Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 23 listopada 2017, 07:20

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota, 22 marca 2008, 23:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 19 września 2003, 18:50
Posty: 202
Lokalizacja: Warszawa
Jak w temacie , probowal ktoś odpalić nnd na płycie typu alix np:
http://www.interprojekt.pl/katalogw.asp ... -BOARD-2B3


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 23 marca 2008, 00:03 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Jeszcze nie, ale mam to w planach. Dokladnie na modelu 2c2.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 23 marca 2008, 15:13 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
No to raczej będzie problem ze strukturą procesora, NND tego nie obsłuży.... w teorii oczywiście.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 23 marca 2008, 17:03 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Alix to x86, wiec dlaczego mialoby nie obsluzyc?

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 23 marca 2008, 17:36 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
tasiorek pisze:
Alix to x86, wiec dlaczego mialoby nie obsluzyc?


Z tego co mi wiadomo, to AMD Geode to nie jest typowym procesorem PC, ma zmienioną strukturę, ale oczywiście głowy uciąć sobie nie daję :wink: i bardzo ciekawi mnie wynik tego przedsięwzięcia.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 3 kwietnia 2008, 11:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 11 stycznia 2005, 18:58
Posty: 197
Lokalizacja: mazowieckie
Z miłą chęcią wypożyczę sprzęt czyli Alixa do testów. Osoby znające się na temacie czyli pewnie twórców NND zapraszam na prv.

_________________
intel D201GLY2A, nano-ITX, celeron220 1,2GHz, load average: 0.25, 0.21, 0.21, 2GB DDR2, 320HDD SATA


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 3 kwietnia 2008, 19:33 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Odrobina wolnego czasu i zapalu zaowocowala uruchomieniem NND na Alixie 3c1 (takiego mialem pod reka).
Ze zmian jakie trzeba wprowadzic:
/etc/lilo.conf:
: [/] [] ()
image = /boot/vmlinuz append="console=ttyS0,38400n8"

/etc/inittab:
: [/] [] ()
s1:1235:respawn:/sbin/agetty -L ttyS0 38400 vt100

/etc/securetty:
: [/] [] ()
ttyS0

Powyzsze umozliwia zalogowanie sie po serialu, bo monitora do alixa podpiac sie nie da.
W zrodlach jadra w drivers/char/pc_keyb.c nalezy zmienic linie:
: [/] [] ()
#define kbd_controller_present()        1

na:
: [/] [] ()
#define kbd_controller_present()        0

i skompilowac kernel. Alix nie ma portu ps/2 i bez tego przy starcie systemu zasypia nas komunikaty o zacieciu sie klawiatury.

Sieciowka dziala na chipie via-rhine.

To narazie poczatek. Jak przystosuje jadro, potrzebne pakiety i skrypty startowe, to udostepnie obraz cfki przygotowanej pod alixy.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 4 kwietnia 2008, 22:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 9 kwietnia 2006, 10:14
Posty: 316
tak z ciekawości:
Jaki jest średni pobór prądu takiego zestawu?

_________________
PECTOSOL to lek wykrztuśny stosowany w nieżytach gardła, przy suchym, męczącym kaszlu.
>>Jak mądrze zadawać pytania<<


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 5 kwietnia 2008, 12:14 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Nie mierzylem, ale najmniejszy zasilacz jaki mam przy alixie to 14W i 3c1 smiga bez zajakniecia z jedna karta mnipci.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl