Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 18 grudnia 2017, 03:24

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa, 16 kwietnia 2008, 17:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 18 kwietnia 2006, 10:58
Posty: 266
Lokalizacja: Rzeszów
Mam procesor Semptron 2.6 ghz socket 754 i chciał bym dokupić płytę i włożyć to na serwer tylko którą płytę ? bo widziałem ze niektóre płyty maja problem.

: [/] [] ()
http://allegro.pl/item341639740_asus_k8v_f_s_agpx8_firewire_s_754_gw_fvat_ss.html
http://allegro.pl/item343375311_fujitsu_siemens_d1605_07_socket_754_gwar_fvat_ss.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 kwietnia 2008, 19:57 
Offline

Rejestracja: wtorek, 13 września 2005, 01:02
Posty: 71
Lokalizacja: Manchester
Czesc

Hm moze poprostu zakup jakas w miare nowa plyte na s 754? ja w zeszlym roku mialem semprona 754 na plycie asusa kt890 ASUS K8V-VM.
Szukaj takich z pci express, zamiast agp - to bedzie oznaczac ze jest stosunkowo nowa. Lub tez poszukaj na forach i qp jakas z wyszej polki, kiedys drogie a teraz to pewnie za grosik kupisz Bedziesz mial pewnosc ze nikt na kondensatorach, ani na zasilaniu nie oszczedzal ;0. Jakas dfi lanparty, chociaz z tym roznie bywa;0 Mam teraz abita a8v pro i dziwnie sie zachowuje, a dodatkowo strasznie wybredny jest jezeli chodzi o ram.

Tu masz chyba jedna z ostatnich na s754 - i ma 4 gniazda sata w serwerze mzoe sie przydac ;0
http://www.allegro.pl/item347908437_nowa_plyta_asus_k8v_xe_k8t890_pci_express_.html

Nie przejmuj sie atx 24 pin pasuje wtyczka 20 wiec nawet jak masz stary zasilacz powinna chodzic. Byle by mial dosc mocy i wtyczke 4 pin - tzw p4 bo to zasilanie procesora. Jak komp zlozysz i nie bedzie ci chcial wstac, bedziesz wiedzial ze zasilacz za slaby ;0

pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 kwietnia 2008, 20:11 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
megamas pisze:
Czesc

Hm moze poprostu zakup jakas w miare nowa plyte na s 754? ja w zeszlym roku mialem semprona 754 na plycie asusa kt890 ASUS K8V-VM.
Szukaj takich z pci express, zamiast agp - to bedzie oznaczac ze jest stosunkowo nowa. Lub tez poszukaj na forach i qp jakas z wyszej polki, kiedys drogie a teraz to pewnie za grosik kupisz Bedziesz mial pewnosc ze nikt na kondensatorach, ani na zasilaniu nie oszczedzal ;0. Jakas dfi lanparty, chociaz z tym roznie bywa;0 Mam teraz abita a8v pro i dziwnie sie zachowuje, a dodatkowo strasznie wybredny jest jezeli chodzi o ram.

Tu masz chyba jedna z ostatnich na s754 - i ma 4 gniazda sata w serwerze mzoe sie przydac ;0http://www.allegro.pl/item347908437_nowa_plyta_asus_k8v_xe_k8t890_pci_express_.html


To jest socket 754, więc nie ma mowy o PCI Express , nie ma też już ich w produkcji, czasami znajdą się w sprzedaży z leżaków magazynowych lub tak jak mówisz - na Allegro. Były takie płyty Asrock K7Upgrade w wersji na S754 , bardzo szybkie płyty z chipsetem NForce2 - NND powinien je obsłużyć. Pewnie odezwą się głosy krytyki , że Asrock to kupa, ale wiele modeli Asrocka było bardzo udanych, m.in. powyższy model.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 kwietnia 2008, 20:19 
Offline

Rejestracja: wtorek, 13 września 2005, 01:02
Posty: 71
Lokalizacja: Manchester
Jak bys zadal sobie trud i przeczytal link, lub tez zajrzal przez niego na allegro to masz jak byk - pci expres x16 1 szt 2 szt pci expres x1;0
Wiem co mowie bo mialem plyte s754 z radeonem x800 pci express.
Poza tym nforce 2 byl w plytach pod socket A. Pod s754 byl NF3 250 na ten przyklad lub tez nf4 4x chociazby Asus K8N4-E Deluxe.

A tu przeglad plyt s754 z pci express :)
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=139-3


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 kwietnia 2008, 20:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 18 kwietnia 2006, 10:58
Posty: 266
Lokalizacja: Rzeszów
Panowie spokojnie nie potrzebuje aż takiej nowej płyty potrzebna mi duża ilość PCI a AGP starczy saty nie potrzeba bo mam nowy 80GB dysk na IDE a na serwerze niema samby. Będę musiał reinstall nnd ?

chce zrobić coś takiego
: [/] [] ()
płyta ASUS K8V-F/S s754
procek semptron 2.6
ram ddr 512MB 400 3200


i na tym ma działać

: [/] [] ()
Niceshaper syslogd syslog-ng klogd crond sshd lan internet iptables dhcpd proftpd httpd squid mrtg named tpop3d pwcheck clamav exim


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 kwietnia 2008, 20:49 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
megamas pisze:
Jak bys zadal sobie trud i przeczytal link, lub tez zajrzal przez niego na allegro to masz jak byk - pci expres x16 1 szt 2 szt pci expres x1;0
Wiem co mowie bo mialem plyte s754 z radeonem x800 pci express.
Poza tym nforce 2 byl w plytach pod socket A. Pod s754 byl NF3 250 na ten przyklad lub tez nf4 4x chociazby Asus K8N4-E Deluxe.

A tu przeglad plyt s754 z pci express :)
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=139-3


Tylko ja sam mam na jednej z maszyn NF2 K7Upgrade , więc nie wiem po co te bzdurne zaczepki. K7Upgrade masz w dwóch wersjach S462 , S754 . Jakbyś doczytał, to byś wiedział .

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 kwietnia 2008, 20:50 
Offline

Rejestracja: wtorek, 13 września 2005, 01:02
Posty: 71
Lokalizacja: Manchester
Sam sobie odpowiedziales na pytanie ;0
Poprostu qp najtansza full atx, nie matx - bedziesz mial 5xpci.
Co do serwerka, nie testowalem na niej zadnego linuxa.
Ale subiektywne odczucia byly jednoznaczne, szybkoscia dzialania zjadala na sniadanie p4 2ghz s478.
Jezeli chodzi o odczyt zapis z pamieci i prace dysku.
Co do pamieci mozesz uzyc ddr266 nie musza byc ddr400.

A co do nf2 chodzi o to ze to chipset wyprodukowany dla socketu A. Wiec raczej bardzo na sile uzyty pod s754. Podobnie jak kt 800 .Polecalem kt890 bo mialem i wdzialem na oczy. A co do asrockow mialem tez hybrde z pci express i agp. I po zakupie dopiero okazalo sie ze te agp to bardzo udawane i narwalem sie wlosow z glowy nim to uruchomilem. A i tak nie dzialalo jak powinno. Oraz do konca zywota mego bede pamietal plyta asrocka na sisie K7S8X chyba. Na tej plycie nie mozesz miec urzadzenia bootujacego - ustawionego na slave bo bios nie przepusci cie, czestuje komunikatem ze MUSISZ to urzadzenie przestawic na mastera bo tak ma byc ;0


Ostatnio zmieniony środa, 16 kwietnia 2008, 20:58 przez megamas, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 kwietnia 2008, 20:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 18 kwietnia 2006, 10:58
Posty: 266
Lokalizacja: Rzeszów
no tak ale nie wiem czy to będzie działać tak jak trzeba ? będę musiał reinstallowac NND ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 kwietnia 2008, 21:03 
Offline

Rejestracja: wtorek, 13 września 2005, 01:02
Posty: 71
Lokalizacja: Manchester
Przekladalem dysk z nnd z p2, na p3, a potem durona 1300 i wsio chodzilo. Wiec mysle ze nie bedzie problemu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 kwietnia 2008, 21:05 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
megamas pisze:
Ale subiektywne odczucia byly jednoznaczne, szybkoscia dzialania zjadala na sniadanie p4 2ghz s478.
Jezeli chodzi o odczyt zapis z pamieci i prace dysku.

po co te bajki?
Cytuj:
Co do pamieci mozesz uzyc ddr266 nie musza byc ddr400.

Jak używałeś to z takimi pamięciami to się nie dziwię. Polecam minimum 333 i w zasadzie z tym procesorem to jest maximum ;)
Cytuj:
A co do nf2 chodzi o to ze to chipset wyprodukowany dla socketu A. Wiec raczej bardzo na sile uzyty pod s754. Podobnie jak kt 800 .

Trochę siły pewnie użyli - podnieśli lutownicę i wlutowali ;). A tak poważnie skąd masz te wiadomości?
Cytuj:
Polecalem kt890 bo mialem i wdzialem na oczy. A co do asrockow mialem tez hybrde z pci express i agp. I po zakupie dopiero okazalo sie ze te agp to bardzo udawane i narwalem sie wlosow z glowy nim to uruchomilem. A i tak nie dzialalo jak powinno. Oraz do konca zywota mego bede pamietal plyta asrocka na sisie K7S8X chyba. Na tej plycie nie mozesz miec urzadzenia bootujacego - ustawionego na slave bo bios nie przepusci cie, czestuje komunikatem ze MUSISZ to urzadzenie przestawic na mastera bo tak ma byc ;0

A ja miałem kilka płyt Asusa, które albo się przegrzewały, albo wychodziły non stop upgready biosu, lub w końcu wymieniano je w serwisie na nowszy model - zalecenie producenta. Oceniasz markę po kilku modelach? To Fiat powinien już zostać wyburzony za niektóre swoje modele aut :wink:

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 kwietnia 2008, 21:21 
Offline

Rejestracja: wtorek, 13 września 2005, 01:02
Posty: 71
Lokalizacja: Manchester
Dobra offtop robimy. Qp tania plyte bedzie dzialac. Porzadny zasilacz, duzo pamieci - wolalbym 1gb 266, zamiast 512 ddr400.
I zycze wam dobrej nocy ;0

A przy okazji jak juz robimy offtopa - moj provider w angli virgin bez zmiany abonamentu podniesie predkosc wszystkim uzytkownikom lacza 4mb do 10mb ;0 Zycze wam tego samego drodzy admini i uzyszkodniki ;0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 kwietnia 2008, 23:30 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
Na tym ma być vista czy NND, bo się trochę pogubiłem :twisted:, a może win2008 serw?

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 17 kwietnia 2008, 07:05 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
zciech pisze:
Na tym ma być vista czy NND, bo się trochę pogubiłem :twisted:, a może win2008 serw?


DOS 6.2 :lol:

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 17 kwietnia 2008, 11:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 18 kwietnia 2006, 10:58
Posty: 266
Lokalizacja: Rzeszów
nie na tym ma być NND inwestuje tylko 152 zł bo procek ma w szafie leży a nie opłaca sie sprzedawać :)

_________________
AMD Se 2600+ / HDD: 80Gb / DDR 512Mb / Neo 6Mb/s / 25 maszyn


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl