Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 24 czerwca 2017, 05:28

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa, 28 października 2009, 13:44 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 kwietnia 2009, 12:05
Posty: 39
Witam.
Chciałbym założyć do NND kartę sieciową wielo portową:
NP:
http://www.interprojekt.pl/katalogp.asp ... PCI-ETH4-G

Jakie karty obsługuje NND i jaki moduł należy załadować ,żeby je uruchomić ?
W jednym z topiców przeczytałem ,ze nnd obsluguje wyzej wymieniona karte ale nie moge nigdzie znalesc 8169SC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 28 października 2009, 14:00 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Karta powinna chodzić na module r1000.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 28 października 2009, 15:49 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Sprawdz dokladnie czy to wlasnie ta karta, bo rb44g nie jest juz produkowany. Aktualnie zastapil go rb44gv, ktory dziala na chipsecie via.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 marca 2010, 00:41 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 kwietnia 2009, 12:05
Posty: 39
Czy ten model karty sieciowej obsługuje NND, a jeśli tak to jaki to będzie chipset ?(jaki moduł załadować do jądra) .
http://allegro.pl/show_item.php?item=929428541


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 marca 2010, 01:10 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
A skąd my mamy wiedzieć? Pokaż wynik lcpci (ale przedtem zaktualizuj pciutils).

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 marca 2010, 14:24 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 kwietnia 2009, 12:05
Posty: 39
Karty jeszcze nie kupiłem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 marca 2010, 15:43 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
My też.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 marca 2010, 15:48 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
Czy to jest ten moment kiedy mam podać numer konta na dofinansowanie PGF? :twisted:

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 marca 2010, 22:22 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 kwietnia 2009, 12:05
Posty: 39
Ma maszynę - działa bardzo dobrze i stabilnie, brakuje mi eternetów i chciałbym włożyć coś wieloportowego, jeżeli ktoś pomógł by mi dobrać kartę którą mógłbym w łatwy sposób uruchomić na moim linuxcie, chętnie za taką usługę zapłacę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 marca 2010, 22:47 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Żartujesz. Nie stać cię. ;)
Nikt tu nie mówił o płaceniu. Poczekaj być może się ktoś odezwie. Ja z tymi kartami nie miałem do czynienia. Zapewne jest szansa,że zadziałają karty na intelu, ale nie najnowsze.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 marca 2010, 22:48 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
Mogę grzecznie spytać od drugiej strony po co Ci to??
Nie prościej jeden ethernet i switch zarządzalny i vlany?

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 00:09 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Karta powinna zadzialac na sterowniku e100. Jednak jak Ci juz czerwo napisal w wiekszosci przypadkow lepszym rozwiazaniem bedzie zakup dobrego (niekoniecznie nowego i drogiego) switcha zarzadzalnego.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 00:11 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
Rozumiem, że Twoja płyta ma złacze PCI-X? Jeśli nie, to licz się z tym, że mimo prawidłowych wyników lspci nie będzie chciała przyjąć modułu sterownika. Ostatnio przerabiałem ten numer z Intelem 1000 PRO/MT, mimo teoretycznej kompatybilności z PCI 32bit ruszyła tylko na złączu PCI-X.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 20:03 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 kwietnia 2009, 12:05
Posty: 39
Administruje kilkoma serwerami , mam spore w tym doświadczenie, ale tak jak pisałem w którymś topicu - nie mam doświadczenia w instalowaniu linuxa ,gdyż robiłem to zaledwie kilak razy - największy problem to do kompilowanie jakiś sterowników do dziwnych kart.
Głównie administruje serwer firm , które mają jakiegoś atm , więc tutaj wystarczają 2/3 karty sieciowe. Mam też serwery gdzie mamy sieć lan ( jeden interfejs ) + np 3 dsl. Wymaga to 4 kart sieciowych i wszystko śmiga pięknie. Na jednym z takich serwerów chce dopiąć kolejnego dsl i wymaga to już 5 portów ethernet - nie zgodzę się z tym,że lepiej będzie wszystko działać jak wepnę dsl do switcha i zrobie vlany. Do strony zarządzania i administracją najkorzystniej jest kiedy każdy dsl będzie wpięty do innego interfejsu. Oczywiście mogę wpiąć wszystkie dsl do jednego switcha i do jednej karty sieciowej z aliasami , ale tak jak pisałem - traci się wtedy sporo możliwości administracyjnych do których mamy dostęp kiedy każdy dsl jest wpięty gdzie indziej.
Płyty główne jakich używam zazwyczaj mają 4 sloty pci, dlatego wpadłem na pomysł użycia karty sieciowej na usb lub wieloprtowej - niestety żadnej nie udało mi się z powodzeniem zainstalować i uruchomić na NND.

Oczywiście mogę postawić serwer od nowa na innej dystrybucji która obsługuje kartę wieloportową, ale wydawało mi się ,że prościej będzie uruchomić coś takiego na nnd.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 20:10 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 kwietnia 2009, 12:05
Posty: 39
BTW:
lspci

00:00.0 Host bridge: Intel Corp.: Unknown device 2570 (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corp.: Unknown device 2571 (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corp. 82801BA/CA/DB PCI Bridge (rev c2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corp.: Unknown device 24d0 (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corp.: Unknown device 24db (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corp.: Unknown device 24d1 (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corp.: Unknown device 24d3 (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV11 [GeForce2 MX] (rev b2)
02:00.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c905C-TX/TX-M [Tornado] (rev 78)
02:01.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c905C-TX/TX-M [Tornado] (rev 78)
02:02.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c905C-TX/TX-M [Tornado] (rev 78)
02:03.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c905C-TX/TX-M [Tornado] (rev 78)

cat /proc/cpu.info

processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 15
model : 2
model name : Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.80GHz
stepping : 9
cpu MHz : 2813.580
cache size : 512 KB

processor : 1
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 15
model : 2
model name : Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.80GHz
stepping : 9
cpu MHz : 2813.580
cache size : 512 KB

Taki sprzęt kosztuje około 250 zł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 20:15 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
Hm co się traci? Nic nie tracisz. Masz dokładnie to samo jak 5 kart czy 24.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 20:25 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Po pierwsze, uaktualnij pciutils, nie bedzie tych "unknown device".
Po drugie czy te 3com to dotyczy tej karty wieloportowej?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 20:26 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 kwietnia 2009, 12:05
Posty: 39
Wszystkie pakiety przychodzą jednym interfejsem , nie możesz zarządzać strumieniami danych w zależności od tego którym interfejsem przychodzą / wychodzą. Dodatkowo mam zrobiony bardzo fajnie działający load balancing , który przy switchu i vlanach działać nie będzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 20:28 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 kwietnia 2009, 12:05
Posty: 39
Proszę o więcej informacji w jaki sposób uaktualnić pciutils , nigdy tego nie robiłem.
Domyślam się ,że chodzi o aktualizacje pakietu za pomocą pacman ? - ale wolę spytać.
Te 3 comy to moje 4 karty sieciowe które z chęcią bym zastąpił czymś wielo-portowym , przynajmniej jedną z nich.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 20:30 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 kwietnia 2009, 12:05
Posty: 39
Kartę kupie w ciemno - jak nie będzie działać to do kosza, myślę ,że w przyszłym tygodniu ją dostanę :
http://allegro.pl/show_item.php?item=929428541


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl