Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 12 grudnia 2017, 19:50

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 17:06 
Offline

Rejestracja: czwartek, 3 sierpnia 2006, 14:35
Posty: 21
witam

Zamawiałem przez WWW neostradę i Sagema,
telefonicznie zmienili na Thomsona (bo nie mają Sagema),
a kurier przyniósł ZXDSL 852 :cry: , a ojciec odbierał
bo przyszli o 10:30 mimo, że mieli przyjść 16-19 :evil: .

na płycie są niby sterowniki dla linuksa 2.4.x

ale w pliku.tar.gz jest USBENDPOINT-1.11-2.src.rpm
i instrukcja dla RedHata.

czy da się jakoś zainstalować ten modem na NND i jak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 20:50 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
na chwile obecna nie. Jak bedziemy mieli sprzet to pomyslimy. Na razie nikt nie dysponuje tym urzadzeniem.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 22 sierpnia 2006, 00:48 
Offline

Rejestracja: czwartek, 3 sierpnia 2006, 14:35
Posty: 21
czerwo pisze:
na chwile obecna nie. Jak bedziemy mieli sprzet to pomyslimy. Na razie nikt nie dysponuje tym urzadzeniem.


wyciągnołem pliki z tego rpm
i probowałem samodzielnie skompilować,
ale to jestm za cienki,
już samo install_devel
nie z bardzo się zainstalował,
paczki ściągło (WinXP było ruterem dla NND :lol: ),
ale gdzieś się powtórzyły pliki przy rozpakowaniu
no i przerwało ... próbowałem recznie, ale
i tak make:gcc przy kompilacji drugiej bibloteki się wywalił.

porwałem się z motyką na słońce
... spróbuję wymienić modem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 22 sierpnia 2006, 19:07 
Offline

Rejestracja: czwartek, 3 sierpnia 2006, 14:35
Posty: 21
już mam uzywanego Sagema i po kłopocie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 22 sierpnia 2006, 19:18 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
a uzywasz ten twoj modem??

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 7 września 2006, 01:24 
Offline

Rejestracja: czwartek, 3 sierpnia 2006, 14:35
Posty: 21
ostatnio trochę eksperymentowałem z kompilowniam jądra,
bo potrzebowałem dołożyć patch na prawdopodobie uszkodzone 4 bajty pamięci.

no a dzisiaj wróciłem do tematu modemu ZXDSL,
bo sagem zaczął mnie wkurzać... no i udało się skompilowałem, załadowałem, skonfigurowałem
przez www modemu :D a wszystjie dane podobo zapisały się w pamięci flash modemu przynajmiej tak pisze na stronie modemu.

nie mam czasu tetowac
bo mnie jutro nie będzię,
ale na razie wszystko działa...
puściłem na tym mldonkey`a i idę spać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 16 września 2006, 22:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 17 kwietnia 2006, 20:05
Posty: 261
Lokalizacja: Pszczyna
Może się przydać na przyszłość,ale w cale nie musi.
http://student.icis.pcz.pl/~89573/modem/

Mała uwaga tam jest opis dla kernela 2.6

_________________
Wszystko powinno się robić tak prosto,
jak tylko to jest możliwe - ale nigdy nie prościej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 17 września 2006, 22:59 
Offline

Rejestracja: czwartek, 3 sierpnia 2006, 14:35
Posty: 21
dawidmo pisze:
Może się przydać na przyszłość,ale w cale nie musi.
http://student.icis.pcz.pl/~89573/modem/


ta metoda chyba nie wykorzystuje możliwości chipsetu CX82320 zawartego w tym modemie, omija kika warstw. Patrz:
http://www.tranzistoare.ro/datasheets/150/500018_DS.pdf
W sterownikach i firmware od tesy działa to przez DHCP. I chodź mam kiepską płytę i raz na dwa dni zrywa mi kontroler USB łączność z modemem, a modem dalej podtrzymuje połączenie.
Po przeładowaniu w netcheck:
#rmmod -r uhci
#rmmod -r e2
#modprobe uhci
#modprobe e2
mam ciągle to samo IP.

na razie ZXDSL mi się podoba, Sagem co pare godzin zrywał, nawet mldonkey go nie zwiesza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 18 września 2006, 09:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 17 kwietnia 2006, 20:05
Posty: 261
Lokalizacja: Pszczyna
Popatrzę w wolnej chwili, ten link tak gdzieś znalazłem, sam używam do NEO rutera sprzętowego w domu a mój thompson leży w szafie i się kurzy, może ktoś che kupić :P

_________________
Wszystko powinno się robić tak prosto,
jak tylko to jest możliwe - ale nigdy nie prościej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 4 października 2006, 12:09 
Offline

Rejestracja: czwartek, 13 października 2005, 18:00
Posty: 75
Lokalizacja: Opole
Hmm... u mnie sąsiadka dostała takie coś do domciu, tylko są problemy z ogólnym działaniem neostrady. JAk tylko panowie z tepsy uruchomią łącze, to podpinam swojego sagema (heh, stwierdzili, że zepsuty, chociaż u kumpla dzień wcześniej odpaliłem i działał :lol: ), z tego zte mógłbym wysłać do testów i spaczkowania sterowników :) jak będzie paczka, to oczywiście zwrot sprzętu i testy pod NND u mnie :D

_________________
NND 07/2005, P200MMX, 32MB RAM, HDD 2GB+bad sectory ;) , Neo512, Sagem f@st 800, 5 userów.

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 15 października 2006, 23:35 
Offline

Rejestracja: czwartek, 13 października 2005, 18:00
Posty: 75
Lokalizacja: Opole
To gdzie mam tego ZTE wysłać?? :)
Neo już działa (na sagemie), a ja chciałbym przysłużyć się ludzkości ;)

_________________
NND 07/2005, P200MMX, 32MB RAM, HDD 2GB+bad sectory ;) , Neo512, Sagem f@st 800, 5 userów.

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 24 października 2006, 01:26 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
keram7m pisze:
no a dzisiaj wróciłem do tematu modemu ZXDSL,
bo sagem zaczął mnie wkurzać... no i udało się skompilowałem, załadowałem, skonfigurowałem
przez www modemu :D a wszystjie dane podobo zapisały się w pamięci flash modemu przynajmiej tak pisze na stronie modemu.

A może dokładniej? Kompilowałeś całe jajko z uwzglednieniem sterowników modemu? Czy same sterowniki? Należałoby się wziąć za to, bo chyba te modemy tepsa będzie dawać częśćiej (sam dziś taki dostałem), więc może podaj nieco szczegółów.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 24 października 2006, 09:23 
Offline

Rejestracja: czwartek, 3 sierpnia 2006, 14:35
Posty: 21
kompilowałem jajko, bo potrzebowałem patcha na uszkodzony RAM.
sterownik kompilowałem ostatecznie niezależnie od jądra, choć wcześniej kombinowałem by to poszło razem. Nieco zmodyfikowałem tylko makefile,
by skompilowało się z tymi samymi opcjami co jądro. Kilka błedów się wysypało przy kompilacji - brak jakiś deklaracji, ale znalazłem je w innych plikach i dopisałem tam gdzie potrzeba.
Nie działa idealnie - czasami się wysypuje, ale to sprawa chyba mojego USB, to samo a nawet częściej miałem na Sagemie.
ale tutaj sam ponawia połaczenie USB - modem (a sam modem potrzymuje połączenie), ale po kilkudziesięciu wznowieniach siada całkiem,
czasem pomaga sekwencja:
# rmmod -r uhci
# rmmod -r e2
# modprobe uhci
# modprobe e2
ale niekiedy nie da się usunąć modułu (trwa inicjalizacja)
i tylko reboot, choć też niekiedy przy reboocie kernel panic,
tylko nie wiem czy z powodu modułu czy tego patcha na pamieci.
A dwa razy zdażyło mi się, że modem zgubił wszystkie nastawy.

_________________
NND0.2, K6-2-333@250, 96MB-4kB BadRAM, HDD 40GB , Neo512, ZTE ZXDSL852, 2 userów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 lutego 2008, 19:06 
Offline

Rejestracja: środa, 20 lutego 2008, 18:04
Posty: 5
witam!

Miałem sobie kompa z nnd-alpha (bardzo stare czasy...) chodził bardzo długo aż do dziś. Pewnego dnia sagem fast800 przestał się łączyć miedzy 10:00 a 20:00 i fachowce stwierdzili że się popsuł :D (jakoś w inne godziny się sam naprawiał) wciśli mi teraz ZXDSL 852 na którego patrzeć nie mogę ...
No ale, zainstalowałem najnowsze NND, zaktualizowałem jądro do najnowszego i ipconfig zainstalowałem pakiet ze sterownikami.
Potem ładuje usbcore, usb-ohci podłączam modem ładuje e2 i ...nic diody się nie zapalają.
na monitorze widzę (uwaga przepisuję):
: [/] [] ()
   hsb_init_module
   hsb_init_module, returned from hsb_usb_startdaemon
   in hsb_usb_probe, udev->descriptor.idVendor = 483
   in hsb_usb_probe, udev->descriptor.idProduct = 138
   Dropping out of Probe function, returning 0
   hsb_init_module, usb_register return 0

Po odłączeniu i połaczeniu modemu dostaje komunikat z linijek: 3,4,5

Ifconfig nie pokazuje żadnych interfejsów :/
Ktoś wie o co tu chodzi?
Mój modem ZXDSL 852, z trzema diodkami, mały biały kwadratowy.

Pozdrawiam i sorki za błedy jesli takowe wystapią...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 lutego 2008, 23:55 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Po pierwsze moduł był kompilowany do modemu z innym wyglądem, miał tylko dwie diody - ADSL i PWR. Być może te sterowniki z twoim modemem sobie nie poradzą.
Nie jest to jednak pewne, więc spróbuj poczytać to, co napisano na stronie www.nnd-linux.pl na ten temat i spróbuj ręcznie uruchomić modem.
Ifconfig sam z siebie żadnych interfejsów nie pokaże (znów odsyłam do artykułów), nie znaczy to, że modemu nie da się uruchomić, choc prawdopodobnie (intuicja) potrzebny będzie inny moduł. Jednak niestety bez modemu w łapie nic nie zrobię.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 22 lutego 2008, 20:49 
Offline

Rejestracja: środa, 20 lutego 2008, 18:04
Posty: 5
Ponownie witam.

Naczytałem już się dużo na ten temat ale jakoś nie jestem na tyle sprytny by ten problem rozwiązać :D

Znalazłem opis opis instalacji na Debiana:
http://arturkwiatkowski.blogspot.com/20 ... owany.html
Ale podczas próby kompilacji tego sterownika dostaję masę błędów. Sterownik ten próbowałem kompilować na dwóch komputerach z Archlinuksem. Na NND nie mam potrzebnych pakietów do kompilacji poza tym komputer z NND staram się nie włączać by sięnie denerwować :D (ma 100MHz proc i kompilacja czegokolwiek tam to test cierpliwości a ja jestem niecierpliwy).


Mam bałwan jestem, czy ktoś mógłby mi zbudować paczkę z tym sterownikiem?
Maciek niech moja łapa z modemem będzie twoją :) Chętnie bedę testował wszelkie sterowniki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 lutego 2008, 00:10 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Ściągnij sobie plik unicorn.tar.gz z http://nnd-linux-router.one.pl/nonpkg/ i rozpakuj. Pliczki nazwa.o wrzuć do /lib/modules/wersja.jądra/unicorn i odpal depmod -a - pozostałem pliki to binarki, które mogą ci pomóc przetestować urządzenie. To zostało zrobione z jedynych źródeł jakie znalazłem i się kompilowały, ale wcale to nie znaczy, że będzie to działać. Z informacji mogłem wywnioskować, że producent tego badziewia nie udziela żadnej pomocy i linuksowe sterowniki są robione w ciemno, te przez ciebie zacytowane notatki mogą sie przydać w aspekcie zestawiania połaczenia, jednak same sterowniki były przygotowywane pod debiana i znacznie nowsze jądro, więc były bezużyteczne.
Jeśli uda ci się odpalić te moduły, to zadając pytania podawaj dokładne komunikaty dmesg. I na koniec.. moduły są do kernela 2.4.35-2nnd i jeśli masz inny to musisz uaktualnić raczej.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 lutego 2008, 14:54 
Offline

Rejestracja: środa, 20 lutego 2008, 18:04
Posty: 5
No więc zrobiłemtakjak pisałes.
Próbowałem ładować dwa moduły które podejżewałem o to że są sterownikami. Podczas ładowania jakiego kolwiek dosteje ostrzeżenia:

: [/] [] ()
Warning: loading /lib/modules/2.4.35-2nnd/unicorn/unicorn_usb_atm.o will taint the kernel: non-GPL license - Proprietary
  See http://www.tux.org/lkml/#export-tainted for information about tainted modules
Module unicorn_usb_atm loaded, with warnings


Diody na modemie nie zapalają się.

dmesg | tail -20 :

: [/] [] ()
  Vendor: CREATIVE  Model: MuVo V200         Rev: 1052
  Type:   Direct-Access                      ANSI SCSI revision: 02
Attached scsi removable disk sda at scsi1, channel 0, id 0, lun 0
SCSI device sda: 496896 512-byte hdwr sectors (254 MB)
sda: Write Protect is off
 sda: sda1
WARNING: USB Mass Storage data integrity not assured
USB Mass Storage device found at 2
hub.c: new USB device 00:08.0-2, assigned address 3
usb.c: USB device 3 (vend/prod 0x483/0x138) is not claimed by any active driver.
unicorn_usb: v 0.9.2, 21:56:38 Feb 22 2008
unicorn_usb: driver parameters: DebugLevel=0
usb.c: registered new driver unicorn_usb
usb.c: deregistering driver unicorn_usb
unicorn_usb: v 0.9.2, 21:56:38 Feb 22 2008
unicorn_usb: driver parameters: DebugLevel=0
usb.c: registered new driver unicorn_usb
unicorn_usb: v 0.9.2, 21:56:38 Feb 22 2008
unicorn_usb: driver parameters: DebugLevel=0
usb.c: registered new driver unicorn_usb


Próbowałem też podawać parametry do modułów jak to piszą w pliku readme ale bez rezultatów ... Coraz bardziej rozważam kupno routera adsl :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 lutego 2008, 15:09 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Ostrzeżenia są normalne i nie dotyczą działania drivera. Wyglada na to, że sterownik ładuje się poprawnie i poprawnie jest widziany przez system. Pytanie czy czasem nie musi doładować jakichs pozostałych pomocniczych i być może nie robi tego automatycznie. Poz atym jest tam pliczek unicorntest - może on ci coś powie.
Natomiast co do kupowania routera. generalnie na stronie NND odradzamy używanie modemów na usb. Pomimo wszelkich starań, na różnym sprzęcie zdarza się, że powodują problemy i nie dotyczy to jedynie NND. Jeśli ktoś potrzebuje serwer na pececie z rozmaitych powodów, to rozsądnym wyjściem jest kupienie modemu ethernetowego - na allegro są tanio używane lucent cellpipe, thomson st510, można tani routerek jakikolwiek kupić i przestawić w tryb "bridge only". Zdaje się że Tp-link ostatnio coś taniego miał.
Oczywiście należy się zastanowić, czy pecet jako serwer w ogóle jest potrzebny. Na pewno będzie przydatny tam, gdzie mamy potrzebę postawić squida, czy zrobić jakieś zaawansowane reguły podziału/dostępu. Dla użytku domowego w zasadzie wystarczy jakiś router-modem sprzętowy. Sam w domu używam wrt54g z wgranym linuksem dd-wrt i sprawdza się to świetnie. Ma dużo większe możliwości niż zwykły tani routerek. W zasadzie spełnia funkcje takie, jak sprzęt za kilkaset złotych, a kosztował nieco ponad stówkę.
Nie mniej jednak modemy usb są wciąż przez tepsę dostarczane i ludzie ich używają, więc jesteśmy zainteresowani, żeby ten sprzęt dało się uruchomić. Jednak z reguły wymaga to modemu fizycznie dostępnego, bo np. poprzednia wersja zxdsl to bylo parę tygodni kombinowania.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 lutego 2008, 17:02 
Offline

Rejestracja: środa, 20 lutego 2008, 18:04
Posty: 5
W takim razie poprawnie ładująsię dwa moduły: unicorn_usb_atm i unicorn_usb_eth inne sypią errorami. Ten programi wywala błąd że nie mógł znaleźć modemu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl