oraz jak chcesz to w klasach priorytetowych ACK i ICMP tez.
Chcialem Ci to pokolorowac ale nie dalo rady).
Jeszcze jedna dobra rada dokladnie sie przyjzyj jak startuje htb bo wersji bylo kilka rozniacych sie BARDZO !

_________________
Określenie przy nicku to tylko dla 'jaj'; tytuł za ilość postów.
Ja ciągle się uważam za niewinne dziecię w sprawach linuksa; żaden guru czy inny moderator :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl