Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 24 czerwca 2017, 05:26

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota, 7 kwietnia 2007, 12:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 24 listopada 2002, 14:59
Posty: 116
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam
Wymieniłem ostatnio w swoim serwerku zasilacz. Jako że jest to stara płyta BX z dwoma rodzajami zasilania ATX i AT i cięzko było dostać jakiś rozsądny zasilacz AT kupiłem więc ATX.

W starym AT przycisk włącznika pozostawał wciśnięty i wrazie braku prądu komputer sam się uruchamiał a tu przy ATX jest ztym lipa

Wiem że temat był już poruszany na forum i zastosowałem się do zaleceń z przerobieniem wtyczki (połączyć kabel zielony do dowolnego z masą)
No i niby faktycznie to zaczeło działać , po włączeniu prądu komputer sam odrazu startuje, rozkręca dysk twardy.... ale monitor już nie odpala i nic więcej sie nie dzieje.

Co może być nie tak
Nadmienie że zamieniałem nawet grafike na AGP ale nie było efektu

_________________
DialoG 6Mbit/s ,PII366Mhz , 218MB Ram, 40GB - NND - 20 userów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 7 kwietnia 2007, 12:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
mialem podobnie.

podalem + na pin plyty glownej ten od power i ruszylo.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Ostatnio zmieniony niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:09 przez -MW-, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 7 kwietnia 2007, 12:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 24 listopada 2002, 14:59
Posty: 116
Lokalizacja: Sosnowiec
:) a mozesz troszke jaśniej bo nie zczaiłem ? jaki + i na jaki pin ?

_________________
DialoG 6Mbit/s ,PII366Mhz , 218MB Ram, 40GB - NND - 20 userów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 7 kwietnia 2007, 13:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 17 maja 2005, 21:35
Posty: 100
Lokalizacja: Nowy Targ
Zielony z jakimkolwiek czarnym.

_________________
Siec1: DSL8Mbit NND 2006.01 | PIII800MHz 128MB RAM 20GB, 30GB HDD | 29 users |

Sieć2: 3Mbit Tomato 1.11 | Linksys WRT54 GL1.1- EU | 12 users

Siec3: DSL1Mbit NND 0.2.2 | PIII1000MHz 128MB RAM 12GB | 6 users |


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 7 kwietnia 2007, 13:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
czerwony z zasilacza z pinem + od przelacznika power na plycie.

ale ja mialem inna plyte.
a u ciebie takiego nie ma:( wlaczales kompa podajac zasilanie.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 7 kwietnia 2007, 21:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 30 kwietnia 2004, 12:45
Posty: 176
Lokalizacja: Lublin
hmmm , a może płyta ma odpowiednią funkcję w BIOSIE (setupie)
ja mam chyba z 3 płyty stare i nowsze i wszystkie maja możliwość wybrania odpowiedniej reakcji płyty głównej po zaniku fazy
SETUP -> Power Management Setup -> i w zależności od płyty -> Power Again (lub Power Failure) -> ustawiasz na "power on"
przy zaniku zasilania po ponownym pojawieniu sie zasilania komputer automatycznie sie załącza
PZDR


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 7 kwietnia 2007, 22:01 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=8060&highlight=kondensator

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 8 kwietnia 2007, 00:46 
Offline

Rejestracja: wtorek, 26 kwietnia 2005, 13:01
Posty: 67
Lokalizacja: Warszawa
panowie kombinujecie jak kon pod gore :P

Najprostrze rozwiazanie sie juz pojawilo - polaczenie pinow we wtyczce atx.
Nalezy polaczyc pin 14 (zazwyczaj zielony przewod) z jakimkolwiek czarnym (masa).

Sam tak mam w kilku komputerach i dziala jak nalezy ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
przeblysk geniuszu? :)


ps. przeczytaj jeszcze raz.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:16 
Offline

Rejestracja: wtorek, 26 kwietnia 2005, 13:01
Posty: 67
Lokalizacja: Warszawa
dobra, no comment. Pozno juz, niedoczytalem pierwszego a widze ze tu kazdy z innym rozwiazaniem to wiesz...

co to za mobo tak na przyszlosc ? bo JESZCZE sie nie spotkalem z czyms takim... :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 8 kwietnia 2007, 17:45 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
MGM pisze:
panowie kombinujecie jak kon pod gore :P

Każdy orze jak moż(rz)e ;)
MGM pisze:
Najprostrze rozwiazanie sie juz pojawilo - polaczenie pinow we wtyczce atx.
Nalezy polaczyc pin 14 (zazwyczaj zielony przewod) z jakimkolwiek czarnym (masa).
Sam tak mam w kilku komputerach i dziala jak nalezy ;)

To ciesz się, bo uwierz mi, że nie z każdą płytą takie rozwiązanie działa.
Po prostu nie każdej płycie wystarcza do startu sam fakt występowania wszystkich napięć na gniazdku zasilania.

Tak czy inaczej chyba wszystko jest w wątku, który powyżej zacytowałem.
Dla porządku podam algorytm postępowania ;)
1. Opcja w BIOS-ie - jeśli nie, to
2. Zworka na płycie - jeśli nie, to
3. Zwarcie we wtyczce zasilacza ATX pinu 14 z masą - jeśli nie, to
4. Kondensator 100 uF równolegle z przyciskiem włączania komputera (pamiętać o polaryzacji kondensatora).
Nadmienię, że dla płyty w moim serwerku TYLKO OSTATNIE rozwiązanie zadziałało.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 8 kwietnia 2007, 17:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 24 listopada 2002, 14:59
Posty: 116
Lokalizacja: Sosnowiec
Może byc kondensator 100uF 16V ??
Czytałem ze powinien być 10V ale nie mam innego pod ręką poza tym na 16V (czyt. wylutuje ze starej płyty ECS)

_________________
DialoG 6Mbit/s ,PII366Mhz , 218MB Ram, 40GB - NND - 20 userów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 8 kwietnia 2007, 18:30 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
jacopp pisze:
Może byc kondensator 100uF 16V ??
Czytałem ze powinien być 10V ale nie mam innego pod ręką poza tym na 16V (czyt. wylutuje ze starej płyty ECS)

:lol: Może być. Napięcie podane w parametrach kondensatora to po prostu maksymalne napięcie, jakie może ten kondensator wytrzymać - czyli Twój kondensator może znieść max. 16 V, a jak dostanie mniej, to nic mu się nie stanie, nie ma to też wpływu na jego pracę.
Tylko pamiętaj, że kondensatory elektrolityczne mają polaryzację - jedna nóżka jest oznaczona jako " - ", więc na tej drugiej jest " + " (albo odwrotnie). I teraz musisz jakoś sprawdzić, na którym pinie wyłącznika jest napięcie (+), a który jest połączony z masą (-) i odpowiednio podłączyć kondensator.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 8 kwietnia 2007, 18:46 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:31
Posty: 2449
Lokalizacja: Londyn
Tu chyba jest lepsze miejsce na ten wątek...

_________________
Mis'
___________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 8 kwietnia 2007, 19:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 24 listopada 2002, 14:59
Posty: 116
Lokalizacja: Sosnowiec
Spoko własnie podlutowałem kondensator i działa, co prawda strzelałem gdzie jest plus ale na szczęście trafiłem dobrze :)

Końcowy wniosek - rozwązanie problemu poprzez wlutowanie kondensatora, inne sposoby nie dokońca skuteczne.

Można zamknąć temat

_________________
DialoG 6Mbit/s ,PII366Mhz , 218MB Ram, 40GB - NND - 20 userów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 8 kwietnia 2007, 22:29 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
jacopp pisze:
Spoko własnie podlutowałem kondensator i działa, co prawda strzelałem gdzie jest plus ale na szczęście trafiłem dobrze :)

Nie jestem pewny, ale zdaje się, że kondensator podłączony "odwrotnie" też działa, ale w ten sposób przyłożone napięcie może go po jakimś czasie uszkodzić (może zrobić się przebicie albo zwarcie) - dlatego dla świętego spokoju sprawdziłbym na Twoim miejscu jakoś gdzie plus, a gdzie minus...

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 9 kwietnia 2007, 10:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 24 listopada 2002, 14:59
Posty: 116
Lokalizacja: Sosnowiec
z tego co ja pamietam , to przy odwrotnym przyłozeniu powinno go rozwalić

_________________
DialoG 6Mbit/s ,PII366Mhz , 218MB Ram, 40GB - NND - 20 userów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 11 kwietnia 2007, 07:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 24 listopada 2002, 14:59
Posty: 116
Lokalizacja: Sosnowiec
:) a jak to sprawdzić , sciagnołęm manual do tej juz leciwej płyty ale ani w nim, ani na samej płycie nie zaznaczone jest gdzie jest + a gdzie -

_________________
DialoG 6Mbit/s ,PII366Mhz , 218MB Ram, 40GB - NND - 20 userów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 11 kwietnia 2007, 10:21 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
jacopp pisze:
:) a jak to sprawdzić , sciagnołęm manual do tej juz leciwej płyty ale ani w nim, ani na samej płycie nie zaznaczone jest gdzie jest + a gdzie -

Miernik uniwersalny. A jak nie masz, to wypnij z płyty którąś diodę - wtyczki zazwyczaj mają oznaczenia +/- i podepnij do pinów, do których podpinasz wyłącznik zasilania. Jak zaświeci, to + masz tam gdzie +.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 lutego 2008, 03:30 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
Odświeżę temat, bo komuś się może przydać.

Otóż trafiła mi się właśnie płyta ECS P6ISA-II i :
1. w BIOS-e nie ma opcji typu "Power ON after failure"
2. na płycie nie ma żadnej zworki, która umożliwiałaby automatyczne włączanie po zaniku zasilania
3. myk z kondensatorem niestety nie działa, owszem, załącza, ale dopiero, gdy wstawię 470uF, ale po wyłączeniu musi odczekać przynajmniej kilkadziesiąt sekund, żeby się odpalił, więc jeśli przerwa w zasilaniu będzie krótsza, to nic z tego.

Jutro spróbuję jeszcze patent ze zwarciem pinów na wtyczce zasilacza, dzisiaj już nie mam siły.

=== EDIT ===
Yessssss - patent ze zworką we wtyczce zasilacza w tym przypadku zadziałał.
Już zaczynałem się bać, że będę musiał klecić jakąś elektronikę do odpalania tej płyty po awarii zasilania...

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl