Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 27 czerwca 2017, 14:01

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 13:14 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:31
Posty: 2449
Lokalizacja: Londyn
maystero pisze:
: [/] [] ()
mount -t ntfs /dev/hdg1 /mnt/windows/dysk_c -o iocharset=utf8

działa :D


iocharset jest przestarzałe i nie należy go używać. nls jest tym czym się powinineś zainteresować.

_________________
Mis'
___________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 14:23 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 27 stycznia 2003, 23:39
Posty: 3065
Lokalizacja: Kraków/Częstochowa
to widocznie nie działa jeśli nie ma tego modułu :)

spróbuj polecenia ntfs-3g

_________________
Ten post Ci pomógł? Zaznacz go jako pomocny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 15:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 4 czerwca 2004, 09:07
Posty: 246
: [/] [] ()
[root@server windows]# ntfs-3g
No device specified.

ntfs-3g 1.0 - Third Generation NTFS Driver

Copyright (C) 2005-2006 Yura Pakhuchiy
Copyright (C) 2006-2007 Szabolcs Szakacsits

Usage:    ntfs-3g device mount_point [-o options]

Options:  ro, force, locale, uid, gid, umask, fmask, dmask,
          show_sys_files, no_def_opts, streams_interface.
          Please see the details in the manual.

Ntfs-3g news, support and information:  http://www.ntfs-3g.org

[root@server windows]# ntfs-3g /dev/hdg5 /mnt/windows/dysk_d
modprobe: Can't locate module fuse
fusermount: fuse device not found, try 'modprobe fuse' first
FUSE mount point creation error: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Unmounting /dev/hdg5 (Dokumenty)
[root@server windows]#

_________________
Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda potrzebuje więcej czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 15:47 
Offline

Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2006, 20:48
Posty: 39
Lokalizacja: Ostrołęka
Wiesz, mógłbyś najpierw ten komunikat sam przeczytać i spróbować coś zrobić, a nie tylko czekać na gotowca. Zainstalowałeś fuse? Jak tak to tam jest jak wół napisane:
: [/] [] ()
try 'modprobe fuse' first


I życzę szczęścia w obcowaniu z jakimkolwiek linuxem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 16:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 4 czerwca 2004, 09:07
Posty: 246
h3xbox pisze:
Wiesz, mógłbyś najpierw ten komunikat sam przeczytać i spróbować coś zrobić, a nie tylko czekać na gotowca. Zainstalowałeś fuse? Jak tak to tam jest jak wół napisane:
: [/] [] ()
try 'modprobe fuse' first


I życzę szczęścia w obcowaniu z jakimkolwiek linuxem.

OK
FUSE zainstalowałem i nie chce sie załadować do pamięci
: [/] [] ()
[root@server bin]# modprobe fuser
modprobe: Can't locate module fuser
[root@server bin]#


a są tylko dwa pliki
: [/] [] ()
[root@server bin]# fuser
fuser       fusermount
[root@server bin]#

_________________
Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda potrzebuje więcej czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 17:01 
Offline

Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2006, 20:48
Posty: 39
Lokalizacja: Ostrołęka
Po pierwsze to fuse, a nie fuser. Niestety u mnie jest to samo, nie ma modułu fuse pomimo zainstalowania paczki. Teraz jakaś mądrzejsza głowa powinna na mnie nakrzyczeć ;pp. Ja bym spróbował to skompilować samodzielnie, ale pewnie problem ma bardziej banalne rozwiązanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 17:01 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Prawdopodobnie depmod -a

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 17:03 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:31
Posty: 2449
Lokalizacja: Londyn
maystero pisze:
FUSE zainstalowałem i nie chce sie załadować do pamięci
: [/] [] ()
[root@server bin]# modprobe fuser
modprobe: Can't locate module fuser
[root@server bin]#



Czytać umiesz? To dlaczego tej umiejętności nie wykorzystujesz? A może nie ma dla Ciebie różnicy pomiędzy fuse i fuser?

maystero pisze:
a są tylko dwa pliki
: [/] [] ()
[root@server bin]# fuser
fuser       fusermount
[root@server bin]#


hm... ta awersja do czytania to wrodzona, czy ci się później tak porobiło? Jakim poleceniem sprawdzamy jakie pliki wchodzą w skład pakietu? Polecam manual do pacmana...

uprzedzając - nie wiem dla jakiej wersji kernela Przemek zrobił swój pakiet, ale jeśli jest niezgodna z wersją zainstalowanego kernela to będziesz miał dalsze kłopoty...

_________________
Mis'
___________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 18:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 4 czerwca 2004, 09:07
Posty: 246
Mis' pisze:
maystero pisze:
FUSE zainstalowałem i nie chce sie załadować do pamięci
: [/] [] ()
[root@server bin]# modprobe fuser
modprobe: Can't locate module fuser
[root@server bin]#



Czytać umiesz? To dlaczego tej umiejętności nie wykorzystujesz? A może nie ma dla Ciebie różnicy pomiędzy fuse i fuser?

maystero pisze:
a są tylko dwa pliki
: [/] [] ()
[root@server bin]# fuser
fuser       fusermount
[root@server bin]#


hm... ta awersja do czytania to wrodzona, czy ci się później tak porobiło? Jakim poleceniem sprawdzamy jakie pliki wchodzą w skład pakietu? Polecam manual do pacmana...

uprzedzając - nie wiem dla jakiej wersji kernela Przemek zrobił swój pakiet, ale jeśli jest niezgodna z wersją zainstalowanego kernela to będziesz miał dalsze kłopoty...

czytać umiem, ale nie ma w pakiecie pliku FUSE!!
jest tylko fuser i fusermount i to chciałem pokazać w swoim poście.

_________________
Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda potrzebuje więcej czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 18:13 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 27 stycznia 2003, 23:39
Posty: 3065
Lokalizacja: Kraków/Częstochowa
bo w pakiecie nie ma takiego modułu, moduł raczej zawiera jądro, jeśli było z nim kompilowane :) a nie było

_________________
Ten post Ci pomógł? Zaznacz go jako pomocny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 18:24 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:31
Posty: 2449
Lokalizacja: Londyn
maystero pisze:
czytać umiem, ale nie ma w pakiecie pliku FUSE!!
jest tylko fuser i fusermount i to chciałem pokazać w swoim poście.


więc jeśli nie ma to wpisałeś modprobe fuser? Pomimo, że w komunikacie było wyraźnie modprobe fuse i licząc, że może przejdzie i system o to nadmiarowe r nie będzie się kłócił?

Widzisz.. gdybys korzystał z oficjalnych repozytoriów to taki problem nigdy by nie powstał - wszystko byłoby w zależnościach i pacman nie pozwoliłby zainstalować pakietu zrywającego gdzieś zależności i zadbałby o to aby wszystko zostało zainstalowane jeśli jest potrzebne.

A tak masz trochę tego, trochę tamtego a w efekcie i tak nie działa w 100%
Nie zastanowiłeś się, że jeśli masz małą wiedzę na jakiś temat to lepiej sie trzymać głównego nurtu nawet jesli wszystko się tam odbywa wolniej?
Spróbuj zainstalowac kernel od Przemka... może zadziała.

_________________
Mis'
___________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 19:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 4 czerwca 2004, 09:07
Posty: 246
Na tym etapie co jest mi wystarczy. Mogę czytać za pomocą NND piliki z NTFS. Jakoś 2-3 miesiące wytrzymam póki nie kupie sobie coś nowego.

_________________
Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda potrzebuje więcej czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 17:22 
Offline

Rejestracja: czwartek, 12 lutego 2009, 15:22
Posty: 60
Lokalizacja: Poznań
Witam.
Troche odświeżam, ale czy znajde w repo (aktulanym) paczke ntfs-3g. Potrzebuje zrzucić potężną paczkę na przenośny dysk, a jedynie udaje mi sie do odczytu zamontować ntfs . Szukałem w aktualnym repo (jedynym jak sądzę) ntfs-3g ale niestety nie znajduje. Linki do powyższych nie działają.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl