Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 29 czerwca 2017, 16:14

Strefa czasowa UTC+2godz.




Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek, 7 lipca 2006, 18:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
Witam.
Tak ostatnio zastanawiałem się co generuje mi taką ilość połączeń serwera. Statystyka zciecha pokazuje mi non stop ponad 10tyś połączeń nieważne czy w dzień czy w nocy. Userzy bardzo rzadko przekraczają 1000 połączeń i tylko ci co mają uruchomione p2p.
Czy to jakieś błędy generuje statystyka czy w rzeczywistości mój serwer tyle połączeń ma jednocześnie? moja wersja statystyk to version 0.2-04.09.16
PS.Od ostatniej instalacji NND (niepamietam daty - dawno to było :-) ) moje połączenie z internetem zwalnia po 3-4 dniach od restartu modemu. Zgłaszałem tą wade u techników tpsa, ale niestety mówią mi że wszystko wporządku jest z łączem. Po restarcie modemu wszystko wraca do normy. Czy to może być przez generowanie zbyt dużej ilości połączeń przez serwer ? Nie stwarzałoby mi problemu restartowanie modemu, ale niestety modem nie jest u mnie i musze za każdym razem dzwonić do tych ludków z tpsa by zrestartowali mi zdalnie modem.
Pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie.

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 7 lipca 2006, 21:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
iptables -A FORWARD -s 192.168.0.10 -p tcp -m connlimit --connlimit-above 55 -j DROP

iptables -A FORWARD -d 192.168.0.10 -p tcp -m connlimit --connlimit-above 55 -j DROP


mam nadzieje, ze rozwiaze problem

lub dla wszystkich
iptables -A FORWARD -p tcp -m connlimit --connlimit-above 55 -j DROP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 8 lipca 2006, 10:01 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 29 lipca 2002, 15:45
Posty: 1385
Lokalizacja: Polska
Zobacz też dyskusje o :
1) Nadmiernej ilości pakietów (modemy czasem tego nie wytrzymują)
wirusy, trojany itp.
2) Wielkość uploadu - dla neostrady jak sie przekroczy to zwalnia upload.
i ogólnie transfer do i od. ( np. mrtg)
3) Statystyki Zciecha ( lub troszkę poprwione moje) pokazują u kogo jest problem( chodzi mi o skrypty il_pol/ il_polk).

_________________
Określenie przy nicku to tylko dla 'jaj'; tytuł za ilość postów.
Ja ciągle się uważam za niewinne dziecię w sprawach linuksa; żaden guru czy inny moderator :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 8 lipca 2006, 19:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
Cytuj:
il_pol/ il_polk


tylko czemu tyle mocy obliczeniowej zzera :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 lipca 2006, 08:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
Wlasnie ograniczyłem ilość połączeń. Zobaczymy jaki będzie tego efekt. O wynikach napewno napiszę
PS. Statystyki liczenia połączeń mi padły, ale zobacze czy modem pracuje normalnie czy znowu zwalnia.

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 lipca 2006, 10:59 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 29 lipca 2002, 15:45
Posty: 1385
Lokalizacja: Polska
-MW- pisze:
Cytuj:
il_pol/ il_polk


tylko czemu tyle mocy obliczeniowej zzera :)
Il_polk jest przerobiony by nie zżerał. Tego właśnie używasz ? Jeśli tak to może pokombinuj z konfiguracją ? Lub podaj parametry kompa i ilość zżeranych zasobów mogę się temu przyjźeć.

_________________
Określenie przy nicku to tylko dla 'jaj'; tytuł za ilość postów.
Ja ciągle się uważam za niewinne dziecię w sprawach linuksa; żaden guru czy inny moderator :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 17 lipca 2006, 19:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
Zrobiłem tak jak radził kolega -MW- i jak narazie wszystko jest wporządku. Modem pracuje od 150godzin i jak narazie jest cool :lol: :lol:
Jak coś będzie nie wporządku to napewno napisze na forum i będziemy dalej kombinować (mam nadzieję, że nie będzie to potrzebne)

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 20 lipca 2006, 22:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
Niestety wykrakałem, że połączenie jest ok. Kilka godzin po napisaniu postu sprawdziłem transfer no i niestety transfer był na poziomie 600kbps :twisted:

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 21 lipca 2006, 00:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
Cytuj:
iptables -A FORWARD -s 192.168.0.10 -p tcp -m connlimit --connlimit-above 55 -j DROP

iptables -A FORWARD -d 192.168.0.10 -p tcp -m connlimit --connlimit-above 55 -j DROP


powyzsze regulki niewiele maja do transferow.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 21 lipca 2006, 01:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
Dobra, ale myślałem, że może userzy generują zbyt dużą ilość połączeń i modem się "zapycha" ale niestety. Tylko restart modemu pomaga przywrócić normalne transfery

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 24 lipca 2006, 14:34 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 29 lipca 2002, 15:45
Posty: 1385
Lokalizacja: Polska
Zadzwoń do TPSA może wgrają Ci nowy soft na modem i będzie lepiej.

_________________
Określenie przy nicku to tylko dla 'jaj'; tytuł za ilość postów.
Ja ciągle się uważam za niewinne dziecię w sprawach linuksa; żaden guru czy inny moderator :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 27 lipca 2006, 14:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
Ostatnio "technik" z tpsa powiedział że mam najnowszy, ale bede z nimi walczył, bo tak być nie może jak jest teraz :twisted:

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 27 lipca 2006, 17:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
ja majac problem z pingami trulem im dupe przez trzy dni, za kazdym razem ktos kto sprawdzal lacze stwierdzal ze wszystko jest ok, az za ktoryms razem znalazla sie babka co sie "nie znala" i nie wiedziala ze
"tak musi byc", bo taka odpowiedz najczesciej slyszalem, i zrobila zeby pingi do nieobciazonego modemu byly mniejsze niz 50ms.
od tamtej pory sa na poziomie 10-19ms. :)

problem lezal nie po stronie modemu, wyposozanego w najnowszy soft,
lecz po stronie centrali, zmienili oprogramowanie portu - taka odpowiedz dostalem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 28 lipca 2006, 00:29 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
-MW- pisze:
[...]
trulem im dupe przez trzy dni
[...]

Czytając na różnych forach opinie nt. naszego ulubionego operatora dochodzę do wniosku, że jest to jeden ze skteczniejszych sposobów dochodzenia przed nim swoich racji.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 29 lipca 2006, 21:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
Dzisiaj znowu dzwoniłem do tp. Zgłosiłem problem i mieli do mnie zadzwonić dzisiaj, ale niestety telefonu nie otrzymałem. W poniedziałek zadzwonie, bo nie bede ich popędzał :D :D Oczywiście o efekcie "walki i trucia " dam znać

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 31 lipca 2006, 22:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
Victory!! (chyba). Jutro mają do mnie zadzwonić jakieś ziomy z tpsa i mają się umówić na wymianę modemu, bo jak mi powiedziano dzisiaj na ich super infolinii technicznej "modem łapie błędy". A tak na marginesie to ten modem który obecnie mam też jest z wymianki. Monter, który wymieniał modem powiedział że ten modem który mi zaintaluje pochodzi z wymiany u jakiegoś klienta i był wzięty jako niesprawny, ale on twierdzi, że jest sprawny. No i teoretycznie działa ale nie()do()końca.
Po wymiance modemu dam znać czy walka z tpsa zakończyłą się zwycięstwem i czy łącze działa jak trzeba.
Pozdro4all

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 8 sierpnia 2006, 00:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
Wymienili mi modem :lol: :lol: :lol: :lol: Wszystko jest wporządku. Teraz płacę za 2Mb i mam 2Mb.
Dzięki za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl