Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 25 czerwca 2017, 15:55

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek, 13 października 2006, 23:19 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:31
Posty: 2449
Lokalizacja: Londyn
Witam,
Mam wielką prośbę do właścicieli sprzetu z kontrolerami SCSI i RAID - potrzebuję następujących danych:

- ogólny opis sprzętu
- zainstalowane kontrolery (z zaznaczeniem czy kontroler jest wbudowany w płytę główną czy jest to karta ISA/EISA/PCI)
- czy i jak bios płyty głównej widzi kontroler i podpięte do niego dyski, czy jest możliwość przełączenia kontrolera startowego IDE --> SCSI --> RAID, czy jest możliwość wyboru dysku startowego
- czy kontroler ma własny bios i czy w nim można włączyć/wyłączyć bootowanie systemu z danego kontrolera, czy jest możliwość wyboru dysku startowego

Ci którzy uruchomili na takich maszynach NND proszei są dodatkowo o pokazanie fragmentów "dmesg" i "lspci -v" dotyczących kontrolerów i dysków, oraz dokładnej informacji o wersji NND (nazwa pliku iso).

Powyższe informacje potrzebne mi są do wprowadzenia obsługi RAID do instalatora. Sam script został już upgradowany, jednak nadal występują problemy z bootowaniem w pewnych konfiguracjach sprzętowych. Ja niestety mam ograniczony dostep do sprzętu.

Zainteresowanych pomocą proszę o kontakt przez PW.

Z góry bardzo dziękuję.

_________________
Mis'
___________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 31 października 2006, 19:43 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 lipca 2006, 17:22
Posty: 3
Dołanczam się do prośby. Mam kontroler jak w temacie i nie moge odpalić instalatora bo nie widzi mi dysków. (oczywiście wpisuje scsi przy starcie). Jeśli ma ktos patent na załodowanie strownika do jądra w czasie startu to będe wdzieczny. Pod fedorą jest to sym 53c8xx i macierz: cpqarray. dotąd pracowałem na redhato podobnych...ale mam ochote potestować rodzimą dystrybucje. Niestety na początku mam schody. Jakoś nie widze nigdzie manuala do tego.
pozdrawiam :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 31 października 2006, 20:10 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:31
Posty: 2449
Lokalizacja: Londyn
mapek pisze:
Dołanczam się do prośby. Mam kontroler jak w temacie i nie moge odpalić instalatora bo nie widzi mi dysków. (oczywiście wpisuje scsi przy starcie). Jeśli ma ktos patent na załodowanie strownika do jądra w czasie startu to będe wdzieczny. Pod fedorą jest to sym 53c8xx i macierz: cpqarray. dotąd pracowałem na redhato podobnych...ale mam ochote potestować rodzimą dystrybucje. Niestety na początku mam schody. Jakoś nie widze nigdzie manuala do tego.
pozdrawiam :lol:


wszystko jest w jądrze. Jedynym problemem jest brak obsługi urządzeń /dev/ida/* /dev/cciss/* i /dev/rd/* w dotychczasowej wersji instalatora. Nowa wersja jest gotowa, jednak jest nadal w fazie testów, a brak dostępu do komputera z natywnie instalowanym raidem nie ułatwia sprawy.
Spróbuj odpowiedzieć na pytania z pierwszego postu, na pewno się to przyda.

_________________
Mis'
___________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 23 stycznia 2007, 00:31 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:31
Posty: 2449
Lokalizacja: Londyn
Zapraszam na priv - potrzebujemy testerów z maszynami wyposażonymi w raid/scsi...
z góry dziękuję za odzew.

_________________
Mis'
___________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 31 stycznia 2008, 13:55 
Offline

Rejestracja: piątek, 11 listopada 2005, 19:14
Posty: 23
Lokalizacja: Klodzko
Jeśli się kumuś przyda, to postaram się załączyć info z "dmesg". Narazie opiszę to co pamiętam.
Posiadam nowe NND na n/w sprzęcie. Jednak samo NND jest na płycie ABIT BX 133-Raid i jest ono na dysku IDE (hdc1 - ATA100) , a pozostałe 3 dyski SCSI uruchamiane przez kartę PCI scsi (SDA1, SDB1, SDC1). Co do instalacji NND bezpośrednio na którymkolwiek dysku SCSI nie udało mi się -> NND ładnie się instalowało lecz po restarcie nie botowało. Być może mam jakąś starą kartę SCSI - chyba nie botowalną. Karta ta została zdemontowana z serwera COMPAQ ProLiant i być może tu miałem problem. Poza tym muszą być odpowiednie ustawienia botowania w biosie każej płyty gł. komputera. Ale to chyba wiadomo.

_________________
Pozdrawiam - Mirkok!!!

My server:
NND >> ABIT-BX133; PIII/733Mhz, 1x13GB, 3xSCSI-2;2;10GB, 384MB.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 31 stycznia 2008, 15:35 
Offline

Rejestracja: czwartek, 20 lipca 2006, 18:29
Posty: 4
Mirkok pisze:
Jeśli się kumuś przyda, to postaram się załączyć info z "dmesg". Narazie opiszę to co pamiętam.
Posiadam nowe NND na n/w sprzęcie. Jednak samo NND jest na płycie ABIT BX 133-Raid i jest ono na dysku IDE (hdc1 - ATA100) , a pozostałe 3 dyski SCSI uruchamiane przez kartę PCI scsi (SDA1, SDB1, SDC1). Co do instalacji NND bezpośrednio na którymkolwiek dysku SCSI nie udało mi się -> NND ładnie się instalowało lecz po restarcie nie botowało. Być może mam jakąś starą kartę SCSI - chyba nie botowalną. Karta ta została zdemontowana z serwera COMPAQ ProLiant i być może tu miałem problem. Poza tym muszą być odpowiednie ustawienia botowania w biosie każej płyty gł. komputera. Ale to chyba wiadomo.


Być może w Biosie nie ustawiłeś bootowania ze SCSI .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 31 stycznia 2008, 19:36 
Offline

Rejestracja: piątek, 11 listopada 2005, 19:14
Posty: 23
Lokalizacja: Klodzko
piotrek001 pisze:
Mirkok pisze:
Jeśli się kumuś przyda, to postaram się załączyć info z "dmesg". Narazie opiszę to co pamiętam.
Posiadam nowe NND na n/w sprzęcie. Jednak samo NND jest na płycie ABIT BX 133-Raid i jest ono na dysku IDE (hdc1 - ATA100) , a pozostałe 3 dyski SCSI uruchamiane przez kartę PCI scsi (SDA1, SDB1, SDC1). Co do instalacji NND bezpośrednio na którymkolwiek dysku SCSI nie udało mi się -> NND ładnie się instalowało lecz po restarcie nie botowało. Być może mam jakąś starą kartę SCSI - chyba nie botowalną. Karta ta została zdemontowana z serwera COMPAQ ProLiant i być może tu miałem problem. Poza tym muszą być odpowiednie ustawienia botowania w biosie każej płyty gł. komputera. Ale to chyba wiadomo.


Być może w Biosie nie ustawiłeś bootowania ze SCSI .


Ustawiałem Piotrku001 .
PS
Oto mój dmesg:
==========================================
Linux version 2.4.32-12nnd (root@nnd-builder) (gcc version 3.3.3) #1 SMP nie kwi 8 23:10:25 BST 2007
BIOS-provided physical RAM map:
BIOS-e820: 0000000000000000 - 00000000000a0000 (usable)
BIOS-e820: 00000000000f0000 - 0000000000100000 (reserved)
BIOS-e820: 0000000000100000 - 000000000dff0000 (usable)
BIOS-e820: 000000000dff0000 - 000000000dff3000 (ACPI NVS)
BIOS-e820: 000000000dff3000 - 000000000e000000 (ACPI data)
BIOS-e820: 00000000ffff0000 - 0000000100000000 (reserved)
0MB HIGHMEM available.
223MB LOWMEM available.
On node 0 totalpages: 57328
zone(0): 4096 pages.
zone(1): 53232 pages.
zone(2): 0 pages.
ACPI: RSDP (v000 IntelR ) @ 0x000f70a0
ACPI: RSDT (v001 IntelR AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x0dff3000
ACPI: FADT (v001 IntelR AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x0dff3040
ACPI: BOOT (v001 IntelR 0x00000000 0x00000000) @ 0x0dff5400
ACPI: DSDT (v001 INTELR AWRDACPI 0x00001000 MSFT 0x0100000c) @ 0x00000000
Kernel command line: BOOT_IMAGE=NND_Router ro root=2101 ide=nodma
ide_setup: ide=nodma : Prevented DMA
No local APIC present or hardware disabled
Initializing CPU#0
Detected 733.371 MHz processor.
Console: colour VGA+ 80x25
Calibrating delay loop... 1464.72 BogoMIPS
Memory: 221108k/229312k available (3206k kernel code, 7820k reserved, 1217k data, 224k init, 0k highmem)
Dentry cache hash table entries: 32768 (order: 6, 262144 bytes)
Inode cache hash table entries: 16384 (order: 5, 131072 bytes)
Mount cache hash table entries: 512 (order: 0, 4096 bytes)
Buffer cache hash table entries: 16384 (order: 4, 65536 bytes)
Page-cache hash table entries: 65536 (order: 6, 262144 bytes)
CPU: L1 I cache: 16K, L1 D cache: 16K
CPU: L2 cache: 256K
CPU serial number disabled.
CPU: After generic, caps: 0383f9ff 00000000 00000000 00000000
CPU: Common caps: 0383f9ff 00000000 00000000 00000000
Enabling fast FPU save and restore... done.
Enabling unmasked SIMD FPU exception support... done.
Checking 'hlt' instruction... OK.
POSIX conformance testing by UNIFIX
mtrr: v1.40 (20010327) Richard Gooch (rgooch@atnf.csiro.au)
mtrr: detected mtrr type: Intel
CPU: L1 I cache: 16K, L1 D cache: 16K
CPU: L2 cache: 256K
CPU: After generic, caps: 0383f9ff 00000000 00000000 00000000
CPU: Common caps: 0383f9ff 00000000 00000000 00000000
CPU0: Intel Pentium III (Coppermine) stepping 03
per-CPU timeslice cutoff: 731.61 usecs.
SMP motherboard not detected.
Local APIC not detected. Using dummy APIC emulation.
Waiting on wait_init_idle (map = 0x0)
All processors have done init_idle
PCI: PCI BIOS revision 2.10 entry at 0xfb520, last bus=1
PCI: Using configuration type 1
PCI: Probing PCI hardware
PCI: Probing PCI hardware (bus 00)
PCI: Using IRQ router PIIX/ICH [8086/7110] at 00:07.0
Limiting direct PCI/PCI transfers.
Linux NET4.0 for Linux 2.4
Based upon Swansea University Computer Society NET3.039
Initializing RT netlink socket
apm: BIOS version 1.2 Flags 0x07 (Driver version 1.16)
Starting kswapd
VFS: Disk quotas vdquot_6.5.1
Journalled Block Device driver loaded
SGI XFS with no debug enabled
SGI XFS Quota Management subsystem
vga16fb: initializing
vga16fb: mapped to 0xc00a0000
Console: switching to colour frame buffer device 80x30
fb0: VGA16 VGA frame buffer device
Detected PS/2 Mouse Port.
pty: 512 Unix98 ptys configured
Serial driver version 5.05c (2001-07-08) with MANY_PORTS SHARE_IRQ SERIAL_PCI enabled
ttyS00 at 0x03f8 (irq = 4) is a 16550A
ttyS01 at 0x02f8 (irq = 3) is a 16550A
Real Time Clock Driver v1.10f
FDC 0 is a post-1991 82077
RAMDISK driver initialized: 16 RAM disks of 7777K size 1024 blocksize
loop: loaded (max 8 devices)
Compaq SMART2 Driver (v 2.4.28)
HP CISS Driver (v 2.4.60)
v2.3 : Micro Memory(tm) PCI memory board block driver
MM: desc_per_page = 128
Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 7.00beta4-2.4
ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes; override with idebus=xx
PIIX4: IDE controller at PCI slot 00:07.1
PIIX4: chipset revision 1
PIIX4: not 100% native mode: will probe irqs later
ide0: BM-DMA at 0xf000-0xf007, BIOS settings: hda:pio, hdb:pio
ide1: BM-DMA at 0xf008-0xf00f, BIOS settings: hdc:pio, hdd:pio
HPT370A: IDE controller at PCI slot 00:13.0
PCI: Found IRQ 10 for device 00:13.0
PCI: Sharing IRQ 10 with 00:0d.0
HPT370A: chipset revision 4
HPT370A: not 100% native mode: will probe irqs later
HPT37X: using 33MHz PCI clock
ide2: BM-DMA at 0xc000-0xc007, BIOS settings: hde:DMA, hdf:pio
ide3: BM-DMA at 0xc008-0xc00f, BIOS settings: hdg:pio, hdh:pio
hde: ST313620A, ATA DISK drive
hde: set_drive_speed_status: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
hde: set_drive_speed_status: error=0x04 { DriveStatusError }
ide2 at 0xb000-0xb007,0xb402 on irq 10
hde: attached ide-disk driver.
hde: 26520480 sectors (13578 MB) w/512KiB Cache, CHS=26310/16/63
Partition check:
hde: hde1 hde2
SCSI subsystem driver Revision: 1.00
sim710: No NCR53C710 adapter found.
Loading Adaptec I2O RAID: Version 2.4 Build 5
Detecting Adaptec I2O RAID controllers...
Red Hat/Adaptec aacraid driver (1.1-3 Apr 8 2007 23:11:12)
scsi: <fdomain> Detection failed (no card)
NCR53c406a: no available ports found
sym53c416.c: Version 1.0.0-ac
PCI: Found IRQ 11 for device 00:0b.0
PCI: Sharing IRQ 11 with 00:07.2
sym.0.11.0: setting PCI_COMMAND_PARITY...
sym.0.11.0: setting PCI_COMMAND_INVALIDATE.
sym0: <875> rev 0x3 on pci bus 0 device 11 function 0 irq 11
sym0: No NVRAM, ID 7, Fast-20, SE, parity checking
sym0: SCSI BUS has been reset.
scsi1 : sym-2.1.17a
blk: queue cdefd418, I/O limit 4095Mb (mask 0xffffffff)
Vendor: SEAGATE Model: ST39175LW Rev: 0001
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
blk: queue cdefd218, I/O limit 4095Mb (mask 0xffffffff)
sym0:1: FAST-10 WIDE SCSI 20.0 MB/s ST (100.0 ns, offset 15)
Vendor: COMPAQ Model: ST32171W Rev: 0388
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
blk: queue cde9be18, I/O limit 4095Mb (mask 0xffffffff)
sym0:2: FAST-10 WIDE SCSI 20.0 MB/s ST (100.0 ns, offset 15)
Vendor: COMPAQ Model: ST32171W Rev: 0388
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
blk: queue cde9ba18, I/O limit 4095Mb (mask 0xffffffff)
sym0:0:0: tagged command queuing enabled, command queue depth 16.
sym0:1:0: tagged command queuing enabled, command queue depth 16.
sym0:2:0: tagged command queuing enabled, command queue depth 16.
Failed initialization of WD-7000 SCSI card!
PCI: Found IRQ 11 for device 00:0b.0
PCI: Sharing IRQ 11 with 00:07.2
DC390: 0 adapters found
megaraid: v2.10.10.1 (Release Date: Thu Jan 27 16:19:44 EDT 2005)
aec671x_detect:
GDT-HA: Storage RAID Controller Driver. Version: 3.04
GDT-HA: Found 0 PCI Storage RAID Controllers
3ware Storage Controller device driver for Linux v1.02.00.037.
3w-xxxx: No cards found.
nsp32: loading...
libata version 1.11 loaded.
Attached scsi disk sda at scsi1, channel 0, id 0, lun 0
Attached scsi disk sdb at scsi1, channel 0, id 1, lun 0
Attached scsi disk sdc at scsi1, channel 0, id 2, lun 0
sym0:0: FAST-20 WIDE SCSI 40.0 MB/s ST (50.0 ns, offset 15)
SCSI device sda: 17783240 512-byte hdwr sectors (9105 MB)
sda: sda1
SCSI device sdb: 4110000 512-byte hdwr sectors (2104 MB)
sdb: sdb1
SCSI device sdc: 4110000 512-byte hdwr sectors (2104 MB)
sdc: sdc1
md: linear personality registered as nr 1
md: raid0 personality registered as nr 2
md: raid1 personality registered as nr 3
md: raid5 personality registered as nr 4
raid5: measuring checksumming speed
8regs : 1352.400 MB/sec
32regs : 657.200 MB/sec
pIII_sse : 1479.600 MB/sec
pII_mmx : 1656.400 MB/sec
p5_mmx : 1733.200 MB/sec
raid5: using function: pIII_sse (1479.600 MB/sec)
md: md driver 0.90.0 MAX_MD_DEVS=256, MD_SB_DISKS=27
md: Autodetecting RAID arrays.
md: autorun ...
md: ... autorun DONE.
LVM version 1.0.8(17/11/2003)
Initializing Cryptographic API
NET4: Linux TCP/IP 1.0 for NET4.0
IP Protocols: ICMP, UDP, TCP, IGMP
IP: routing cache hash table of 2048 buckets, 16Kbytes
TCP: Hash tables configured (established 16384 bind 16384)
NET4: Unix domain sockets 1.0/SMP for Linux NET4.0.
kjournald starting. Commit interval 5 seconds
EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
VFS: Mounted root (ext3 filesystem) readonly.
Freeing unused kernel memory: 224k freed
Adding Swap: 31208k swap-space (priority -1)
EXT3 FS 2.4-0.9.19, 19 August 2002 on ide2(33,1), internal journal
PCI: Found IRQ 10 for device 00:0d.0
PCI: Sharing IRQ 10 with 00:13.0
3c59x: Donald Becker and others. www.scyld.com/network/vortex.html
00:0d.0: 3Com PCI 3c905B Cyclone 10/100/BNC at 0xa800. Vers LK1.1.18
PCI: Found IRQ 12 for device 00:11.0
00:11.0: 3Com PCI 3c905B Cyclone 100baseTx at 0xac00. Vers LK1.1.18
ip_tables: (C) 2000-2002 Netfilter core team
ip_conntrack version 2.1 (1791 buckets, 14328 max) - 308 bytes per conntrack
hde: set_drive_speed_status: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
hde: set_drive_speed_status: error=0x04 { DriveStatusError }
hde: set_drive_speed_status: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
hde: set_drive_speed_status: error=0x04 { DriveStatusError }
blk: queue c05d28b8, I/O limit 4095Mb (mask 0xffffffff)
imq driver loaded.
IPP2P v0.8.1_rc1 loading
HTB init, kernel part version 3.17
HTB init, kernel part version 3.17
HTB init, kernel part version 3.17
HTB init, kernel part version 3.17
==============================================
Może ktoś i coś doradzi co można tu poprawić ?
:)

_________________
Pozdrawiam - Mirkok!!!

My server:
NND >> ABIT-BX133; PIII/733Mhz, 1x13GB, 3xSCSI-2;2;10GB, 384MB.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 1 lutego 2008, 14:12 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
czy ten dysk jest sprawny??

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 1 lutego 2008, 17:02 
Offline

Rejestracja: piątek, 11 listopada 2005, 19:14
Posty: 23
Lokalizacja: Klodzko
czerwo pisze:
czy ten dysk jest sprawny??


U mnie wszystkie sprawne - a co, mają być jakieś niesprawne ?!
No to jeszcze raz:
==============
Na hde jest NND i nic więcej na tasiemkach z płyty głównej,
acha - jeszcze jest CDROM ( ale nie pamiętam na którym hd__ ,
bo piszę ten tekst z pracy.
Potem -
sda : dysk scsi
sdb : dysk scsi
sdc : dysk scsi
==============

_________________
Pozdrawiam - Mirkok!!!

My server:
NND >> ABIT-BX133; PIII/733Mhz, 1x13GB, 3xSCSI-2;2;10GB, 384MB.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 1 lutego 2008, 17:24 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
hde: set_drive_speed_status: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
hde: set_drive_speed_status: error=0x04 { DriveStatusError }
hde: set_drive_speed_status: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
hde: set_drive_speed_status: error=0x04 { DriveStatusError }

Ale to wyglada jakby ten hde byl uwa... zepsuty :twisted:

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 1 lutego 2008, 19:38 
Offline

Rejestracja: piątek, 11 listopada 2005, 19:14
Posty: 23
Lokalizacja: Klodzko
czerwo pisze:
hde: set_drive_speed_status: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
hde: set_drive_speed_status: error=0x04 { DriveStatusError }
hde: set_drive_speed_status: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
hde: set_drive_speed_status: error=0x04 { DriveStatusError }

Ale to wyglada jakby ten hde byl uwa... zepsuty :twisted:


Witam.
Zaskoczyłeś mnie i przeraziłeś Panie "czerwo", ale wszystko (tak mi się przynajmniej wydaje) sprawdziłem i informuję, że:
do pliku /etc/rc.local została dopisana taka oto linijka:
hdparm -d -1 /dev/hde.
- i to chyba jest przyczyną wyniku w/w "dmesg".
Po komendzie: hdparm -d 0 /dev/hde i wykonaniu "dmesg"
zamieszczam poniższy wynik:
=======================
Linux version 2.4.32-12nnd (root@nnd-builder) (gcc version 3.3.3) #1 SMP nie kwi 8 23:10:25 BST 2007
BIOS-provided physical RAM map:
BIOS-e820: 0000000000000000 - 00000000000a0000 (usable)
BIOS-e820: 00000000000f0000 - 0000000000100000 (reserved)
BIOS-e820: 0000000000100000 - 000000000dff0000 (usable)
BIOS-e820: 000000000dff0000 - 000000000dff3000 (ACPI NVS)
BIOS-e820: 000000000dff3000 - 000000000e000000 (ACPI data)
BIOS-e820: 00000000ffff0000 - 0000000100000000 (reserved)
0MB HIGHMEM available.
223MB LOWMEM available.
On node 0 totalpages: 57328
zone(0): 4096 pages.
zone(1): 53232 pages.
zone(2): 0 pages.
ACPI: RSDP (v000 IntelR ) @ 0x000f70a0
ACPI: RSDT (v001 IntelR AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x0dff3000
ACPI: FADT (v001 IntelR AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x0dff3040
ACPI: BOOT (v001 IntelR 0x00000000 0x00000000) @ 0x0dff5400
ACPI: DSDT (v001 INTELR AWRDACPI 0x00001000 MSFT 0x0100000c) @ 0x00000000
Kernel command line: BOOT_IMAGE=NND_Router ro root=2101 ide=nodma
ide_setup: ide=nodma : Prevented DMA
No local APIC present or hardware disabled
Initializing CPU#0
Detected 733.370 MHz processor.
Console: colour VGA+ 80x25
Calibrating delay loop... 1464.72 BogoMIPS
Memory: 221108k/229312k available (3206k kernel code, 7820k reserved, 1217k data, 224k init, 0k highmem)
Dentry cache hash table entries: 32768 (order: 6, 262144 bytes)
Inode cache hash table entries: 16384 (order: 5, 131072 bytes)
Mount cache hash table entries: 512 (order: 0, 4096 bytes)
Buffer cache hash table entries: 16384 (order: 4, 65536 bytes)
Page-cache hash table entries: 65536 (order: 6, 262144 bytes)
CPU: L1 I cache: 16K, L1 D cache: 16K
CPU: L2 cache: 256K
CPU serial number disabled.
CPU: After generic, caps: 0383f9ff 00000000 00000000 00000000
CPU: Common caps: 0383f9ff 00000000 00000000 00000000
Enabling fast FPU save and restore... done.
Enabling unmasked SIMD FPU exception support... done.
Checking 'hlt' instruction... OK.
POSIX conformance testing by UNIFIX
mtrr: v1.40 (20010327) Richard Gooch (rgooch@atnf.csiro.au)
mtrr: detected mtrr type: Intel
CPU: L1 I cache: 16K, L1 D cache: 16K
CPU: L2 cache: 256K
CPU: After generic, caps: 0383f9ff 00000000 00000000 00000000
CPU: Common caps: 0383f9ff 00000000 00000000 00000000
CPU0: Intel Pentium III (Coppermine) stepping 03
per-CPU timeslice cutoff: 731.61 usecs.
SMP motherboard not detected.
Local APIC not detected. Using dummy APIC emulation.
Waiting on wait_init_idle (map = 0x0)
All processors have done init_idle
PCI: PCI BIOS revision 2.10 entry at 0xfb520, last bus=1
PCI: Using configuration type 1
PCI: Probing PCI hardware
PCI: Probing PCI hardware (bus 00)
PCI: Using IRQ router PIIX/ICH [8086/7110] at 00:07.0
Limiting direct PCI/PCI transfers.
Linux NET4.0 for Linux 2.4
Based upon Swansea University Computer Society NET3.039
Initializing RT netlink socket
apm: BIOS version 1.2 Flags 0x07 (Driver version 1.16)
Starting kswapd
VFS: Disk quotas vdquot_6.5.1
Journalled Block Device driver loaded
SGI XFS with no debug enabled
SGI XFS Quota Management subsystem
vga16fb: initializing
vga16fb: mapped to 0xc00a0000
Console: switching to colour frame buffer device 80x30
fb0: VGA16 VGA frame buffer device
Detected PS/2 Mouse Port.
pty: 512 Unix98 ptys configured
Serial driver version 5.05c (2001-07-08) with MANY_PORTS SHARE_IRQ SERIAL_PCI enabled
ttyS00 at 0x03f8 (irq = 4) is a 16550A
ttyS01 at 0x02f8 (irq = 3) is a 16550A
Real Time Clock Driver v1.10f
FDC 0 is a post-1991 82077
RAMDISK driver initialized: 16 RAM disks of 7777K size 1024 blocksize
loop: loaded (max 8 devices)
Compaq SMART2 Driver (v 2.4.28)
HP CISS Driver (v 2.4.60)
v2.3 : Micro Memory(tm) PCI memory board block driver
MM: desc_per_page = 128
Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 7.00beta4-2.4
ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes; override with idebus=xx
PIIX4: IDE controller at PCI slot 00:07.1
PIIX4: chipset revision 1
PIIX4: not 100% native mode: will probe irqs later
ide0: BM-DMA at 0xf000-0xf007, BIOS settings: hda:pio, hdb:pio
ide1: BM-DMA at 0xf008-0xf00f, BIOS settings: hdc:pio, hdd:pio
HPT370A: IDE controller at PCI slot 00:13.0
PCI: Found IRQ 10 for device 00:13.0
PCI: Sharing IRQ 10 with 00:0d.0
HPT370A: chipset revision 4
HPT370A: not 100% native mode: will probe irqs later
HPT37X: using 33MHz PCI clock
ide2: BM-DMA at 0xc000-0xc007, BIOS settings: hde:DMA, hdf:pio
ide3: BM-DMA at 0xc008-0xc00f, BIOS settings: hdg:pio, hdh:pio
hde: ST313620A, ATA DISK drive
hde: set_drive_speed_status: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
hde: set_drive_speed_status: error=0x04 { DriveStatusError }
ide2 at 0xb000-0xb007,0xb402 on irq 10
hde: attached ide-disk driver.
hde: 26520480 sectors (13578 MB) w/512KiB Cache, CHS=26310/16/63
Partition check:
hde: hde1 hde2
SCSI subsystem driver Revision: 1.00
sim710: No NCR53C710 adapter found.
Loading Adaptec I2O RAID: Version 2.4 Build 5
Detecting Adaptec I2O RAID controllers...
Red Hat/Adaptec aacraid driver (1.1-3 Apr 8 2007 23:11:12)
scsi: <fdomain> Detection failed (no card)
NCR53c406a: no available ports found
sym53c416.c: Version 1.0.0-ac
PCI: Found IRQ 11 for device 00:0b.0
PCI: Sharing IRQ 11 with 00:07.2
sym.0.11.0: setting PCI_COMMAND_PARITY...
sym.0.11.0: setting PCI_COMMAND_INVALIDATE.
sym0: <875> rev 0x3 on pci bus 0 device 11 function 0 irq 11
sym0: No NVRAM, ID 7, Fast-20, SE, parity checking
sym0: SCSI BUS has been reset.
scsi1 : sym-2.1.17a
blk: queue cdefd418, I/O limit 4095Mb (mask 0xffffffff)
Vendor: SEAGATE Model: ST39175LW Rev: 0001
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
blk: queue cdefd218, I/O limit 4095Mb (mask 0xffffffff)
sym0:1: FAST-10 WIDE SCSI 20.0 MB/s ST (100.0 ns, offset 15)
Vendor: COMPAQ Model: ST32171W Rev: 0388
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
blk: queue cde9be18, I/O limit 4095Mb (mask 0xffffffff)
sym0:2: FAST-10 WIDE SCSI 20.0 MB/s ST (100.0 ns, offset 15)
Vendor: COMPAQ Model: ST32171W Rev: 0388
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
blk: queue cde9ba18, I/O limit 4095Mb (mask 0xffffffff)
sym0:0:0: tagged command queuing enabled, command queue depth 16.
sym0:1:0: tagged command queuing enabled, command queue depth 16.
sym0:2:0: tagged command queuing enabled, command queue depth 16.
Failed initialization of WD-7000 SCSI card!
PCI: Found IRQ 11 for device 00:0b.0
PCI: Sharing IRQ 11 with 00:07.2
DC390: 0 adapters found
megaraid: v2.10.10.1 (Release Date: Thu Jan 27 16:19:44 EDT 2005)
aec671x_detect:
GDT-HA: Storage RAID Controller Driver. Version: 3.04
GDT-HA: Found 0 PCI Storage RAID Controllers
3ware Storage Controller device driver for Linux v1.02.00.037.
3w-xxxx: No cards found.
nsp32: loading...
libata version 1.11 loaded.
Attached scsi disk sda at scsi1, channel 0, id 0, lun 0
Attached scsi disk sdb at scsi1, channel 0, id 1, lun 0
Attached scsi disk sdc at scsi1, channel 0, id 2, lun 0
sym0:0: FAST-20 WIDE SCSI 40.0 MB/s ST (50.0 ns, offset 15)
SCSI device sda: 17783240 512-byte hdwr sectors (9105 MB)
sda: sda1
SCSI device sdb: 4110000 512-byte hdwr sectors (2104 MB)
sdb: sdb1
SCSI device sdc: 4110000 512-byte hdwr sectors (2104 MB)
sdc: sdc1
md: linear personality registered as nr 1
md: raid0 personality registered as nr 2
md: raid1 personality registered as nr 3
md: raid5 personality registered as nr 4
raid5: measuring checksumming speed
8regs : 1352.400 MB/sec
32regs : 657.600 MB/sec
pIII_sse : 1479.200 MB/sec
pII_mmx : 1656.800 MB/sec
p5_mmx : 1732.800 MB/sec
raid5: using function: pIII_sse (1479.200 MB/sec)
md: md driver 0.90.0 MAX_MD_DEVS=256, MD_SB_DISKS=27
md: Autodetecting RAID arrays.
md: autorun ...
md: ... autorun DONE.
LVM version 1.0.8(17/11/2003)
Initializing Cryptographic API
NET4: Linux TCP/IP 1.0 for NET4.0
IP Protocols: ICMP, UDP, TCP, IGMP
IP: routing cache hash table of 2048 buckets, 16Kbytes
TCP: Hash tables configured (established 16384 bind 16384)
NET4: Unix domain sockets 1.0/SMP for Linux NET4.0.
kjournald starting. Commit interval 5 seconds
EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
VFS: Mounted root (ext3 filesystem) readonly.
Freeing unused kernel memory: 224k freed
Adding Swap: 31208k swap-space (priority -1)
EXT3 FS 2.4-0.9.19, 19 August 2002 on ide2(33,1), internal journal
PCI: Found IRQ 10 for device 00:0d.0
PCI: Sharing IRQ 10 with 00:13.0
3c59x: Donald Becker and others. www.scyld.com/network/vortex.html
00:0d.0: 3Com PCI 3c905B Cyclone 10/100/BNC at 0xa800. Vers LK1.1.18
PCI: Found IRQ 12 for device 00:11.0
00:11.0: 3Com PCI 3c905B Cyclone 100baseTx at 0xac00. Vers LK1.1.18
ip_tables: (C) 2000-2002 Netfilter core team
ip_conntrack version 2.1 (1791 buckets, 14328 max) - 308 bytes per conntrack
imq driver loaded.
IPP2P v0.8.1_rc1 loading
HTB init, kernel part version 3.17
HTB init, kernel part version 3.17
HTB init, kernel part version 3.17
HTB init, kernel part version 3.17
===========================
=> Teraz jest już chyba dpbrze, co ???

Acha jeszcze jedno.
Trochę mnie zaskoczyło, że mam takie słabe transfery na lokalnego ftp-a, na którym jest NND z kompa w domu, tzn.:
- przesył jakiegokolwiek pliku z kompa w domu na NND był na poziomie 50-70 Kb/s na karcie Lan 10Mb/s . Po przepięciu na kartę Lan 100Mb/s transfer wykazywał około 900-1000Kb/s.
Teraz jest już chyba OK!
-------------------------------------------------------

_________________
Pozdrawiam - Mirkok!!!

My server:
NND >> ABIT-BX133; PIII/733Mhz, 1x13GB, 3xSCSI-2;2;10GB, 384MB.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 1 lutego 2008, 20:16 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:31
Posty: 2449
Lokalizacja: Londyn
czerwo pisze:
hde: set_drive_speed_status: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
hde: set_drive_speed_status: error=0x04 { DriveStatusError }
hde: set_drive_speed_status: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
hde: set_drive_speed_status: error=0x04 { DriveStatusError }

Ale to wyglada jakby ten hde byl uwa... zepsuty :twisted:


Niekoniecznie... hdparm z odpowiednio dobranym parametrem -X może pomóc. Takie logi często są wynikiem źle ustawionego DMA.

_________________
Mis'
___________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 lutego 2008, 20:26 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
A jak wypniesz ten dysk ide to co sie dzieje??
Wylatuje z kernel panic?? masz 99 99 99 na ekranie czy pisze ze nie ma dysku z systemem??

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl