Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 21 września 2017, 19:43

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: sobota, 2 lutego 2008, 11:56 
Offline

Rejestracja: niedziela, 8 października 2006, 01:55
Posty: 71
Lokalizacja: Żukowo
Witam!

Zastanawia mnie jedna rzecz, miałem 128 Ram dołożyłem nową kość ramu 512. Po wywołaniu komendy free -m pokazuje mi:
total used free shared buffers cached
Mem: 247 93 154 0 6 46
-/+ buffers/cache: 40 207
Swap: 0 0 0


jak widać całkowita pamięć wynosi 247, a czy nie powinna wynosić 640??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 lutego 2008, 11:59 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Powinna. Sprawdz ile ramu widzi bios.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 lutego 2008, 12:17 
Offline

Rejestracja: niedziela, 8 października 2006, 01:55
Posty: 71
Lokalizacja: Żukowo
więc tak w biosie jest:

Base Memory: 640K
Extended Memory: 261120K
Other Memory: 384K
---------------------------------
Total Memory: 262144K


Podczas uruchamiania komputera Test Memory wynosi 262144K

Chyba coś nie tak prawda??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 lutego 2008, 12:22 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Sprawdz ta kosc na innym kompie.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 lutego 2008, 12:25 
Offline

Rejestracja: niedziela, 8 października 2006, 01:55
Posty: 71
Lokalizacja: Żukowo
sprawdzałem pokazuje mi prawidłowo 512 MB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 lutego 2008, 12:27 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
No to w druga strone: inna kosc na tym kompie.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 lutego 2008, 12:29 
Offline

Rejestracja: niedziela, 8 października 2006, 01:55
Posty: 71
Lokalizacja: Żukowo
też sprawdzałem miałem 64 Mb i inna 128 Mb i pokazywało normalnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 lutego 2008, 12:34 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Poszukaj wiekszej, albo wyjmij to stare 128 i wrzuc w ten slot to 512.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 lutego 2008, 17:04 
Offline

Rejestracja: niedziela, 8 października 2006, 01:55
Posty: 71
Lokalizacja: Żukowo
Po zamianie kości tzn. włożenie 512 w slot 128 mam takie coś:
total used free shared buffers cached
Mem: 121 23 97 0 2 12
-/+ buffers/cache: 7 113
Swap: 0 0 0

a w biosie:
Base Memory: 640K
Extended Memory: 130048K
Other Memory: 384K
---------------------------------
Total Memory: 131072K


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 lutego 2008, 17:07 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Co to za plyta?

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 lutego 2008, 17:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
chyba musisz zaktualizowac BIOS, bo płyta chyba nie widzi wiecej jak 256Mb,o ile aktualizacja pomorze :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 lutego 2008, 17:19 
Offline

Rejestracja: niedziela, 8 października 2006, 01:55
Posty: 71
Lokalizacja: Żukowo
więc tak, nie wiem czy dobrze sprawdziłem ale płyta to VIA...
Może w linuxie jest jakaś komenda do sprawdzeni nazwy płyty


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 lutego 2008, 17:32 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 10 września 2006, 18:33
Posty: 228
Lokalizacja: Żyraków ok. Dębicy
jest ona jednostronna ? jezeli tak to może być tego wina zresztą płyta może widzieć tylko do 256.

_________________
WRT54G v3.1 z TOMATO
Ovislink 5460+APPRO + Yagi 12dbi
2048/256 3 users
LaFonera + FON
DLink DNS-323 2x320GB WD RAID0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 lutego 2008, 17:36 
Offline

Rejestracja: niedziela, 8 października 2006, 01:55
Posty: 71
Lokalizacja: Żukowo
qbaf pisze:
jest ona jednostronna ? jezeli tak to może być tego wina zresztą płyta może widzieć tylko do 256.

Nie bardzo rozumiem co znaczy jednostronna.

Ale byłem u sąsiada i pożyczyłem inną512 i też taka sama reakcja, czyli wniosek moja płyta nie widzi więcej jak 256 :(

Dzięki wszystkim za pomoc Pozdrawiam

P.S. ale tak z ciekawości czy jest jakaś paczka do sprawdzania płyty głównej i innych podzespołów?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 lutego 2008, 18:02 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
lspci -v

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 lutego 2008, 18:45 
Offline

Rejestracja: niedziela, 8 października 2006, 01:55
Posty: 71
Lokalizacja: Żukowo
tasiorek pisze:
lspci -v

Super o to mi chodziło, wielkie dzięki!

No to teraz mogę napisać dokładna nazwę płyty:
: [/] [] ()
VIA Technologies, Inc. VT82C693A/694x


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 lutego 2008, 20:28 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
tak jak qbaf pisze. Plyta potrzebuje pamiec dwustronna a pamiec jest jednostronna wiec widzi polowe pojemnosci.
Poszukaj kosci BX albo dwustronnych na allegro.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 2 lutego 2008, 23:50 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
Niestety nie macie racji. Ta płyta nie zobaczy więcej choćbyście trójstronną :) pamięć tam włożyli. To niestety fizycznie niemożliwe.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 3 lutego 2008, 12:29 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
Chipset VT82C693A jest dostępny od jesieni 1999 i był pierwszym chipsetem zaprojektowanym dla procesorów 133 MHz. Obsługuje 133 MHz SDRAM, UltraDMA/66 i AGP2x
Wiec ska masz takie informacje ze tylko 256?? IMO jak na mozliwosc wspolpracy z pamieciami na 133MHz 256 to troszke za malo! Nalezaloby zaczac od upgradu biosu. I nie widzialem jeszcze plyty ktora by miala ograniczenie na 256MB. 384MB, 768MB, 1024MB, 1536MB to sa typowe ograniczenia.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl