Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 25 czerwca 2017, 16:00

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: imq i htb
Post: wtorek, 19 maja 2009, 00:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
mam na imq podzial ruchu przychodzacego z netu w/g uslug,
ruch do imq kieruje w mangle prerouting i...
no wlasnie nie byloby nic dziwnego gdyby nie fakt ze suma ruchu
w podklasach nie jest rowna predkosci w klasie glownej.
ktos powie ze to normalne jesli nie ma ustawionej klasy domyslnej,
ale taka istnieje i wszystko co wpadnie w imq, a nie jest wylapane i sierowane przez filtry
do innych klas winno sie znalesc wlasnie w tej klasie.

jednym slowem suma ruchu w klasach powinna byc rowna wielkosci
w klasie glownej.

skrypty mam zrobione tak, iz moge wybrac rodzaj podzialu htb/hfsc.
po zmianie metody podzialu na hfsc wszystko jest w idealnym pozadku.

czy ktos spotkal sie z taka sytuacja?

dodam ze tak sie dziej w jednej z sieci, w innych wszystko jest ok przy metodzie podzialu htb.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 maja 2009, 09:11 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
Praktycznie teoretycznie, mianowicie to nie ma takiej możliwości.

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: imq i htb
Post: wtorek, 19 maja 2009, 13:10 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
-MW- pisze:
mam na imq podzial ruchu przychodzacego z netu w/g uslug,
ruch do imq kieruje w mangle prerouting i...
no wlasnie nie byloby nic dziwnego gdyby nie fakt ze suma ruchu
w podklasach nie jest rowna predkosci w klasie glownej.

A w jaki sposób to sprawdzasz ?

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 maja 2009, 15:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
http://pawilcz.eu/tc-viewer/tc-viewer.html

w htb:
Cytuj:
10:1 < 16Mbit - 16Mbit > 398.1 kB/s
10:80 < 1Kbit - 15892Kbit > 360.6 kB/s
10:5 < 1Kbit - 16Mbit > 0.6 kB/s
10:53 < 1Kbit - 16Mbit > 0.0 kB/s

widac niewielkie roznice przy malym ruchu o 1:45, ale mimo to nie powinno ich byc.


w hfsc idealnie:
Cytuj:
10:1 - 237.0 kB/s (185pps)
10:5 - 0.7 kB/s ( 11pps)
10:53 - 0.1 kB/s ( 0pps)
10:80 - 236.2 kB/s (174pps)


klasa domyslna to 10:5

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 maja 2009, 17:05 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
Pamiętaj, że tc pokazuje średnie wartości transferów klas htb z iluś tam sekund, w dodatku chyba dla każdej z klas bierze tą średnią z innego przedziału czasowego (minimalne "przesunięcie"), więc minimalnymi różnicami bym sobie głowy nie zawracał, bo IMHO wynikają one właśnie z takiego a nie innego sposobu wyliczania. Jeśli chodzi o hfsc - być może algorytm jest nieco inny, stąd dokładniejsze wskazania.
Poza tym - z tego, co pamiętam - samo htb nie kolejkuje ze 100% dokładnością.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 maja 2009, 17:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
wszystko sie zgadza, w podanym przykladzie roznica jest raptem 30kB/s
ale w szczycie potrafi byc i 400KB/s, a to juz ogromna roznica.
klasa glowna zajeta na max i wiecej nia nie poleci, a suma podklas
wskazuje na luz na laczu, efektem jest spowolniony ruch czyli wnioskowac mozna, ze faktycznie klasa glowna jest zatkana.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 21 maja 2009, 10:01 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
W takim układzie winiłbym samo htb i pokombinowałbym z parametrami burst cburst mpu quantum - najgorsze jest to, że dokumentacja do tego jest mizerna...

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 21 maja 2009, 11:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
no to doloze jeszcze jedna informacje:
takie cyrki dzialy sie na kompie z prockiem 4rdzeniowym,
GA-G31M-S2L
procesor Q8300
pamiec 2x2GB

po podmianie maszyny na 2rdzeniowa wszystko wrocilo do normy!

taka mocna maszyna, a niestety nie wytrzymuje obciazenia ruchem
hostow, zawiesza sie nieprzewidywalnie.
pamiec sprawdzona memtestem (14h) - zero bledow.
moze jest jej zbyt wiele ? :)

pamieci za duzo czy kernel 2.4 do kitu?

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 maja 2009, 15:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
zadalem komputerowi pakowanie do archiwum dosc obszernego, zawierajacego sporo elementow katalogu mrtg.
wykonuje to 1x na minute, mysle ze to dosc obciazajacy proces
i po kilku godzinach testu sprzet winien sie zawiesic jesli cos bedzie nie
tak z konfiguracja.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 27 maja 2009, 12:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
Cytuj:
Praktycznie teoretycznie, mianowicie to nie ma takiej możliwości.


no i nikt nie podowie co moze robic problem?
czy pamiec 2x2GB czy ilosc rdzeni?
czy moze za taki stan rzeczy odpowiedzialny jest kernel?
czy sama plyta glowna ma tu jakies znaczenie?

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 28 maja 2009, 23:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
.... i dopiero po zmianie kernela na
2.6.25.13-LinuxBox #1 SMP Wed May 27 13:11:03 CEST 2009 i686 Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q8300 @ 2.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
ktory to pozwolil sobie wykompilowac kolega luki_nowy, maszyna
zaczela poprawnie przeliczac predkosci klas htb.

niestety nie widzi pelnej ilosci pamieci 4GB, lecz niewiedziec czemu tylko
3.2GB

a w logu przy starcie mam:
kernel: Warning only 4GB will be used.


ps.
a co ? sam se bede pisal!

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 30 maja 2009, 15:21 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Spróbuj http://indium.pl/kubix/download/pkg/ker ... pkg.tar.gz

Pozdrawiam

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 23 czerwca 2009, 18:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
problem rozwiazany :) dzieki za pomoc.


http://indium.pl/kubix/download/pkg/ker ... pkg.tar.gz
niestety ustawiony na 3 interfejsy imq - a mnie potrzeba wiecej.

ps.
Cytuj:

porazka !

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl