Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 października 2017, 17:54

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela, 31 grudnia 2006, 02:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 29 stycznia 2006, 18:28
Posty: 173
Witam!

może błahy problem, ale wolę zapytać.
zamówiłem sobie na allegro taki swich. takie coś
obsługuje on do 4 urządzeń. z tego co kojarzę jest on analogowy.
[com, sygnał monitora i klawiatura - stara]

i stąd moje pytanie: czy komputer nie zacznie się burzyć po odłączeniu klawiatury?

bo przecież gdy przełączę się na inny komputer, to klawiatura podpięt pod swich będzie podpięta do innego komputera. boję się rozwalić sobie kontroler klawiatury na płycie głównej.

a może w środku tego przełącznika są nie tylko kabeki i przełącznik, lecz jeszcze jakieś zabezpieczenia?

jeśli nie, to czy to oznacza że mogę sobie wyciągnąć wtyczkę w każdej chwili? i nic się nie stanie?

co z gniazdami ps/2? mam zamiar do tego jeszcze podłączyć na przejściówce komputer z nowym typem gniazda na klawiaturę. czy to by bezpieczne?

wiem że tak pytam "a czy projektanci na pewno dobrze to zrobili"
ale strasznie mnie to nurtuje...

_________________
Kiedyś też będę informatykiem... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 31 grudnia 2006, 03:06 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:31
Posty: 2449
Lokalizacja: Londyn
Od kilku lat używam takiego przełącznika tyle że z dwoma gniazdami PS/2 (zamiast comów). Mam podłączone zazwyczaj trzy, a czasem 4 komputery. Działa bezproblemowo. Jedynym zaobserwowanym problemem była zbyt dużaa sumaryczna długośc kabla do monitora (lub złe ekranowanie przełącznika) i Sony E400 sniezył. Inne monitory jakoś sobie radziły.
Mój domowy przełącznik to zwykły wielostykowy przełącznik obrotowy, w pracy mam podobne urządzenia przełączające sygnały elektronicznie.

_________________
Mis'
___________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 31 grudnia 2006, 12:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 29 stycznia 2006, 18:28
Posty: 173
przy jakiej długości zaczyna się robić problem?
moje komputery stoją praktycznie obok siebie, więc standardowe kabelki do komputerów i jeden do monitora. bez przedłużek.

zawsze mi mówiono, że nie powinno się odłączać kabla od klawiatury/myszy przy włączonym kompie...

ale dzięki, uspokoiłeś mnie.
masz pomógł 8)

edit.
nie mogę Ci dać 'pomógł' :/

_________________
Kiedyś też będę informatykiem... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 31 grudnia 2006, 12:11 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
W niektórych komputerach po przełączeniu wiesza się klawiatura albo mysz. W mojej "starej" pracy mieliśmy jeden taki lepszy, elektroniczny, przełączało się skrótem klawiaturowym, z wyświetlaniem menu na ekranie - tyle, że z tego co pamiętam kosztował około 1000 zł, ale z nim nie było żadnych problemów.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 31 grudnia 2006, 12:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 29 stycznia 2006, 18:28
Posty: 173
ale chyba nie rozwalę sobie tym kontrolera?
cyfraki są i są drogie. a nawet jeśli...

ale zaraz, zaraz. wieszają się komputery z ps/2 czy din?

_________________
Kiedyś też będę informatykiem... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 31 grudnia 2006, 13:59 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
San pisze:
ale chyba nie rozwalę sobie tym kontrolera?

Używaliśmy też "masowo" w robocie tych zwykłych i nie przypominam sobie, aby coś takiego się zdarzyło.

San pisze:
ale zaraz, zaraz. wieszają się komputery z ps/2 czy din?

Nie pamiętam dokładnie, ale zdaje się, że mieliśmy tylko ps/2.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 31 grudnia 2006, 14:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 29 stycznia 2006, 18:28
Posty: 173
to zmienia postać rzeczy.
po pierwsze mam zamiar używać tego do komputerów z DIN, ew. komputera któremu można ustawić na klawiaturę hot-plug

z resztą z doświadczenia wiem że starsze komputery były mniej delikatne ;)

_________________
Kiedyś też będę informatykiem... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 31 grudnia 2006, 14:39 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
San pisze:
to zmienia postać rzeczy.
po pierwsze mam zamiar używać tego do komputerów z DIN, ew. komputera któremu można ustawić na klawiaturę hot-plug

z resztą z doświadczenia wiem że starsze komputery były mniej delikatne ;)

Sprawdź... wyjmij wtyczkę i zobacz co się stanie, zepsuć na 100% nic nie zepsujesz, ew może się zawiesić lub celowo odmówić współpracy, szukaj wtedy opcji w biosie. Mam jedną taką płytę, która do włączenia potrzebuje klawiatury(i nie da się tego wyłączyć) dlatego podłączam klawiaturę a jak już przejdzie POST to ją odpinam i chodzi bezbłędnie :)

Pozdrawiam

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 31 grudnia 2006, 14:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 29 stycznia 2006, 18:28
Posty: 173
ok, jeżeli komputer ma w biosie ustawione że nie ma zainstalowanej klawiatury.
a po jakimś czasie ją podłączę (po jakimś czasie jego pracy)
to czy klawiatura będzie działać?

jeśli ustawię że klawiatura jest odłączona, a nie jest, to czy będzie działać?

_________________
Kiedyś też będę informatykiem... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 31 grudnia 2006, 14:51 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
San pisze:
ok, jeżeli komputer ma w biosie ustawione że nie ma zainstalowanej klawiatury.
a po jakimś czasie ją podłączę (po jakimś czasie jego pracy)
to czy klawiatura będzie działać?

jeśli ustawię że klawiatura jest odłączona, a nie jest, to czy będzie działać?

Wszystko zależy od komputera, musisz popróbować. Generalnie jeżeli wyłączysz ją w biosie to nie powinna działać...

Proponuje Ci ustawić włączoną klawiaturę, i odłączyć ją przy włączonym komputerze a potem podłączyć z powrotem, powinna działać. Jeżeli nie stanie Ci się nic złego(zwis albo inne takie) to możesz spokojnie kupować przełącznik bo na takiej zasadzie one działają :)

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 31 grudnia 2006, 15:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 29 stycznia 2006, 18:28
Posty: 173
sądzę że jak będą problemy, to jakoś wykombinuję jak przełącznik ów przerobić.
podejżewam że wystaczy jeden, czy dwa oporniki.
ale to już pokombinuję gdy stworzy się problem :roll:

_________________
Kiedyś też będę informatykiem... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 31 grudnia 2006, 15:23 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Tak swoją drogą to banałem jest zrobienie czegoś takiego samemu. Wszak to tylko zwykły przełącznik...

Wystarczy kupić kilka złączy, jakąś uniwersalną obudowę i przełącznik obrotowy, filozofii nie ma... jeżeli oczywiście komuś chce się bawić i chce zaoszczędzić te parę złotych.

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 31 grudnia 2006, 15:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 29 stycznia 2006, 18:28
Posty: 173
zgadza się, ale jeśli ktoś wie jak to jest zbudowane.
ja do nie dawna nie wiedziałem.

te kilka złączy, to nie taka łatwa sprawa.
a lutownica nie może być tyko koleżanką, lecz przyjacielem.

tych kabelków jest ze 150, a miejsca przy przełączniku mało...
30zł za przełącznik z dwoma zestawami kabi, to raczej mniej wychodzi.

_________________
Kiedyś też będę informatykiem... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 31 grudnia 2006, 16:02 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Dlatego napisałem, że jak komuś chce się bawić, bo cena wygórowana nie jest...

Napisz jak poszło jak już podłączysz

Pozdrawiam

PS Wesołego nowego... ;)

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 31 grudnia 2006, 16:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 29 stycznia 2006, 18:28
Posty: 173
dwa z trzech komputerów już sprawdziłem, tj odłączyłem klawiaturę i z powrotem podłączyłem.

trzeciego nie ruszałem, bo to serwer a chcę mieć jak najwyższy uptime na początek ;)

_________________
Kiedyś też będę informatykiem... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: KVM
Post: wtorek, 6 marca 2007, 04:06 
Offline

Rejestracja: niedziela, 11 lipca 2004, 00:07
Posty: 42
Lokalizacja: Opole
Nie robcie jaj, taki przelacznik nazywa sie KVM, w wersji super chiper elektronicznej mozesz kupic na allegro za 30-50zl juz, dobre kable beda 2x drozsze, nie warto meczyc sie topornym przelacznikiem mechanicznym.
Polecam Belkin kvm z serii omni view/omni cube, sam uzywam (na 8 komputerow, z tego 2 podlaczone kablami ~10m), nic sie nie zawiesza, jakosc obrazu zalezy w zasadzie wylacznie od jakosci kabli.
Z przelacznikami "mechanicznymi" wiecznie sa problemy, zwlaszcza ze przelaczaja one klawiature i mysz "w powietrzu" - na chwile odcinajac jej zasilanie i transmisje. Elektroniczne na wszystkich swoich portach udaja klawiature i mysz caly czas - wiec kazdy komputer bez problemu sie uruchamia i nie piszczy "keybord error" przy starcie.

_________________
Bartlomiej Kuzniewski tel +48 696 455098
sibi@drut.org GG# 23319
sprawdz moje aukcje!
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=338173


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 6 marca 2007, 09:08 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Mialem kiedys elektroniczna wersje i byla beznadziejna. Moze to wina modelu ( http://morele.net/?pg=product_info&PRD_id=17100 ), moze to ja mam pecha, ale wieszalo mi sie to bez przerwy i czesto nie wykrywalo podpietego kompa. Teraz mam wersje analogowa i faktycznie jest keyboard error przy starcie "nieaktywnego" komputera, ale za to jest stabilny i nie ma autowykrywania, ktore doprowadzalo mnie do szewskiej pasji.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 6 marca 2007, 09:16 
Offline

Rejestracja: niedziela, 11 lipca 2004, 00:07
Posty: 42
Lokalizacja: Opole
To co pokazales to jest "chinski szajs" niestety, ostatnio dosc duzo tego sie pojawilo, ze zintegrowanymi kablami itd (a wszystko zalane w jeden klocek)

Porzadne kvm (nie koniecznie drogie) maja kable odlaczane - osobno, np:
http://www.allegro.pl/item168893481_przelacznik_kvm_belkin_4pc_promocja_f_vat.html
lub
http://www.allegro.pl/item168868159_przelacznik_kvm_belkin_2_pc_promocja_f_vat.html
Sprzedalem takich kilkadziesiat jak nie wiecej i wszyscy szczesliwi, podobne sam uzywam w wielu miejscach i problemow nie ma.

Jeden problem przy kvm (ale to dotyczy wszystkich typow) moze sie pojawiac - przelaczanie myszy pomiedzy windowsem lub linuksem (gdzie mysz jest przez gpm jako standart-ps2 lub imps), a linuksem pod X gdzie ustawiona jest mysz "explorerPS2" - chwile po przelaczeniu mysz lata po ekranie. Winny jest tu driver "explorerps2" linuksowy, ale bardzo rzadko sie go stosuje, poza tym przy niektorych myszach "wariowanie" trwa okolo 0.5s wiec nawet tego niektorzy nie zauwazaja...

_________________
Bartlomiej Kuzniewski tel +48 696 455098
sibi@drut.org GG# 23319
sprawdz moje aukcje!
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=338173


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 6 marca 2007, 09:20 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Bardzo prawdopodobne. Mialem tylko jeden model i bylem z niego ewidentnie niezadowolony :P, ale porownania nie mam zadnego.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 6 marca 2007, 15:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 26 października 2005, 13:02
Posty: 1405
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
ja mam u siebie jakis stary analogowy przelacznik na 4 kompy i wszystko mi dziala okej. Co do keyboard error to wylacz w biosie wyswietlanie bledow i po problemie, u mnie w serwerach hp pokazuje sie ten blad ale spokojnie idzie dalej wiec nawet mi sie nie chce tego wylaczac :D

_________________
www.komputer.cuprum.pl
Intel Core 2 DUO QUAD, DUAL DDR2 8GB, GF8800 1 GB, HDD SATAII 750 GB + 750 GB + 80GB + IDE HDD 40 GB, Linux Mandriva 2008 PP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl