Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 12 grudnia 2017, 18:13

Strefa czasowa UTC+2godz.




Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 14 marca 2006, 01:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
Witam ziomki ponownie.
Dzisiaj umarło mi NND. Koleś przycisnął reset na obudowie i system normalnie sie zrestartował, ale ....... podczas "skanowania" dysku coś sie pochrzaniło. Wyczaiłem że to skanowanie systemu jest startowane z pliku /etc/rc.d/rc.S ( See if a forced filesystem check was requested at shutdown: ) idzie sobie tak ten "pasek" do 53% a później wyskakuje błąd i restartuje sie i tak na okrągło. Podmontowałem ten dysk do mojego kompa i widzi go normalnie, moges go "explorować". Podejrzewam, że to jakieś badsectory, bo napewno na dysku są bady. Chciałbym to jakoś naprawić (badów napewno nie da sie naprawić) i jakoś postawić koniecznie na tym dysku, ponieważ bardzo dużo rzeczy mam na dysku: 3 strony www, mail, konfigi, no i nie chciałbym wszystkiego stawiać od nowa, teraz mam na nim wszystko co potrzebuje.
POZDRO

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 marca 2006, 02:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 26 października 2005, 13:02
Posty: 1404
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
mialem dokladnie to samo i co ? zresetowal sie z 50 razy i mu przeszlo (fakt mialem na to czas przepiecie netu na inny komp)

_________________
www.komputer.cuprum.pl
Intel Core 2 DUO QUAD, DUAL DDR2 8GB, GF8800 1 GB, HDD SATAII 750 GB + 750 GB + 80GB + IDE HDD 40 GB, Linux Mandriva 2008 PP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 marca 2006, 11:11 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 29 lipca 2002, 15:45
Posty: 1385
Lokalizacja: Polska
IMHO powinienes podlaczyc do innego kompa z linuxem i dac mu fsck.
Np. fsck.reiserfs jesli to partycja reiserfs lub "fsck.ext3" itd.
Powinienes tez dac odpowiednie opcje "..doglebne skanowanie.." czy jakos tak.

Mozesz tez probowac uruchomic na dysku tryb administratora przed skanowaniem ale to jest ciezkie i nie zawsze sie udaje :-(

Uwaga:
Nie pomyl typow partycji bo informacje na dysku pojda w drzazgi ...
Mozesz go podmontowac i wtedy mount powie Ci jakie partycje podmontowal. Potem przed skanowaniem odmontuj.

_________________
Określenie przy nicku to tylko dla 'jaj'; tytuł za ilość postów.
Ja ciągle się uważam za niewinne dziecię w sprawach linuksa; żaden guru czy inny moderator :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 marca 2006, 20:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
Dzisiaj zamówiłem nowy komputer na serwer. Przyda się zmiana na coś lepszego. Najważniejsze, że wszystkie configi zostały i w tej chwili pracują na serwerze zapasowym. Najgorsze bedzie ponowne zrobienie trzech WWW, ale jakoś dam rade. Na pokładzie oczywiście będzie "stare" NND.

I jeszcze jedno pytanie mam do Was. Od jakiegoś czasu ludzie skarżą mi się że jak właczą kompa to muszą dość długo czekać na internet. Sprawdziłem to i faktycznie trzeba czekać czasem nawet i 5 minut. Serwer zaraz po włączeniu przydziela IP. Pingi do serwera idą, ale bardzo dziwny objaw jest, bo TTL=255, a jak podczas pingowania pojawi się zamiast 255 TTL=64 to wtedy jest net. Czyli net jest dopiero jak ping zmieni się z 255 na 64. HELP!!

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 marca 2006, 23:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 6 czerwca 2004, 19:35
Posty: 273
Lokalizacja: wlkp
U mnia dwa razy sie zdarzylo, ze dysk sie naprawial i resetowal. Za kazdym razem latalem z cd-romem do piwnicy, bootowalem z plyty instalacyjnej i 'fsck' i zawsze dzialalo, wiec polecam.

Co do 5 minut na neta, to moze sprawdz jednak dhcp.conf

_________________
GG
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 marca 2006, 23:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
Tylko jaki związek ma TTL z dhcp ?

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 marca 2006, 23:46 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
passy pisze:
Pingi do serwera idą, ale bardzo dziwny objaw jest, bo TTL=255, a jak podczas pingowania pojawi się zamiast 255 TTL=64 to wtedy jest net. Czyli net jest dopiero jak ping zmieni się z 255 na 64. HELP!!

Moze pingujesz inne urzadzenie. Porownaj adresy mac.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 15 marca 2006, 10:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
Tasiorek, raczej nie pinguje innego urządzenia, bo jak np. ja mam TTL255 to np u kolegi działa. Pinguję 192.168.0.1 a podejrzewam, że w sieci jest tylko jeden taki IP.

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 15 marca 2006, 10:39 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 29 lipca 2002, 15:45
Posty: 1385
Lokalizacja: Polska
Sprawdzenie co pingujesz jest łatwe wystarczy w linuksie podejrzeć tablicę arp.
U mnie od czasu do czasu userzy ustawiają 192.168.0.1 (robi to automatycznie winzgroza).
Może czas na statyczną tablicę arp ?

Druga rzecz to TTL:
250 masz z jakiego systemu ? Usera i windows ??
Sprawdz jak zachowają się pingi z serwera do usera..
TTL IMHO jest ustawione RAZ w "iptables". W linuksie można to chyba zmienic dynamicznie w czasie pracy. Może też robić to jakiś firewall.
Być może i jakies wirusy.

Sprawdz w tej samej chwili pingi od usera do serwera i od serwera do usera.
Sprawdź jak tam Twój firewall.
Sprawdź czy wszyscy tak mają.

_________________
Określenie przy nicku to tylko dla 'jaj'; tytuł za ilość postów.
Ja ciągle się uważam za niewinne dziecię w sprawach linuksa; żaden guru czy inny moderator :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 15 marca 2006, 11:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
Powiem szczerze, że czasami bardzo ciężko uchwycić moment występowania TTL=255. Czasami jest 3 razy pod rząd, a czasami 20 razy jest ok.
Cytuj:
Druga rzecz to TTL:
250 masz z jakiego systemu ? Usera i windows ??

Tak - user+windows (wszyscy w sieci mają win)
Cytuj:
Sprawdz w tej samej chwili pingi od usera do serwera i od serwera do usera.
Sprawdź jak tam Twój firewall.
Sprawdź czy wszyscy tak mają.

AD 1. Narazie nie moge tego sprawdzić, bo jedynym sposobem jest sprawdzenie tych pingów u mnie, bo zanim do użyszkodnika dojdę to połaczenie z netem już jest.
AD 2. Standardowy firewall Zciecha bez wodotrysków + blokowanie reklam GG + zablokowanie GG dla jednego użyszkodnika.
AD 3. Z tego co mi wiadomo to nie wszyscy, aczkolwiek użytk. mogą nie mówić mi że coś takiego im się dzieje.

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 15 marca 2006, 11:24 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
passy pisze:
Pinguję 192.168.0.1 a podejrzewam, że w sieci jest tylko jeden taki IP.

Ale pewny nie jestes, a wyglada to tak, jakby byly 2 urzadzenia z takim adresem.
tasiorek pisze:
Porownaj adresy mac.

Niech user jak nie ma neta otworzy wiersz polecen, pusci ping, jak ma ttl=255, to niech w wierszu polecen wpisze:
arp -a 192.168.0.1
i odpisze adres fizyczny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 17 marca 2006, 11:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
tasiorek miałeś racje z tym że dwa urządzenia mają ten sam IP czyli 192.168.0.1 Okazało się że panienka ode mnie z sieci tak sobie APka skonfigurowała, że miała ustawiony jakimś dziwnym trafem 192.168.0.1. Teraz tylko czekam aż to zmieni.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 17 marca 2006, 11:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 26 października 2005, 13:02
Posty: 1404
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
znowu tasiorek mial racje :D
hmm a to u Ciebie w sieci kazdy ma dostep do swojego APka ? zahasluj im apeki zebys tylko ty znal haslo zeby nie grzebali, to dobry sposob ale kazdy musi sie na to zgodzic, to rozwiazuje czesc problemow z siecia bo przestaja grzebac :)

_________________
www.komputer.cuprum.pl
Intel Core 2 DUO QUAD, DUAL DDR2 8GB, GF8800 1 GB, HDD SATAII 750 GB + 750 GB + 80GB + IDE HDD 40 GB, Linux Mandriva 2008 PP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 17 marca 2006, 12:23 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
TheL, przypadek.
passy, faktycznie zastanow sie nad statyczna tablica arp. Na serwerze powpisuj adresy mac klientow, a u klientow mac serwera i takich problemow nie bedzie. Na NND i wiekszosci linuxow (o ile nie wszystkich :P ) plik /etc/ethers , a w windowsie polecenie arp (dodajesz do autostartu arp -s 192.168.0.1 aa-bb-cc-dd-ee-ff -to zmien na mac serwera i po problemie)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 20 marca 2006, 02:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
Thel.
Moja sieć oparta jest tylko na miedzi. Ona sama sobie kupiła APka, bo z laptopem "łazi" po całym domu. Od piątku nie ma problemu z internetem po włączeniu kompa.
Dzięki za zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl