Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 5 kwietnia 2020, 21:21

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota, 2 czerwca 2007, 13:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 19 sierpnia 2004, 15:18
Posty: 1273
Lokalizacja: Tychy
czy ktoś ma doswiadczenie z kamerkami jaki jest potrzebny upload do płynnego podglądania swojego podwórka ?

_________________
Pomogłem ? wypij moje zdrowie
Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 czerwca 2007, 15:26 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Co znaczy płynnego? 10 klatek na sekundę, 15, czy może 30?
Kiedyś próbowałem sobie zdalnie przekazywać tv z domowego komputera, nie miałem możliwości regulowania ilości klatek na sekundę, ale okienko niewielkie bo 288x coś tam i dźwięk w najmniejszej możliwej częstotliwości wymagał około 256 kB/s. Przypuszczam, że sam obraz bez dźwięku nieco by tę wartość obniżył.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 3 czerwca 2007, 15:58 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
Mozna w latwy sposob policzyc
przypuscmy ze kodowanie bedzie w DivX a dzwiek w mp3
Przecietny film (1:30h) ma około 700MB
mp3 to mniej wiecej 1M na 1minute
Czyli 90MB to dzwiek reszta to film
700-90=610MB na 90minut
Co daje 6,7MB na minute
Czyli 0,112MB/s ~ 115kB/s czyli DSL 1Mb :)
1024kb/s~128kB/s

Czyli jakosc musi byc gorsza ;)

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 3 czerwca 2007, 16:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
czyli jak ktos ma nie wykorzystane 8Mb/s uploadu mozna spokojnie podlaczyc i ze 3 szt zeby patrzyly w roznych kierunkach :twisted:

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 3 czerwca 2007, 17:23 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
Ludziska, bez przesady. Do takiego monitoringu wystarczy 0,5-2 klatki/s i obraz 304x228 i wtedy przy dobrej kompresji wystarczy naprawdę niewielki transfer.
Przykład (najlepiej chodzi kamera nr 4)
HTB pokazuje mi 100 kbit/s.
===EDIT===
Kamerka nr 2 chodzi w lepszej rozdzielczości - transfer 200-250 kbit/s.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Ostatnio zmieniony niedziela, 3 czerwca 2007, 23:17 przez viater, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 3 czerwca 2007, 17:56 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
viater pisze:
Ludziska, bez przesady.

Inicjator wątkumówił o płynnym podglądzie, dla mnie płynny zaczyna się od 15 klatek na sekundę, dlatego też pytałem o dokładniejsze oczekiwania...

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 4 czerwca 2007, 05:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 19 sierpnia 2004, 15:18
Posty: 1273
Lokalizacja: Tychy
chodziło mi o jak największą płynność minimum 10-15 dzięki wszystkim za odpowiedź

_________________
Pomogłem ? wypij moje zdrowie
Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 4 czerwca 2007, 14:50 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Zainteresowałeś mnie tematem. Mógłby ktoś przybliżyć jaki sprzęt i ewentualnie oprogramowanie potrzeba do takiego rozwiązania?

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 4 czerwca 2007, 16:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 19 sierpnia 2004, 15:18
Posty: 1273
Lokalizacja: Tychy
http://www.allegro.pl/item200121675_kam ... oring.html
jedna z tańszych kamer z wbudowanym serwerem www podpinasz rj i juz działa

_________________
Pomogłem ? wypij moje zdrowie
Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 5 czerwca 2007, 00:52 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Zainteresowałeś mnie naprawdę, chyba zrobię sobie monitoring ;) Nie chce się wierzyć, że zmieścili w tym kamerę i jeszcze serwerek www :lol:

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 5 czerwca 2007, 18:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 24 lutego 2007, 19:49
Posty: 162
Lokalizacja: Lubuskie
Tu jeszcze lepsza propozycja:
kompletny zestaw: przyzwoita kamerka ip w obudowie zew. z grzałką za 370 zł.

http://www.sklep.sotronik.pl/index.php?p79,kamera-zewnetrzna-z-grzalka-grand-ip-camera-iii

_________________
* Orinoco ap600 + horizon mini, switch pentagram
* kilka Ovislinków WL-5450/60
* NND: nice, squid, dhcpd
* UPS f-my apc
* 14 ludków | 1024/256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 5 czerwca 2007, 20:20 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
lankrokus pisze:
Tu jeszcze lepsza propozycja:

Cytuj:
Obsługiwane systemy

Windows 98
Windows 98SE
Windows ME
Windows 2000
Windows 2003 Serwer
Windows XP
(wymagany IE 6, lub inny obsługujący ActiveX)

eee:>

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 16 czerwca 2007, 22:48 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
panowie to jest fajna sprawa:

http://www.grandhotel-isoya.co.jp/main/ ... aview.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 16 czerwca 2007, 23:14 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Hmmm.. ciekawe.

Tak się zastanawiam, wszystko co tu pokazujecie to kamery z serwerem www. Ja się zastanawiałem raczej nad 'serwerowaniem' tej kamery via www już przez zwykły serwer. Jaki wtedy trzeba sprzęt i aplikacje?

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 16 czerwca 2007, 23:47 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Jakakolwiek kamera na usb, która działa z linuksem i np. webcam_server.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 17 czerwca 2007, 00:08 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Maciek pisze:
Jakakolwiek kamera na usb, która działa z linuksem i np. webcam_server.

A jaka jest maksymalna dozwolona długość kabla usb przy takim zastosowaniu?

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 17 czerwca 2007, 00:53 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 8 marca 2004, 23:29
Posty: 1177
Lokalizacja: miasto Świętej Wieży
ja najdłuższy jaki udało mi się znaleźć to 2 m. Na zewnątrz działało całkiem ładnie.

_________________
Pozdrawiam

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 17 czerwca 2007, 00:56 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Jacq pisze:
ja najdłuższy jaki udało mi się znaleźć to 2 m. Na zewnątrz działało całkiem ładnie.

Mam w jednym obiekcie podłączone urządzenie wielofunkcyjne na 5 metrowym kablu usb i działa super. Jednak takie długości kabli nie rozwiązują mojego problemu, potrzebowałbym około 15 m.

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 17 czerwca 2007, 01:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 26 października 2005, 13:02
Posty: 1404
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
no to hub usb i po sprawie, ja mam 8 metrowy kabel usb do drukarki i dziala.

_________________
www.komputer.cuprum.pl
Intel Core 2 DUO QUAD, DUAL DDR2 8GB, GF8800 1 GB, HDD SATAII 750 GB + 750 GB + 80GB + IDE HDD 40 GB, Linux Mandriva 2008 PP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 czerwca 2007, 22:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 483
Cytuj:
Jakakolwiek kamera na usb, która działa z linuksem i np. webcam_server.

Zrobiłem coś takiego... i działa !
Przy transmisji ok 10kB/s da się już na to patrzeć (powiedzmy ... "płynny obraz" = szybki poklatkowy).
Przy ok 50kB/s to już jest w miarę OK

Niestety kabel USB 3m (+ 1,5m) jest OK, ale kabel 5m (+ 1,5m), to już problem... działa godzinę, dwie, czasem nawet kilkanaście i nagle koniec.
Problem w tym, że ten koniec, to często "kernel panic"... no i wtedy tylko restart.

_________________
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl