Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 17 sierpnia 2017, 07:47

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota, 23 czerwca 2007, 09:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 4 czerwca 2004, 09:07
Posty: 246
Mam dysk 120GB z partycjami NTFS, komp w którym pracuje dysk jest dość wiekowy i postanowiłem go sprzedać. Ale dysk sobie chce zostawić bo mam tam duużo cennych danych. Wpadłem na pomysł żeby podłączyć go do NND i za pomocą samby korzystał bym z zasobów tego dysku na swoim laptopie?
Czy NND obsłuż NTFS?

_________________
Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda potrzebuje więcej czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 23 czerwca 2007, 10:33 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:31
Posty: 2449
Lokalizacja: Londyn
maystero pisze:
Czy NND obsłuż NTFS?


jeszcze nie. Stabilne sterowniki do obsługi NTFS pojawiły się zbyt późno by pojawić się w ostatnim wydaniu NND. Następne będzie już miało obsługę NTFS.

_________________
Mis'
___________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 czerwca 2007, 13:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 4 czerwca 2004, 09:07
Posty: 246
Dzięki za info :) Wiem ze nowe NND będzie jak będzie gotowe, ale może jakaś łatka czy cuś? Nie żebym marudził, ale zależy mi na takim rozwiązaniu, nie mam kasy na nowy sprzęt a dysku na IDE do lapsa nie podłączę, a kieszeń na USB to spory wydatek :(

_________________
Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda potrzebuje więcej czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 czerwca 2007, 13:21 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:31
Posty: 2449
Lokalizacja: Londyn
maystero pisze:
Wiem ze nowe NND będzie jak będzie gotowe, ale może jakaś łatka czy cuś?


Niestety nie potrafię nic więcej teraz powiedzieć. Proponuję zgłosić to jako propozycję do Mantisa. Zazwyczaj pomaga, a przynajmniej nie pozwoli zapomnieć że było TODO...

_________________
Mis'
___________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 czerwca 2007, 14:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 8 czerwca 2005, 19:39
Posty: 571
Natywne NND nie... ale przemek_nnd przygotowal NIEOFICJALNY moduł dla NND -- FUSE/ntfs-3g (zapis + odczyt!)

http://dnet.pl/~nnd/przemek_nnd/

_________________
| ArchLinux X64 2.6.29-6 (Custom) @ IBM eServer 235
| Intel Xeon 2,4GHz (x2) : 2GB RAM : 2x36GB SCSI (RAID1)
| httpd2.6 mysql exim dhcpd named proftpd stats niceshaper06
| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 czerwca 2007, 19:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 4 czerwca 2004, 09:07
Posty: 246
barte-k pisze:
Natywne NND nie... ale przemek_nnd przygotowal NIEOFICJALNY moduł dla NND -- FUSE/ntfs-3g (zapis + odczyt!)

http://dnet.pl/~nnd/przemek_nnd/


Super!
Dzięki za cynka
wiec biorę sie za instalowanie, mam NND zaktualizowane do najnowszej wersji, wiec instaluje to:
http://dnet.pl/~nnd/przemek_nnd/ntfs-3g ... pkg.tar.gz ?? czy coś jeszcze?

_________________
Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda potrzebuje więcej czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 czerwca 2007, 21:05 
Offline

Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2006, 20:48
Posty: 39
Lokalizacja: Ostrołęka
musisz jeszcze (i raczej najpierw) zainstalować FUSE http://dnet.pl/~nnd/przemek_nnd/fuse-2. ... pkg.tar.gz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 czerwca 2007, 22:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 4 czerwca 2004, 09:07
Posty: 246
ok zainstalowałem paczki, zanim wykręcę dysk i podłącze do NND to muszę jeszcze coś zrobić? Czy jak już podłącze to będzie śmigać?
oczywiście nie zapomnę o pod montowaniu dysku mount-em.

_________________
Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda potrzebuje więcej czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 czerwca 2007, 22:41 
Offline

Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2006, 20:48
Posty: 39
Lokalizacja: Ostrołęka
raczej nie, możesz podłączać. Przy montowaniu jako system plików podajesz ntfs-3g.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 czerwca 2007, 23:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 26 października 2005, 13:02
Posty: 1405
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
maystero dziala Ci to ? jesli tak to jakie sa predkosci zapisu i odczytu jesli mozesz sprawdzic (orientacyjne)

_________________
www.komputer.cuprum.pl
Intel Core 2 DUO QUAD, DUAL DDR2 8GB, GF8800 1 GB, HDD SATAII 750 GB + 750 GB + 80GB + IDE HDD 40 GB, Linux Mandriva 2008 PP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 09:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 8 czerwca 2005, 19:39
Posty: 571
maystero pisze:
ok zainstalowałem paczki, zanim wykręcę dysk i podłącze do NND to muszę jeszcze coś zrobić? Czy jak już podłącze to będzie śmigać?
oczywiście nie zapomnę o pod montowaniu dysku mount-em.


Czytaj sobie bo widze zes lekko skonfudowany...

http://www.ntfs-3g.org

_________________
| ArchLinux X64 2.6.29-6 (Custom) @ IBM eServer 235
| Intel Xeon 2,4GHz (x2) : 2GB RAM : 2x36GB SCSI (RAID1)
| httpd2.6 mysql exim dhcpd named proftpd stats niceshaper06
| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 10:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 4 czerwca 2004, 09:07
Posty: 246
TheL pisze:
maystero dziala Ci to ? jesli tak to jakie sa predkosci zapisu i odczytu jesli mozesz sprawdzic (orientacyjne)


Działa!! (ale nie do końca)
na dysku z Windowsem mam 4 partycje. Wszystkie NTFS. Pierwsza podstawowa i 3 rozszerzone.
barte-k pisze:
Czytaj sobie bo widze zes lekko skonfudowany...

http://www.ntfs-3g.org

Udało mi zamontować dysk c z windowsa (tam gdzie jest windows)
: [/] [] ()
mount -t ntfs /dev/hdg1 /mnt/windows/dysk_c

polecenie:
: [/] [] ()
[root@server iso]# mount -t ntfs-3g /dev/hdg1 /mnt/windows/dysk_c
mount: unknown filesystem type 'ntfs-3g'
[root@server iso]#

dało taki wynik, ale tym pierwszym poleceniem udało sie pod montować jedną partcje,
: [/] [] ()
[root@server maystero]# mount -t ntfs /dev/hdg1 /mnt/windows/dysk_c
[root@server maystero]#

niestety tylko od odczytu :(
Mam następujące pytanie jak zamontować pozostałe partycje? I zrobić żeby możliwy był zapis?

Gdy montuje drugą partycje wywala mi coś takiego:
: [/] [] ()
[root@server maystero]# mount -t ntfs /dev/hdg2 /mnt/windows/dysk_d
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdg2,
       missing codepage or other error
       (aren't you trying to mount an extended partition,
       instead of some logical partition inside?)
       In some cases useful info is found in syslog - try
       dmesg | tail  or so

[root@server maystero]#

_________________
Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda potrzebuje więcej czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 11:15 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 27 stycznia 2003, 23:39
Posty: 3065
Lokalizacja: Kraków/Częstochowa
sprawdź:
fdisk -l /dev/hdg

_________________
Ten post Ci pomógł? Zaznacz go jako pomocny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 11:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 4 czerwca 2004, 09:07
Posty: 246
OK
: [/] [] ()
[root@server windows]# fdisk -l /dev/hdg

Disk /dev/hdg: 120.0 GB, 120034123776 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 14593 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hdg1   *           1        1335    10723356    7  HPFS/NTFS
/dev/hdg2            1336       14593   106494885    f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/hdg5            1336        3898    20587266    7  HPFS/NTFS
/dev/hdg6            3899       11661    62356266    7  HPFS/NTFS
/dev/hdg7           11662       14593    23551258+   7  HPFS/NTFS
[root@server windows]#


to kolejne partycje będą
: [/] [] ()
mount -t ntfs /dev/hdg1 /mnt/windows/dysk_c
mount -t ntfs /dev/hdg5 /mnt/windows/dysk_d
mount -t ntfs /dev/hdg6 /mnt/windows/dysk_e
mount -t ntfs /dev/hdg7 /mnt/windows/dysk_f

sprawdziłem działa. Tylko jak ustawić jeszcze zapis?
na konsoli wyskakuje mi:
: [/] [] ()
Remount with utf8 encoding and this should work.

jak ustawić to kodowanie utf8?

_________________
Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda potrzebuje więcej czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 12:04 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:31
Posty: 2449
Lokalizacja: Londyn
maystero pisze:
jak ustawić jeszcze zapis?
na konsoli wyskakuje mi:
: [/] [] ()
Remount with utf8 encoding and this should work.

jak ustawić to kodowanie utf8?


a może w końcu zajrzysz do amnuala do mount? założę się, ze ci sie przyda... jak już zajrzysz to zainsteresuj się opcjami nls i utf8

_________________
Mis'
___________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 12:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 4 czerwca 2004, 09:07
Posty: 246
Dzięki Mis' za wskazanie drogi
: [/] [] ()
mount -t ntfs /dev/hdg1 /mnt/windows/dysk_c -o iocharset=utf8

działa :D
tylko jeszcze "zapis" jak ustawić?

_________________
Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda potrzebuje więcej czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 12:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 8 czerwca 2005, 19:39
Posty: 571
mount -t ntfs /dev/hdg1 /mnt/windows/dysk_c -o rw iocharset=utf8

wszystko jest w dokumentacji na stronie którą podałem.
Nic tylko czytać!

_________________
| ArchLinux X64 2.6.29-6 (Custom) @ IBM eServer 235
| Intel Xeon 2,4GHz (x2) : 2GB RAM : 2x36GB SCSI (RAID1)
| httpd2.6 mysql exim dhcpd named proftpd stats niceshaper06
| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 13:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 4 czerwca 2004, 09:07
Posty: 246
barte-k pisze:
mount -t ntfs /dev/hdg1 /mnt/windows/dysk_c -o rw iocharset=utf8

wszystko jest w dokumentacji na stronie którą podałem.
Nic tylko czytać!

kombinuje z parametrami rw ale nie działa!

_________________
Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda potrzebuje więcej czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 13:08 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 27 stycznia 2003, 23:39
Posty: 3065
Lokalizacja: Kraków/Częstochowa
bo montujesz używając modułu który jest w jajku (ntfs czyli ro)
a ntfs-ng obsługuje rw, wiec musisz montować z -t ntfs-ng

_________________
Ten post Ci pomógł? Zaznacz go jako pomocny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 czerwca 2007, 13:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 4 czerwca 2004, 09:07
Posty: 246
MAC!EK pisze:
bo montujesz używając modułu który jest w jajku (ntfs czyli ro)
a ntfs-ng obsługuje rw, wiec musisz montować z -t ntfs-ng


mam coś takiego:
: [/] [] ()
[root@server etc]# mount -t ntfs-ng /dev/hdg1 /mnt/windows/dysk_c -o iocharset=utf8
mount: unknown filesystem type 'ntfs-ng'
[root@server etc]# mount -t ntfs-3g /dev/hdg1 /mnt/windows/dysk_c -o iocharset=utf8
mount: unknown filesystem type 'ntfs-3g'
[root@server etc]#

powinno działać na ntfs-3g bo w końcu instalowałem
pacman -U http://dnet.pl/~nnd/przemek_nnd/ntfs-3g ... pkg.tar.gz

_________________
Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda potrzebuje więcej czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl