Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 5 kwietnia 2020, 22:27

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa, 20 czerwca 2007, 00:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 5 lutego 2006, 21:27
Posty: 251
Witam .

Panowie przeniosłem sobie wasze skrypty MRTG do Ubunciaka wszystko ładnie generuje z jednym problemem.
Statystyki dla uzytkonikow co jakis czas pokazuja bardzo wielkie przepustowości rzędu 8M i co dziwne w 90% userow ma taki transfer.
Używam nowe iptables 1.3.7. lecz nie mysle by to one tak zakłamywały staty.
Nie wiem czy dobrze mysle ale czy jest ważne umiejscowienie restartu skryptu mrtg
(czyli tworzenie odpowiednich reguł iptables do zliczania ruchu per user) w firewallu ???
Mam go na samym końcu jak to było we wcześniejszym serverku.

Obrazek

Co jakis czas musze kasowac wykresy by zbierac je w dobrej skali.

Do tego mam problem jeszcze ze zliczaniem ruchu. W nicehaper pokazuje ruch a juz w iptablesach nie.

statystyki niceshapera



: [/] [] ()
CHROMINSKI              64kB/s - (       58kB/s )


w tym samym czasie wykonuje polecenie

: [/] [] ()
root@ubuntu:~# /etc/mrtg/mrtg.ip chrominski
22:21:37 up 9 days, 20:26, 2 users, load average: 1.22, 1.02, 0.87
ubuntu
root@ubuntu:~#


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 czerwca 2007, 01:32 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 27 stycznia 2003, 23:39
Posty: 3065
Lokalizacja: Kraków/Częstochowa
wersja MRTG? od jakiejś tam wersji jest jakiś bug albo ficzer który przekręca licznik, i dzięki temu otrzymujesz takie wartości.

jeśli masz wersję nowszą niż ta w NND to pewnie to jest przyczyną.

_________________
Ten post Ci pomógł? Zaznacz go jako pomocny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 czerwca 2007, 10:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 5 lutego 2006, 21:27
Posty: 251
Dziekie MAC!EK za odpowiedz.
Mam wersje 2.14.7. z głównego repozytorium.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 czerwca 2007, 11:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 5 lutego 2006, 21:27
Posty: 251
Jesli chodzi o nie zliczanie to juz rozwiazalem problem.
Musze powiedziec te forum jest naprawde dobre.
Support i mnogość problemów i ich rozwiązania sie przydają.

Narazie walczę z tym zakłamywaniem podczas restartu (myślę ze to przez przeładowania z poziomu LMS). Bo on jest moim konfiguratorem do wszystkiego Firewall,mrtg,dns,niceshaper.

Jednak nie LMS.
Z poziomu konsoli tez mi wykres sie podnosi nie zaleznie czy komputer ściąga czy nie ale na pewno podnoszą sie gdy komputer jest online.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 czerwca 2007, 11:34 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 27 stycznia 2003, 23:39
Posty: 3065
Lokalizacja: Kraków/Częstochowa
to występuje gdy zachodzi taka sytuacja (nie pamięŧam czy na pewno tak):

- wtedy gdy masz jakiś transfer na danym IP, w logach MRTG jest jakaś tam liczba. Dajesz restart MRTG... a tym samym zerowanie liczników w iptables.
MRTG się włącza... chce narysować ostatnie 5 minut, więc bierze obecną wartość 0 i odejmuje od niej poprzednią. i wychodzi duża liczba ujemna, w logach zapisywana jako dodatnia, bo zakres zmiennej się chyba przekręca

_________________
Ten post Ci pomógł? Zaznacz go jako pomocny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 czerwca 2007, 11:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 5 lutego 2006, 21:27
Posty: 251
O właśnie logi :D

To jest mój log pierwsze parę linijek

Mój log przed większymi wartościami ściągałem kolo 400 kb

: [/] [] ()
1182332068 56655924 1350769
1182332068 1776 496 1776 496
1182331713 1105 361 1105 361
1182331500 34549 897 64607 1380
1182331200 2666402 2603893 8368210 8307275
1182330900 8368210 8307275 8368210 8307275
1182330600 3322421 3213354 8368210 8307275
1182330300 89241 1248 141381 1970
1182330000 399 21 464 28
1182329700 124 28 124 28
1182329400 12 2 124 28


a to komputer który był włączony ale nie ściągał za wiele

: [/] [] ()
1182332068 4388 4593
1182332068 3 3 3 3
1182331712 3 4 3 4
1182331500 3 3 3 4
1182331200 2610668 2 8421503 3
1182330900 8421503 1 8421503 1
1182330600 3284386 0 8421503 1
1182330300 1 0 4 1
1182330000 3 0 4 1
1182329700 0 0 0 0
1182329400 0 0 1 1
1182329100 0 0 1 1
1182328800 0 0 0 0
1182328500 0 0 0 0
1182328200 0 0 0 0
1182327900 0 0 0 0
1182327600 0 0 0 0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 czerwca 2007, 12:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 5 lutego 2006, 21:27
Posty: 251
Zainstalowałem najnowsza wersje zobaczymy jak to wyjdzie.

Dzieki MAC!EK za odpowiedzi.


#############


Jednak to samo :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 czerwca 2007, 14:50 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 27 stycznia 2003, 23:39
Posty: 3065
Lokalizacja: Kraków/Częstochowa
aphex pisze:
Zainstalowałem najnowsza wersje zobaczymy jak to wyjdzie.

Dzieki MAC!EK za odpowiedzi.


#############


Jednak to samo :(

Musisz mieć wersję co najwyżej taką jaka jest w NND!

_________________
Ten post Ci pomógł? Zaznacz go jako pomocny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 czerwca 2007, 23:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 5 lutego 2006, 21:27
Posty: 251
Podasz mi jaka jest ?? Bo teraz nie mam jak to sprawdzic.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 czerwca 2007, 23:32 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
2.10.13

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 czerwca 2007, 23:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 5 lutego 2006, 21:27
Posty: 251
Dzieki!!!

p.s. Zlikwidowaliście przycisk POMOGL ???
:P :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 21 czerwca 2007, 00:02 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
aphex pisze:
p.s. Zlikwidowaliście przycisk POMOGL ???
:P :lol:

Nigdy nie było tej opcji w Hyde Parku i śmietniku.

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 21 czerwca 2007, 00:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 5 lutego 2006, 21:27
Posty: 251
A powinna być !!! :D

_________________

Wersja która mi podaliście już nie pokazuje takich wachan.

Jeszcze raz dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl