Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 października 2017, 22:28

Strefa czasowa UTC+2godz.




Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota, 16 grudnia 2006, 19:21 
Offline

Rejestracja: środa, 15 września 2004, 13:08
Posty: 95
jeszcze sie temu tematowi nie przygladalem nawet ale zapytam o wskazowki bo zawsze to troche czasu uplynie i temat sie odlezy a moze ktos mi poradzi i natchnie pouczajacymi wskazowkami...

Linux 2.4.31-1nnd - na tym router. 2 sieciowki do lan (2 podsieci) i 1-na do modemu DSL. Chcialbym dolozyc jeszcze 1 karte sieciowa ktora podlaczona bylaby do zupelnie innej sieci lokalnej z wlasnym routerem i dostepem do Internetu.
kolega ma uprawnienia do tej obcej sieci a zarazem moze korzystac z dostepu do mojej. wiaze sie to jednak z koniecznoscia przepiecia kabli u niego i chwilowa przerwa przy zmianie ustawien dla karty sieciowej. jednak on gra na gieldzie i stanowi to dla niego problem, nawet takie krotkie przerwy bo rozlacza mu sesje.
Chcialbym mu udostepnic jakby 2 lacza. tzn. dla 1go klienta z sieci rownorzedny dostep do internetu przez router NND przez oba lacza.
czekam na sugestie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 16 grudnia 2006, 21:48 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Przykra sprawa, wg mnie przy przełączaniu się z jednej bramy do drugiej zawsze nastąpi rozłączenie usług dwustronnych (a przynajmniej większości), więc przezroczyście to chyba nie wyjdzie. Poza tym to przecież klient musi zadecydować z której bramy chce korzystać. - fizyczne połączenie i brak konieczności zmiany wtyczki tu nic nie załatwi.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 17 grudnia 2006, 17:26 
Offline

Rejestracja: środa, 15 września 2004, 13:08
Posty: 95
idea jest taka, ze facet ma miec wlasnie 1 brame - na routerze NND.
dalsza droga polaczenia bedzie sie zmieniac ewentualnie ( DSL lub LAN).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 17 grudnia 2006, 17:46 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
Nie widze tu zadnego problemu. podlaczasz duga siec do trzeciej karty nadajesz jej adres z tej sieci (nadany przez admina onej) i pozwalasz na forward z adresu kolegi do tamtej sieci. Jesli bedzie sie chcial polaczyc z jakims kompem w onej sieci poprostu wpisze adres onego i juz.

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 17 grudnia 2006, 19:00 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
poczta pisze:
idea jest taka, ze facet ma miec wlasnie 1 brame - na routerze NND.
dalsza droga polaczenia bedzie sie zmieniac ewentualnie ( DSL lub LAN).

Nie o to mi chodziło. Jeśli mam np. połaczenie z ircem, a zmienię sposób dostępu (inne IP zewnetrzne) to to połączenie strace choćby nie wiadomo jak szybko było przełączone. Obawiam się, że podobnie może być z innymi interaktywnymi usługami, szczególnie wymagającymi logowania.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 grudnia 2006, 00:49 
Offline

Rejestracja: środa, 15 września 2004, 13:08
Posty: 95
temat sie odlezal i nic nowego poza standartowymi radami "po co ci to?"
a moze cos bardziej kreatywnego ktos dopisze.
w koncu kilkadziesiat osob przegladnelo post a tu nic sensownego w nim.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 grudnia 2006, 07:59 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
Narysować Ci to?

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 27 grudnia 2006, 22:31 
Offline

Rejestracja: środa, 15 września 2004, 13:08
Posty: 95
n c


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 stycznia 2007, 11:49 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 29 lipca 2002, 15:45
Posty: 1385
Lokalizacja: Polska
No dobra masz konkretną radę.
Niech facet znajdzie sobie darmowy serwer z shellem i łaczy sie z tego konta na swoją stronę.
Jak go rozłączy Ty przepniesz go na nowe łacze, potem facet się podłączy do tamtego konta odzyska sesję i dalej se będzie mógł kontynuowac sesję.

Do Zciech:
narysowałem mu to :-)

_________________
Określenie przy nicku to tylko dla 'jaj'; tytuł za ilość postów.
Ja ciągle się uważam za niewinne dziecię w sprawach linuksa; żaden guru czy inny moderator :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 stycznia 2007, 23:44 
Offline

Rejestracja: środa, 15 września 2004, 13:08
Posty: 95
coz , do dupy rada . rysuj sobie dalej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 stycznia 2007, 00:15 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Drogi kolego, w tej sprawie innej rady być nie może. W przypadku ogladania sobie stron zmiana łącza nie ma znaczenia, czy będzie to zauważalne dla użytkownika - czy nie, zależy to jedynie od tego jak transparentnie komputer potrafi przełączyć się na inne łącze. Mój laptop z Linuksem robi to prawie niezauważalnie (najczęściej), choć rzadko mam to okazję wypróbować.
Jednak w przypadku komunikacji dwustronnej ta druga strona kończy połączenie. Tak jest w przypadku IRC i zapewne podobnie będą się zachowywać inne usługi, szczególnie autoryzujące użytkownika. Zatem nie oczekuj cudów. To nie jest wina NND ani żadengo innego systemu, a tak przy okazji, to temat nadaje się do Networking, bo z NND nie ma nic wspólnego.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 stycznia 2007, 12:01 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 29 lipca 2002, 15:45
Posty: 1385
Lokalizacja: Polska
Poza tym nie używaj brzydkich wyrazów.
Jeśli ktoś chce Ci pomóc to nie mówi sie "dupa" tylko dziekuję.
Chyba, że Ty masz inny słownik ale w takim razie nie gadaj z nami.

( Dla mało kumatego: to jest ostrzeżenie o zachowaniu niezgodnym z netetykietą !)

_________________
Określenie przy nicku to tylko dla 'jaj'; tytuł za ilość postów.
Ja ciągle się uważam za niewinne dziecię w sprawach linuksa; żaden guru czy inny moderator :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl