Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 października 2017, 16:22

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 14 sierpnia 2007, 00:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 10 listopada 2005, 00:09
Posty: 202
Kupował ktoś pasmo koncesjonowane?? Jak wygląda to cenowo, chodzi o 6GHz tak żeby MT obsłużył.


Ostatnio zmieniony wtorek, 4 grudnia 2007, 03:19 przez marcin, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 sierpnia 2007, 12:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
przygotuj sie na cene z conajmniej 6 zerami jesli ci sie to uda bez przetargow :)

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 15 sierpnia 2007, 11:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 24 lutego 2007, 19:49
Posty: 162
Lokalizacja: Lubuskie
6 Ghz to troche niepraktyczne, wymaga strasznie dobrych warunków widocznościowych żeby to chodziło w miarę dobrze... Fajnie byłoby stać się posiadaczem pasma pokroju telefonii komórkowej...

_________________
* Orinoco ap600 + horizon mini, switch pentagram
* kilka Ovislinków WL-5450/60
* NND: nice, squid, dhcpd
* UPS f-my apc
* 14 ludków | 1024/256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 12 września 2007, 20:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 10 listopada 2005, 00:09
Posty: 202
Nie przesadzajmy, z cenami. Takie nie praktyczne 6GHz może by poszło za 2000zł na rok, w końcu 3,8GHz poszło za 900zł na rok (na gminę). Nie chodzi mi o to, żeby nadawać na cały świat, 3000m starczy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 12 września 2007, 22:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 10 listopada 2005, 00:09
Posty: 202
Wpisałem w google 17GHz, i wywaliło, że to pasmo zostało uwolnione, ale nie znalazłem nic więcej. Prawda? Proszę o odpowiedz może ktoś coś wie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 12 września 2007, 22:49 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
marcin pisze:
Wpisałem w google 17GHz, i wywaliło, że to pasmo zostało uwolnione, ale nie znalazłem nic więcej. Prawda? Proszę o odpowiedz może ktoś coś wie.

Dlaczego chcecie się ładować w taką egzotykę?

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 13 września 2007, 12:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 10 listopada 2005, 00:09
Posty: 202
Bo za darmo, chyba powinno przesłać jakieś 200Mb/s.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 14 września 2007, 11:12 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Jakby to bylo takie rozowe, to raczej nikt nie pakowalby kasy w STM-1 i inne drogie wynalazki. Z urzadzeniami na 17 ghz sie nie spotkalem, wiec podejrzewam, ze nie sa masowo produkowane (czyli na cene lepiej nie patrzec).

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 19 września 2007, 17:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 10 listopada 2005, 00:09
Posty: 202
Zgadza się, ale rynek się zapycha i będzie potrzebne nowe pasmo, żeby więcej sprzedać. A znalazłem info, że pasmo 17Ghz zostało uwolnione. Czyli w niedługim czasie powinny wyjść karty do obsługi tego pasma. Jeżeli ktoś ma MT to wystarczy zmienić kartę i antenę. Czyli koszt nie taki straszny. Kwestia czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 19 września 2007, 20:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
pokalkuluj sobie :)


http://www.wimax.biz.pl/index.php/content/view/20/1/

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 27 września 2007, 22:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 10 listopada 2005, 00:09
Posty: 202
Dzięki! Narazie 5G wystarczy ale trzeba się rozwijać. A licencjonowane pasmo to jednak licencjonowane pasmo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 28 września 2007, 00:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
kalkulator - wiadro zimnej wody dla ochlody ?

poszukaj cen sprzetu na te pasma :twisted:

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 1 października 2007, 13:38 
Offline

Rejestracja: niedziela, 7 sierpnia 2005, 21:25
Posty: 96
3,5 GHz, można zarerezerwować w UKE, ale musisz udokumentować do czego będzie Ci służyło, jakiego sprzętu będziesz używał itd. Jeżeli jakoś uda CI się przebić przez rezerwację masz darmowe 6 miesięcy testu, a potem już bulisz - i to nie mało. Ja używam WIMAX'a więc wiem z czym to wszystko się je.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 8 października 2007, 23:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 10 listopada 2005, 00:09
Posty: 202
900 zł za rok, to chyba nie jest dużo, za to te libry, wow. Wolę 2,4 i 5G, mam pingi 15 - 20 ms, na końcówkę sieci, a nie 2000ms! 3,5G nie wchodzi w grę, w końcu trzeba się rozwijać a nie cofać, jak dla mnie to coś droższego ale za to wydajnego, no i żeby mt dało radę, myślę o 6G, mt obsługuje, migracja nie była by tak droga. Ale to przyszłość może coś się zmieni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 9 października 2007, 08:26 
Offline

Rejestracja: niedziela, 7 sierpnia 2005, 21:25
Posty: 96
Dlaczego twierdzisz, że 3,5 GHz to cofanie się? Miałeś kiedykolwiek styczność, ze sprzętem WIMAXowym? W 3,5 GHz opłaca się wejść chcociażby dlatego, żeby 100 operatorków dookoła nie waliło Ci w eter. W końcu nie wszystkie sieci bezprzewodowe działają na wsiach. Pozatym masz NLOS, przebijam się sygnałem przez osiedle bloków. Stały jitter i pingi na odległości 25km. Krąży mnóstwo fałszywych opinii. Przekonałęm się o tym na ostatniej konferencji Ovislinka. 3/4 ludzi udzielających się gadało niczym nie uzasadnione bzdury.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 października 2007, 00:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 10 listopada 2005, 00:09
Posty: 202
Nie przebija się przez budynki, odbija się od nich, działa to dobrze na odległość 2000m, pod względem wydajności nie jest lepsze od 2,4 - 5G, Drogi sprzęt, stajesz się nie konkurencyjny i po co komu linki na 25Km, z tego co wiem to koncesja sprzedawana jest przez gminę na terenie gminy. No niestety jak u mnie zaśpiewam za sprzęt 400zł to mogę się pożegnać z klientem, wimax nie przechodzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 października 2007, 00:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 10 listopada 2005, 00:09
Posty: 202
Może i mało wiem o 3,5 ale tylko dlatego, że nie ma u mnie problemu z zakłuceniami, z powodzeniem używam 2,4 i 5G, czyli jak bym miał zapłacić to za coś co naprawdę jest wydajne. A pingi, no nie wiem, ale nie wyaje mi się żeby to miało znaczenie, a po rozmowie z monterami, którzy twierdzą, że na obciążonym łączu pingi dochodzą o 2000ms, to już nie wiem kto ma rację. Ale w końcu na każdym zaawansowanym systemie da się ustawić priorytet dla wybranych usług.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 28 listopada 2012, 15:41 
Offline

Rejestracja: środa, 28 listopada 2012, 15:34
Posty: 1
Odnośnie pasma na 17ghz. Są radiolinie na to pasmo. Pasmo jest wolne bez licencji.
Rozporządzenie:
http://www.uke.gov.pl/_gAllery/74/24/74 ... poz972.pdf

Link do specyfikacji radiolinii:
http://www.e-signals.pl/transmisja-radi ... sma-wolne/

Pozdrawiam
Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl