Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 października 2017, 17:55

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nie widzi karty
Post: sobota, 13 stycznia 2007, 19:18 
Offline

Rejestracja: sobota, 6 stycznia 2007, 19:29
Posty: 12
Witam mam nastepujący problem otóz postawiłem serwer na nnd i nie widzi mi karty na rtl 8139, 2 karte 3 com bardzo starą widzi i jest ustawiona na internet, lecz nie ma netu, a kiedy wyciągne ta rtlelke, wtedy jest net na 3 comie.
Oczywiście obydwie karty sprawdzone.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 13 stycznia 2007, 20:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 28 września 2004, 19:43
Posty: 125
Lokalizacja: podkarpackie
Witam,

No to zacznijmy od początku:

- jaki masz sprzęt (płyta gł.)
- co zwraca lspci jak są obie karty wpięte do slotów ???
- jak konfigurowałes NND ???

Bez szczegółów mozna sobie wróżyć z fusów.

Pozdrawiam

_________________
Intel Atom D945GSEJT , 2GB ram, 16GB SSD


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 13 stycznia 2007, 20:35 
Offline

Rejestracja: sobota, 6 stycznia 2007, 19:29
Posty: 12
Narazie nie moge zobaczyć płyty bo mnie nie ma w domu ale jest procesor pentium 266 mmx,
W tym momencie jedna karta jest wpięta pod slot isa ta 3 com a druga rtl pod pci.
Konfiguracja nnd jest tak karta 3 com na internet a druga na eth1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 stycznia 2007, 00:32 
Offline

Rejestracja: sobota, 6 stycznia 2007, 19:29
Posty: 12
Witam zrobiłem tak wyciągnołem tego 3coma i zostawiłem samą rtl
skonfigurowałem na eth0 i chodzi internet na serwerze, włożyłem znowu karte compaq i jest to samo kiedy tylko w konfiguratorze zaznacze drugą karte ani 1 nie widzi ani 2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 stycznia 2007, 00:49 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
cinek1111 pisze:
Witam zrobiłem tak wyciągnołem tego 3coma i zostawiłem samą rtl
skonfigurowałem na eth0 i chodzi internet na serwerze, włożyłem znowu karte compaq i jest to samo kiedy tylko w konfiguratorze zaznacze drugą karte ani 1 nie widzi ani 2

Eh... czy umiesz czytać? Co znaczy "nie widzi"? pokaż wynik polecenia lspci...

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 stycznia 2007, 07:25 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:31
Posty: 2449
Lokalizacja: Londyn
Jeśli ten 3com ma jakieś zworki (a przypuszczam że ma) to zmień mu IRQ i/lub adres I/O. Jeśli nie ma zworek to spróbuj podac dla jednej z kart adres I/O i/lub IRQ podczas ładowania sytemu (odpowiednie wpisy w lilo.conf i przeładowanie lilo).

.

_________________
Mis'
___________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 stycznia 2007, 10:35 
Offline

Rejestracja: sobota, 6 stycznia 2007, 19:29
Posty: 12
Po wpisaniu polecenia bałwan jestem są obudwie karty, lecz gdy te karty ustawie w net_conf obydwie czyli jedna na eth0 a druga na eth 1 to ani nie ma net ani z drugiej strony tez nie da sie połączyć


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 stycznia 2007, 11:07 
Offline

Rejestracja: wtorek, 6 grudnia 2005, 20:00
Posty: 52
czy nie latwiej jest isc do sklepu i kupic za 20 zl karte reatleka 8139 i nie bedziesz mial zadnyc problemow niz kombinowac z jakimis starymi gratami na PCI ;\ takiemoje zdanie

_________________
Jestem za leniwy, żeby zauważyć nieaktualność mojej sygnaturki.
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 stycznia 2007, 11:14 
Offline

Rejestracja: sobota, 6 stycznia 2007, 19:29
Posty: 12
Ale nie wiem w czym problem napisałem karty widzi w poleceniu lspci i jeżeli jest w net_conf tylko jedna ustawiona(lub karta jest całkowicie wyjeta z slotu) to wtedy net chodzi a problem zaczyna sie kiedy wło.że 2 i ja skonfiguruje, poprostu tak jakby te karty sie blokowały.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 stycznia 2007, 11:15 
Offline

Rejestracja: sobota, 6 stycznia 2007, 19:29
Posty: 12
Ale nie wiem w czym problem napisałem karty widzi w poleceniu lspci i jeżeli jest w net_conf tylko jedna ustawiona(lub karta jest całkowicie wyjeta z slotu) to wtedy net chodzi a problem zaczyna sie kiedy wło.że 2 skonfiguruje druga poprostu tak jakby te karty sie blokowały.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 stycznia 2007, 15:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
jak robisz net_confa to musisz jeszcze pamietac pod ktora karte co wpisac czy neta czy siec no i do ktorej jaki kabelek idzie??ja mialem podobnie na dwoch identycznych kartach.Ja uruchamialem kilkakrotnie net_confa bo tez nie wiedzialem co jest grane, siec byla neta brak ,przepiolem kabelki odwrotnie i net_conf w ten sam sposob i poszlo.Po prostu odwrotnie mialem kabelki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 stycznia 2007, 16:04 
Offline

Rejestracja: sobota, 6 stycznia 2007, 19:29
Posty: 12
w tym momencie mam tak że net jest a eth1 wogule nie chodzi na starcie systemu pisze w niceshaperze connot find device "eth1" i starting dhcp nieudane, ip na eth0 mam skonfigurowane na łacze dsl na sztywno a dokładnie 10.0.0.10 bo 10.0.0.1 to apek odbiorczy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 stycznia 2007, 16:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 28 września 2004, 19:43
Posty: 125
Lokalizacja: podkarpackie
Witam,

Daj gdzieś wynik dmesg oraz lsmod jak masz obie karty wsadzone w płyte i załadowane moduły do nich. No i podaj jeż wynik lspci, bo dalej nie wiadomo co pokazuje.

Najlepiej, jak ktoś już wspomniał, kup sobie drugiego realteka na szyne PCI i będzie po problemie. Bo z tego co widze, to masz problem z konfliktem przerwań na kartach albo źle konfigurujesz NND.

Pozdrawiam.

_________________
Intel Atom D945GSEJT , 2GB ram, 16GB SSD


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 stycznia 2007, 17:24 
Offline

Rejestracja: sobota, 6 stycznia 2007, 19:29
Posty: 12
W lspci pokazuje mi obydie kart czyli:
Realitek rtl-8139 ster rtl 8139too
Compaq computer neteligent 10/100 ster tnet
W poleceniu lsmod widze tylko karte rtl
A w poleceniu dmseg zowu tylko widze karte rtl i to jescze pod eth0 mimo że byla ustawiona na eth1(nie widze tego spisu całego może jeszcze jest na początku bo nie wiem jak wpisać komendę ażeby wyswietlało po stronie)
Jezeli wyciągne ta karte rtl to na tej compaq tez jest internet


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 15 stycznia 2007, 13:01 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 28 września 2004, 19:43
Posty: 125
Lokalizacja: podkarpackie
Witam,

Cytuj:
Compaq computer neteligent 10/100 ster tnet

To w końcu to jest karta 3Com czy Compaq-a ???

Cytuj:
...(nie widze tego spisu całego może jeszcze jest na początku bo nie wiem jak wpisać komendę ażeby wyswietlało po stronie)...


To wpisz lsmod | grep tnet , jeżeli moduł dla tej sieciówki się nazywa tnet. Jak nie zwróci nic, to znaczy, że moduł się nie załadował. Teraz pytanie dlaczego. Ja teraz myśle, że masz źle skonfigurowane NND.

Pozdrawiam

_________________
Intel Atom D945GSEJT , 2GB ram, 16GB SSD


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 17 stycznia 2007, 01:31 
Offline

Rejestracja: sobota, 6 stycznia 2007, 19:29
Posty: 12
Wpisałem komendę lsmod I grep tnet i wyładowalo mi to samo jak wpisalem samo lsmod.
Teraz mam karte compaqa, ale przedtem mialem 3 coma
Czyli mam teraz rtl i compaqa na pci.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 17 stycznia 2007, 01:37 
Offline

Rejestracja: sobota, 6 stycznia 2007, 19:29
Posty: 12
Sorki to nie bylo tnet tylko tlan ten sterownik
W poleceniu dmesg wyswietla mi na koncu tlan i widze ze jest ustawiona na eth0 czyli dobrze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 17 stycznia 2007, 10:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 28 września 2004, 19:43
Posty: 125
Lokalizacja: podkarpackie
Witam,

To jeżeli masz oba moduły kart załadowane i w logach nie ma żadnych błędów z tym związanych to powinno działać wszystko.
Podaj jeszcze co zwracają polecenia ifconfig eth0, ifconfig eth1, oraz route
Pozdrawiam,

_________________
Intel Atom D945GSEJT , 2GB ram, 16GB SSD


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 17 stycznia 2007, 10:36 
Offline

Rejestracja: sobota, 6 stycznia 2007, 19:29
Posty: 12
po wpisaniu polecenia ifconfig etho wyswietliło mi wszystkie dane np ip, pakiety itp. a na eth1 "error fetching interface information: device not found". No to teraz mi powiedzcie co zle robie??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 17 stycznia 2007, 12:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 28 września 2004, 19:43
Posty: 125
Lokalizacja: podkarpackie
Witam,

Cytuj:
...a na eth1 "error fetching interface information: device not found"...


Na pewno przy ładowaniu modułu do tej karty nie wywala żadnych błędów ??? Pisze, że nie może odczytać informacji z interfejsu, i że nie ma takiego urządzenia.

Najprostrzym i zarazem najlepszym rozwiązaniem będzie wsadzić 2 karte na jakimś realteku pod PCI. Nie są drogie i nie ma z nimi żadnych problemów.

Pozdrawiam

_________________
Intel Atom D945GSEJT , 2GB ram, 16GB SSD


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl