Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 28 marca 2020, 22:25

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 maja 2007, 21:07 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 27 marca 2006, 15:54
Posty: 58
Hmm... usunąłem z katalogu /etc/pacman.d wszystko bo mialem wpisane repo.test w pacman.conf i teraz nie działa :/


: [/] [] ()
[root@serwerek marbi]# pacman -Suy
http://ww1.devel-nnd.brb.pl/nnd/pakiety: Nie ma takiego pliku ani katalogu
/etc/pacman.d/testing: Nie ma takiego pliku ani katalogu
/etc/pacman.d/base-release: Nie ma takiego pliku ani katalogu
/etc/pacman.d/extra-release: Nie ma takiego pliku ani katalogu
:: Synchronizuję bazę danych pakietów...
nie można synchronizować  test
nie można synchronizować  testing
nie można synchronizować  base-release
nie można synchronizować  extra-release
błąd: nie mogę otworzyć bazy danych sync: test
       czy użyłeś już --refresh?

[root@serwerek marbi]#


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 maja 2007, 21:13 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Przyszło ci do głowy przeczytac wyjaśnienia na ten temat na stronie NND? Tam jest to napisane w stylu dla wojskowych i milicjantów.
Cytuj:
Najważniejszy jest pacman.
Pierwszym krokiem będzie edycja pliku /etc/pacman.conf. Należy zdeaktywować wszystkie dotychczas stosowane repozytoria stawiając na początku linii znak #. Natępnie dopisać jedno tylko nowe repozytorium
[base-release]
Server = http://ww*.devel-nnd.brb.pl/nnd/pakiety (* to kolejne cyfry 1,2,3...)
Zakładam, tu, że adres repozytorium będzie podany w momencie jego zmiany. Zakładam też, że użytkownik nie zmieniał nic w katalogu /etc/pacman.d/. Jeśli jednak już wcześniej przystosowywał pacmana do korzystania z repo.test, to powinien usunąć wszystkie pliki znajdujące się w tym katalogu. Po tych czynnościach możemy już wpisać magiczną formułę:
pacman -Suy

Czego nie zrozumiałeś??

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 maja 2007, 21:21 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 27 marca 2006, 15:54
Posty: 58
w pacman.d teraz nic nie mam

w pacman.conf wszystko zakomentowałem

: [/] [] ()
[root@serwerek marbi]# pacman -Suy
błąd: brak sprawnych repozytoriów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 maja 2007, 21:41 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
O k...
A może jednak nauczysz się czytać?
Cytuj:
w pacman.conf wszystko zakomentowałem

A ja zacytowałem ci ze strony, co trzeba zrobić!
Cytuj:
Pierwszym krokiem będzie edycja pliku /etc/pacman.conf. Należy zdeaktywować wszystkie dotychczas stosowane repozytoria stawiając na początku linii znak #. Natępnie dopisać jedno tylko nowe repozytorium
[base-release]
Server = http://ww*.devel-nnd.brb.pl/nnd/pakiety (* to kolejne cyfry 1,2,3...)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 maja 2007, 22:28 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 27 marca 2006, 15:54
Posty: 58
: [/] [] ()
[root@serwerek marbi]# pacman -Suy
http://ww2.devel-nnd.brb.pl/nnd/pakiety: Nie ma takiego pliku ani katalogu
:: Synchronizuję bazę danych pakietów...
nie można synchronizować  base-relase
błąd: nie mogę otworzyć bazy danych sync: base-relase
       czy użyłeś już --refresh?

[root@serwerek marbi]#


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 maja 2007, 22:46 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Maciek pisze:
O k...
A może jednak nauczysz się czytać?

Witki opadaja...
Include to nie to samo co Server.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 maja 2007, 23:35 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 27 marca 2006, 15:54
Posty: 58
: [/] [] ()
[root@serwerek marbi]# pacman -Suy
:: Synchronizuję bazę danych pakietów...

nie mogę pobrać /nnd/pakiety/base-relase.db.tar.gz z ww2.devel-nnd.brb.pl: HTTP/1.1 404 Not Found

nie można synchronizować  base-relase
błąd: nie mogę otworzyć bazy danych sync: base-relase
       czy użyłeś już --refresh?

[root@serwerek marbi]#
[/quote]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 22 maja 2007, 00:37 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Sprawdź jeszcze czy masz jakis serwer w /etc/resolv.conf (to tak na wszelki wypadek.
Plik na pewno jest:
http://ww2.devel-nnd.brb.pl/nnd/pakiety ... .db.tar.gz
- zatem coś jeszcze masz nie tak...

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 22 maja 2007, 07:17 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Witki opadly i tarzaja sie po ziemi.
base-relase to nie to samo co base-release

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 22 maja 2007, 13:11 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
Należałoby zrobic Krótki Kurs Obsługi Puttty (KKOP) za szczególnym uwzględnieniem operacji (Kopiuj-Wklej)

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 22 maja 2007, 14:04 
Offline

Rejestracja: sobota, 12 marca 2005, 18:05
Posty: 5
Może ktoś umieści prawidłowe i aktualne wpisy z pacman.conf
Osobiście też mam problemy z nowymi repo i byłbym wdzieczny :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 22 maja 2007, 14:29 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
TUTAJ!

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 22 maja 2007, 19:33 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 27 marca 2006, 15:54
Posty: 58
tasiorek pisze:
Witki opadly i tarzaja sie po ziemi.
base-relase to nie to samo co base-release


Rzeczywiście... tu był błąd :)

Dziękuję panowie za pomoc i przepraszam za te moje glupie błędy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 czerwca 2007, 09:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:57
Posty: 338
Lokalizacja: Nowy Sącz
Cytuj:
Po tych czynnościach możemy już wpisać magiczną formułę:
pacman -Suy
i czekać aż zaktualizuje się pacman i tylko pacman.


Sugeruję się artykułem: http://nnd.freesco.pl./modules.php?name ... cle&sid=34

Teraz moje pytanie: po wklepaniu pacman -Suy dostaję coś takiego:
: [/] [] ()
[root@Lan14 pacman.d]# pacman -Suy
:: Synchronizing package databases...
 base-release             [################] 100%      12K    35,7K/s  00:00:00
:: Replace kernel24-ide with kernel24 from "base-release"? [Y/n]

W artykule napisane jest, aby na początku zaktualizować TYLKO pacmana.
Co w tej sytuacji zrobić?

Moje NND to wersja 0.1 bodajże z lipca 2005.

PS. Wolę zapytać niż mieć potem grono niezadowolonych użytkowników na głowie :-)

_________________
www.lan14.net


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 czerwca 2007, 09:51 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Zatem masz wersję NND nowszą niż 2005 i 2006 - inaczej mówiąc musiałeś coś z repo.test aktualizować i instalować. Zatem wymieniaj tego kernela a potem wszystko inne :)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 czerwca 2007, 10:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:57
Posty: 338
Lokalizacja: Nowy Sącz
Wygląda na to, że zaktualizowało się pomyślnie. Mam jednak pewną obawę, mianowicie:
: [/] [] ()
[root@Lan14 etc]# lilo
Fatal: open /boot/vmlinuz: No such file or directory


O co mu chodzi? Co z tym fantem zrobić?

PS. faktycznie gdzieś ten plik wcięło.

_________________
www.lan14.net


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 czerwca 2007, 10:44 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Houston, Houston... mamy problem.
W katalogu /boot jest dowiązanie symboliczne vmlinuz do vmlinuz-wersja jądra. Jeśli tego nie ma, to znaczy, że kernel się usunął, ale nie zainstalował. Tak mi się wydaje. Sprawdziłbym:
1. Czy na pewno ten vmlinuz nie istnieje. A może tylko dowiązanie symboliczne znikło.
2. Zainstalowałbym pacman -S kernel ponownie i zobaczyłbym jakie mam komunikaty.
3. W ostateczności zajrzałbym do /var/cache/pacman/pkg zobaczyłbym, czy tam kernel się znajduje i rozpakowałbym ręcznie (uwaga, to kwestaia nie tylko kernela, ale i modułów) - ale to już w ostateczności - jako akt rozpaczy.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 czerwca 2007, 10:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:57
Posty: 338
Lokalizacja: Nowy Sącz
Pojechałem tak:
: [/] [] ()
[root@Lan14 mnt]# pacman -Sf kernel24

Targets: kernel24-2.4.32-12nnd

Total Package Size:   5,6 MB

Proceed with upgrade? [Y/n] y

checking package integrity... done.
loading package data... done.
installing kernel24... done.

Nie zapomnij uruchomić Lilo po instalacji kernela.
[root@Lan14 mnt]# lilo
Added Lan14.net *



Restart zrobię dopiero jak wrócę z pracy :-) ale wygląda na to, że chyba wszystko jest w porządku.
Po tym zabiegu vmlinuz pojawiło się w katalogu /boot

_________________
www.lan14.net


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 czerwca 2007, 14:46 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Teraz będzie ok.

Szkoda, że nie pokazałeś jakimi błędami rzuca pacman -S kernel ...

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl