Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 24 sierpnia 2017, 01:19

Strefa czasowa UTC+2godz.




Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa, 3 stycznia 2007, 15:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
Witm, że to troche dziwne, ale "przez przypadek" na serwerze uruchomiłem net_conf i wpisałem inne IPki. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że po ponownym wykonaniu net_conf i wpisaniu prawidłowych IP internet u klientów nie działa. komputery userów pingują IP wewnętrzne i IP zewnętrzne, ale niestety internetu nie mają. Raczej nie jest to wina DNSów gdyż dnsy mam dobre. Internet na serwerze jest oraz pinguje komputery userów. Ktoś wie jaka może być przyczyna ??
PS. Nic oprócz net_conf nie było ruszane

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 stycznia 2007, 19:13 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
szukaj w wyszukiwarce /etc/resolv.conf , kiedys napisalem o tym piękny post i nie chciałbym się powtarzać.

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 stycznia 2007, 19:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
Raczej nie jest to wina DNSów gdyż dnsy mam dobre. Internet na serwerze jest oraz pinguje komputery userów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 stycznia 2007, 19:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
No nie do konca resolv.conf jest za to odpowiedzialny (moim zdaniem). Serwer doskonale pinguje wszystkie IPki w internecie nawet po nazwie. Userzy nie mogą pingować jakichkolwiek IP w internecie. Pingi nawet do modemu dsl nie dochodzą

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 stycznia 2007, 23:40 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 27 stycznia 2003, 23:39
Posty: 3065
Lokalizacja: Kraków/Częstochowa
a zobacz czy w rc.conf masz wszystko odpowiednio

_________________
Ten post Ci pomógł? Zaznacz go jako pomocny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 stycznia 2007, 23:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
Niestety plik rc.conf nie istnieje na moim dysku i szczerze powiem, że nie pamiętam aby kiedykolwiek tam był (może się myle) mam stare NNd

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 4 stycznia 2007, 00:09 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 27 stycznia 2003, 23:39
Posty: 3065
Lokalizacja: Kraków/Częstochowa
A no to ... lol? :D
to ja nie pomogę, a net_conf w poprzednim starym NND był raczej toporny i jednorazowego użytku

_________________
Ten post Ci pomógł? Zaznacz go jako pomocny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 4 stycznia 2007, 00:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
No cóż. Ze względu na nieporadzenie sobie ze starym nnd postanowiłem zainstalować nowe NND 0.2. Nienajgorzej odczułem przejście ze starej wersji na nową. Dziwne bo jednemu userowi nie działa internet a zainstalowałem starego firewalla Zciecha, może ktoś poda mi namiar na jakiś nowszy firewall zciecha ? Bardzo lubie firewalle, które on tworzy.

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 5 stycznia 2007, 15:59 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 29 lipca 2002, 15:45
Posty: 1385
Lokalizacja: Polska
W NN (starym NND) w rc.firewall powinieneś mieć coś takiego
: [/] [] ()
...
echo 1> /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
echo 1> /proc/sys/net/ipv4/conf/lo/rp_filter
echo 1> /proc/sys/net/ipv4/conf/eth0/rp_filter
....oraz...
   $i -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -j MASQUERADE

Ale to musztarda po obiedzie.
Pomocy do nowego NND musisz szukać w innym dziale forum.

_________________
Określenie przy nicku to tylko dla 'jaj'; tytuł za ilość postów.
Ja ciągle się uważam za niewinne dziecię w sprawach linuksa; żaden guru czy inny moderator :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 5 stycznia 2007, 21:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
Dzięki Koriolan. Niestety byłem zmuszony do reinstalacji NND, a ponieważ trzeba się rozwijać zainstalowałem nowe NND, aczkolwiek stare w zupełności mi odpowiadało i zaspokajało moje potrzeby. No cóż, dzięki za zainteresowanie tematem i "do przeczytania" na innym forum vel w innej kategorii.

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl