Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 4 kwietnia 2020, 01:29

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa, 14 lutego 2007, 11:48 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
"Uptime-Project is closing down on 01.03.2007" - temat maila, który przed chwilą odebrałem. Powód - jak zwykle w tego typu projektach - brak kasy.
Szkoda.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 14 lutego 2007, 13:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 19 czerwca 2005, 17:55
Posty: 167
heh :D tyle ciagnelo a nagle brak kasy,,, wiki tak samo... brak kasy.... z tym sobie jednak probuja radzic ;)
no coz :D jedna zabawka mniej :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 14 lutego 2007, 14:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 10 września 2006, 18:33
Posty: 228
Lokalizacja: Żyraków ok. Dębicy
dokładnie dostałem takiego samego majla :cry:

_________________
WRT54G v3.1 z TOMATO
Ovislink 5460+APPRO + Yagi 12dbi
2048/256 3 users
LaFonera + FON
DLink DNS-323 2x320GB WD RAID0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 14 lutego 2007, 17:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 11 stycznia 2005, 18:58
Posty: 197
Lokalizacja: mazowieckie
pape pisze:
heh :D tyle ciagnelo a nagle brak kasy,,, wiki tak samo... brak kasy.... z tym sobie jednak probuja radzic ;)
no coz :D jedna zabawka mniej :D
Tak delikatnie poza tematem postu... moj ulubiony Avira AntiVir PersonalEdition Classic free tez "NT is only supported until 31.03.2007". Na platne skrzynki w popularnych portalach widze jest o wiele mniej (albo wcale) spamu. Czyzby to oznaczalo poczatek konca darmowego netu? Obym sie mylil....

_________________
intel D201GLY2A, nano-ITX, celeron220 1,2GHz, load average: 0.25, 0.21, 0.21, 2GB DDR2, 320HDD SATA


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 16 lutego 2007, 14:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 24 września 2004, 09:17
Posty: 299
Lokalizacja: 52°01' N 15°26' E
Może ktoś biegły w temacie potrafi wyciągnąć systemowe uptime do pliku na www ? Przyznam że project-uptime zmobilizował mnie do większej dbałości :) o NND i jego bezprzerwową pracę . Oczywiście o podkładajacą nogę energetykę potknęłem się po 6 godz. braku zasilania ...

_________________
Obrazek

lepiej być znanym pijakiem
niż anonimowym alkoholikiem ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 16 lutego 2007, 15:43 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Kszych pisze:
Może ktoś biegły w temacie potrafi wyciągnąć systemowe uptime do pliku na www ? Przyznam że project-uptime zmobilizował mnie do większej dbałości :) o NND i jego bezprzerwową pracę . Oczywiście o podkładajacą nogę energetykę potknęłem się po 6 godz. braku zasilania ...

Wystarczy że masz php, i bez problemu możesz wyświetlić uptime.
: [/] [] ()
<?php system("uptime"); ?>

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 16 lutego 2007, 16:35 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
JakubC pisze:
Wystarczy że masz php, i bez problemu możesz wyświetlić uptime.
: [/] [] ()
<?php system("uptime"); ?>

Zgadza się, ale to już nie to samo...
Znaczy uptime ten sam, ale Uptime Project pilnuje do pewnego stopnia, żeby nie oszukiwać no i w przejrzysty sposób prezentował dane userów, można sobie w każdej chwili zobaczyć jaki uptime mają inni, była swego rodzaju rywalizacja...

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 16 lutego 2007, 16:49 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
viater pisze:
JakubC pisze:
Wystarczy że masz php, i bez problemu możesz wyświetlić uptime.
: [/] [] ()
<?php system("uptime"); ?>

Zgadza się, ale to już nie to samo...
Znaczy uptime ten sam, ale Uptime Project pilnuje do pewnego stopnia, żeby nie oszukiwać no i w przejrzysty sposób prezentował dane userów, można sobie w każdej chwili zobaczyć jaki uptime mają inni, była swego rodzaju rywalizacja...

Hmmm... Eee.... Co za problem napisać skrypcik który produkuje taki obrazek i odpalać go z crona... Wtedy też wszyscy będą mogli Ci zazdrościć uptime... Tylko po co?

Rywalizować można, porównując różne rzeczy, jednak nie wiem czy nie aktualizowanie jądra przez 4 lata jest czymś wartym popisu?

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 16 lutego 2007, 17:28 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
Daleki jestem od pragnienia, aby ktokolwiek czegokolwiek mi zazdrościł. UP traktowałem zawsze jako zabawę. Fajnie było sobie popatrzeć kto ile na jakim systemie (tak soft jak i hard) wyciągnął, poporównywać, pozazdrościć komuś ;) np tego, że jego Rejon Energetyczny pracuje tak, jak powinien...

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 16 lutego 2007, 17:43 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 27 stycznia 2003, 23:39
Posty: 3065
Lokalizacja: Kraków/Częstochowa
pacman -Ss uptimed

http://mrtg.o.dyn.pl/cgi-bin/uprecords.cgi

_________________
Ten post Ci pomógł? Zaznacz go jako pomocny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 lutego 2007, 13:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 24 września 2004, 09:17
Posty: 299
Lokalizacja: 52°01' N 15°26' E
JakubC pisze:
Rywalizować można, porównując różne rzeczy, jednak nie wiem czy nie aktualizowanie jądra przez 4 lata jest czymś wartym popisu?


A wydawało by się że jeżeli coś pracuje stabilnie to nie warto tego zmieniać ... parafrazując po co szpanować zaktualizowanym jądrem ? :)
MAC!EK z kąd zassać uprecords.cgi , thx .

_________________
Obrazek

lepiej być znanym pijakiem
niż anonimowym alkoholikiem ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 lutego 2007, 14:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 14:25
Posty: 225
Lokalizacja: Wrocław
cp /bin/uprecords /twój_katalog_cgi-bin/uprecords.cgi

_________________
to co się daje za darmo, inni traktują jako nic niewarte

NND current @ COMPAQ Deskpro EN Series SFF 6350 | 64 MB RAM | 80 GB HDD | DSL 1000


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 lutego 2007, 14:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 24 września 2004, 09:17
Posty: 299
Lokalizacja: 52°01' N 15°26' E
qrak pisze:
cp /bin/uprecords /twój_katalog_cgi-bin/uprecords.cgi


big thx ..

_________________
Obrazek

lepiej być znanym pijakiem
niż anonimowym alkoholikiem ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 lutego 2007, 17:07 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
A bootid ( uptimed -b ) trzeba tworzyć przy każdym starcie systemu, czy wystarczy raz ?

EDIT:
Już wiem, że trzeba przy każdym bootowaniu.

A jak zrobić taki ładny styl jak
http://mrtg.o.dyn.pl/cgi-bin/uprecords.cgi
:?:
Kombinuję od godziny i nie mogę wydedukować.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 28 lutego 2007, 22:29 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 27 stycznia 2003, 23:39
Posty: 3065
Lokalizacja: Kraków/Częstochowa
uprecords.cgi uprecords.header uprecords.conf uprecords.footer

_________________
Ten post Ci pomógł? Zaznacz go jako pomocny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 28 lutego 2007, 23:24 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
Dzięki :)

Jak ktoś chce mieć nadal obrazek, to tutaj jest skrypcik.

- rozpakować do /[katalog_www]/uptime/
Musi być zainstalowany i odpalony uptimed no i oczywiście w cronie co jakiś czas
: [/] [] ()
/usr/bin/lynx -dump http://localhost/uptime/nnd.php >/dev/null 2>&1

A, i zmienić $username na początku nnd.php

===Edit===
Uwaga - w skrypcie był błąd - już poprawiony. Nie byłem pewny, w jaki sposób uptimed zapisuje rekordy - myślałem, że zwyczajnie dopisuje rekordy do /var/spool/uptimed/records (że zawsze są w tym pliku posortowane po dacie startu), a dopiero uprecords sortuje je w/g uznania. Okazuje się, że sam uptimed zapisuje rekordy, sortując je według uptime.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 marca 2007, 18:11 
Offline

Rejestracja: wtorek, 11 lipca 2006, 18:43
Posty: 26
Witam

Może niejestem geniuszem w pisaniu w php ale to co udało mi się 'stworzyc' przy pomocy grzebaniu w necie. Mała namiastka uptime.

http://www.chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=kawi3r

PS. Nielinczowac mnie proszę za to ....
Ps1. Dla posiadaczy apach-a w konfigu dodac :
AddType application/x-httpd-php .png

_________________
NND 0.2 [20Mbit/s 2x700mhz 256RAM 6GB HDD + 10HDD SCSI]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 16 czerwca 2007, 01:02 
Offline

Rejestracja: wtorek, 19 września 2006, 07:02
Posty: 30
Lokalizacja: Sarzyna
Dzięki viater :D :) :lol:

_________________
Najgorzej uczyć się na błędach - własnych.
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 16 czerwca 2007, 11:56 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
stasziel pisze:
Dzięki viater :D :) :lol:

Eeeeeeeeee tam, ma za co ;)

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl