Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 15 grudnia 2017, 12:13

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek, 28 maja 2009, 21:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 19 czerwca 2005, 17:55
Posty: 167
Witam :D Jak w temacie, bardzo dziwny problemik ;x

Troche historii na początek:

Posiadam Router Ovislink WL-5470AP a do niego podpiety Linbox5558 (klon dreamboxa 500s). Bardzo czesto bardzo opornie dekoder ten łaczył sie z siecia. Jak juz sie polaczyl to smigał, ale zeby sie polaczyc, to bardzo czesto wymagał paru resetow, licznych zabaw w opcjach polaczenia... na NND bardzo czesto widniało w arp:

Moj_dreambox (incomplete) eth1


siec wyglada tak

nnd => switch => switch => ovislink => dekoder

początkowo myslalem ze sobie dekoder nie radzi z duza iloscia urzadzen miedzy nim a NND... lecz...


W dniu dzisiejszym stanął jednak całkiem, nie dalo sie w zaden sposób uzyskac polaczenia, do czasu gdy wpialem dekoder w osatni switch...

przy podpieciu dekoder <-> ovis, nawet diody sie nie zaswiecaja na routerze

Wygladalo by na to ze porty w ovisie polecialy albo cos podobnego,,,, ale chyba nie...

Sprawdzalem wszystkie porty podpinajac kompa, i wszystkie dzialaja ;x


Czy ktos ma jakies pomysly co moze byc nie tak ? dlaczego tak nagle siadło calkiem,,,,,

Byc moze te problemy z polaczeniem to juz byly poczatki tego problemu,, ale nie wiem,,, nigdy nie przyszlo mi na mysl sprawdzenie czy diody sie swieca jak mialem takie problemy....

A problem byl od nowosci zarówno ovisa jak i linboxa ;x

Doradzcie cos ;x plis ;D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 28 maja 2009, 22:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
pape pisze:
...Posiadam Router Ovislink WL-5470AP a do niego podpiety Linbox5558 (klon dreamboxa 500s).,,,
Mam podobny problem z bramką Voip Linksysa na samym AirLive ma kłopoty z ustaleniem połączenia i często je gubi lecz gdy podepnę bramkę WL-5470AP ==> Netgir WGR614 ==> Voip Wszystko chodzi bez zarzutu. Widać, że WL-5470AP ma coś skopane w oprogramowaniu :( Szkoda tylko, że nie można narazie zaaplikować w niego alternatywnego oprogramowania :(

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 28 maja 2009, 22:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 19 czerwca 2005, 17:55
Posty: 167
Moze nie tyle alternatywne co aktualne oprogramowanie cos pomoze ?

Ale czy to byla by wina po stronie oprogramowania skoro nawet Diody sie nie zaswiecaja ? skoro 2 urzadzenia sa pod pradem, spiete do siebie, to chociaz dioda powinna sie zapalic ? nie mam racji ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 29 maja 2009, 09:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
pape pisze:
Moze nie tyle alternatywne co aktualne oprogramowanie cos pomoze ?
Testowałem na ver 14 oraz 15
pape pisze:
Ale czy to byla by wina po stronie oprogramowania skoro nawet Diody sie nie zaswiecaja ? skoro 2 urzadzenia sa pod pradem, spiete do siebie, to chociaz dioda powinna sie zapalic ? nie mam racji ?
U mnie akurat łapał połączenie ale voip zachowywał się dość dziwnie - gubił połączenia oraz było rzadkością, żeby oba kanały pracowały jednocześnie.

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 29 maja 2009, 16:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 19 czerwca 2005, 17:55
Posty: 167
Firmware Version: 5470AP_e9 <= moje oprogramowanie ;d jak widac stare,,,

I teraz pytanie: Bawić sie we wgrywanie nowego ? a jesli tak to jak ? Po kolei sprawdzac ? czy wgrac najnowsze ? czy moze wlasnie najnowszego nie wgrywac bo jest to wersja 15 a jak mowiles ;) ono u Ciebie nie pomoglo ;x


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 29 maja 2009, 19:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
pape pisze:
Firmware Version: 5470AP_e9 <= moje oprogramowanie ;d jak widac stare,,,

I teraz pytanie: Bawić sie we wgrywanie nowego ? a jesli tak to jak ? Po kolei sprawdzac ? czy wgrac najnowsze ? czy moze wlasnie najnowszego nie wgrywac bo jest to wersja 15 a jak mowiles ;) ono u Ciebie nie pomoglo ;x
Generalnie TAK :)
Osobiście jestem dość zawiedziony oprogramowaniem tego routerka :( Zbyt dużo trybów pracy kilka można by pominąć - oszczędziło by to trochę cennej pamięci na rzecz wbudowania potrzebniejszych funkcji np. przypisywania stałych adresów. Ogólnie jest to router który nadaje się na most do puszek przy antenowych niż router do obsługi sieci. chyba, że dopnie się za nim router z większymi możliwościami ;) Sama platforma jest bardzo stabilna lecz oprogramowanie obniża jej walory użytkowe :(

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 czerwca 2009, 18:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 19 czerwca 2005, 17:55
Posty: 167
Problem częściowo rozwiązany. Oprogramowanie zmienione na e15. Zaczelo przynajmniej ponownie chodzic, aczkowiek problemy z laczeniem nadal wystepuja,,,
Wyglada to tak :)

Jeśli po zaniku pradu dekoder wstanie wczesniej to neta na dekoderze nie bedzie... Nie zapala sie dioda,,,

Gdy resetuje router, to na chwile zapalaja sie wszystkie diody,, ale po chwili ta od portu w ktory wpiety jest dekoder gasnie, konieczny twardy reset dekodera.

Przy dzialajacym polaczeniu, gdy wypne na 1sek kabelek, dioda zgaśnie i juz sie nie zaświeci, konieczny twardy reset dekodera.

Bardzo dziwne ;x nie wiem czy oprogramowanie pomoglo, tak sie dzialo i dzieje sie dalej,,, moze router odpoczal troche,,, i i tak by zaczelo dzialac, nie wiem.... cos jeszcze oprocz oprogramowania wam przychodzi na mysl ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 17 czerwca 2009, 12:30 
Offline

Rejestracja: czwartek, 14 maja 2009, 10:15
Posty: 21
Miałem bardzo podobny problem także mam wl-5470ap i z dreamboxem 500s (orginał) działało to ok ale z linboxem 5558 bywało to róznie kombinowałem tak i tak ale coś niechciało to chodzić (czasami było ok) miałem wtedy ok 20m skrętki od 5470ap do linboxa5558 gdy przeniosłem tuner bliżej i miałem ok 5m skretki to problem minął 8O (kabel był w 100% dobry z 500s orginał działał poprawnie, w dodatku go testowałem) wydaję się to dziwne ale wygląda na to że sieciówka linboxa5558 nie daje rady z dłuższym kablem ;/ :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 17 czerwca 2009, 16:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 19 czerwca 2005, 17:55
Posty: 167
raczej nie wina po stronie samego dreama ;) bo na dluzszym kablu wpiety w switcha dziala super ;) po wymianie oprogramowania widac lekka poprawe, ale tak jak w poprzednim moim poscie ;) kolejnosc wlaczenia urzadzen ma znaczenie ;) a kabelek w tej chwili 25 m ma to calkiem nie duzo jak na mozliwosci sieciowek :>


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 18 czerwca 2009, 14:36 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
pape pisze:
a kabelek w tej chwili 25 m ma to calkiem nie duzo jak na mozliwosci sieciowek :>


Po pierwsze należy sprawdzić połączenie na krótkim kablu gdy urządzenia są obok siebie.
Po drugie sprawdź czy ten 25m kabel jest dobrze zarobiony.
Piny 1-2 i 4-6 muszą pochodzić z tej samej pary skrętki.

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 18 czerwca 2009, 19:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 19 czerwca 2005, 17:55
Posty: 167
kabelek sprawdzany ;) laptop bez problemu na tym kablu łapie siec... podpinane inne kable, krótsze ;) to samo,,, na kablu 12m to samo,,,

na kablu 50 m przy wpieciu bezposrednio do switcha nie bylo problemu ;) to raczej cos nie tak wlasnie przy komunikacji ovis=linbox

cóż, pozostaje chyba przeniesc ovisa i zamienic jakiegos usera miejscem z linboxem....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 21 czerwca 2009, 01:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
Pojawiło się nowe firmware v17 z dnia 16/06/2009 warto zainstalować wnieśli parę istotnych poprawek :)

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 21 czerwca 2009, 21:01 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 19 czerwca 2005, 17:55
Posty: 167
w release note tylko info o dodanych nowych przyciskach(funkcjach), zmianach nazw, i poprawka przy watch dog-u,,, o stabilnosci i problemach przy pracy zadnych wzmianek,,, dzieki jednak za info ;) moze wypróbuje,,,,

W chwili obecnej rozwiazalem problem wpieciem dreama w switch,,, dziala bez najmniejszych problemow,,, ale,,, na ovisie sie zawiodlem ;x


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 21 czerwca 2009, 21:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
pape pisze:
w release note tylko info o dodanych nowych przyciskach(funkcjach), zmianach nazw, i poprawka przy watch dog-u,,, o stabilnosci i problemach przy pracy zadnych wzmianek,,, dzieki jednak za info ;) moze wypróbuje,,,,
Te funkcje tam były tylko nie we wszystkich trybach a dla mnie najważniejsze było dodanie w wisp obsługi ttl :)
pape pisze:
W chwili obecnej rozwiazalem problem wpieciem dreama w switch,,, dziala bez najmniejszych problemow,,, ale,,, na ovisie sie zawiodlem ;x
Mam podobne odczucia i na ruterek do sieci więcej 5470 nie wezmę do ręki :(

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Ostatnio zmieniony wtorek, 23 czerwca 2009, 15:57 przez jamp, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 22 czerwca 2009, 09:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 25 stycznia 2004, 16:46
Posty: 441
Lokalizacja: z Częstochowy
Miałem podobny problem do Jampa, tylko, że umnie bramka voip to pap2t i była podłaczona do AP w trybie client.
Linksys miał problemy z ustaleniem adresu, zrywał połączenia.

Pomogła wymiana AP.

_________________
Nie ma takich rzeczy na świecie, których nie możnaby naprawić odpowiednią ilością taśmy klejącej :D
WWW.PANET.PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl