Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 20 sierpnia 2017, 10:09

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 20:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
Rion pisze:
Kartę kupie w ciemno - jak nie będzie działać to do kosza, myślę ,że w przyszłym tygodniu ją dostanę :
http://allegro.pl/show_item.php?item=929428541
Ta powinna ruszyć na module eepro100

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 20:52 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
1. to nie ten sam interfejs
2. Mylisz pojęcia vlanu to nie to co ifconfig eth0:1 tylko masz interfejs eth0.1 a nie eth0:1
3. Tym sposobem możesz mieć jedną kartę w serwerze i obsłużyć nią wszystko łącznie z lanem.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 20:55 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Rion pisze:
Wszystkie pakiety przychodzą jednym interfejsem , nie możesz zarządzać strumieniami danych w zależności od tego którym interfejsem przychodzą / wychodzą. Dodatkowo mam zrobiony bardzo fajnie działający load balancing , który przy switchu i vlanach działać nie będzie.


Nie tworz bajek, tylko sprawdz, albo uwierz komus, kto juz to zrobil. Vlanami 802.1q poslugujesz sie niemalze jak osobnymi interfejsami. To co opisales bedzie dzialac bez problemu.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 20:59 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Rion pisze:
Proszę o więcej informacji w jaki sposób uaktualnić pciutils , nigdy tego nie robiłem.

Żartujesz? Tak pacman -Suy.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 21:05 
Offline

Rejestracja: sobota, 17 grudnia 2005, 21:29
Posty: 58
Lokalizacja: KASZUBY
jeśli mogę podpowiedzieć to walczyłem też z tym tematem i mam 9 interfejsów LAN tj. 2 karty 4-portowe + LAN na płycie. Chodzi to bezproblemowo i stabilnie.

Na tym module mi to działa:
http://gochy.pl/nnd/r1000.o

Poniżej wątek w tym temacie

http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t ... highlight=

_________________
Użyszkodnik NND


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 21:12 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 kwietnia 2009, 12:05
Posty: 39
Tak....i dlatego ze względu na zastosowanie niezawodnych vlanów, kilka samolotów nie przeszło audytu informatycznego ,gdyż zamiast połączyć kilka urządzeń oddzielnymi interfejsami zrobili sobie vlany.
vlan to fajna zabawka ale nie chce go stosować.
Dodatkowo sieć jest dużo wydajniejsza kiedy działa na oddzielnych interfesjach a nie musi obsługiwać duży trafić po vlanach na jednej karcie sieciowej.
Zgadzam, się ,że vlany są super i można na nich dużo, ale zdecydowanie bardziej wole inne rozwiązanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 21:14 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 kwietnia 2009, 12:05
Posty: 39
lehmpiotr , jakiego modelu karty sieciowe używasz ?
Rozumie ,że driver : http://gochy.pl/nnd/r1000.o , a karta sieciowa ?
Jeżeli Ci to działa stabilnie to może zainwestuje w taką i będzie po problemie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 21:33 
Offline

Rejestracja: sobota, 17 grudnia 2005, 21:29
Posty: 58
Lokalizacja: KASZUBY
Rion pisze:
lehmpiotr , jakiego modelu karty sieciowe używasz ?
...


Jutro postaram się ci podać, gdyż nie mogę znaleźć w sklepie wirelesslan.pl lub wirelesslan.com.pl a wydaje mi się że od nich brałem.

_________________
Użyszkodnik NND


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 22:41 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Rion pisze:
Tak....i dlatego ze względu na zastosowanie niezawodnych vlanów, kilka samolotów nie przeszło audytu informatycznego ,gdyż zamiast połączyć kilka urządzeń oddzielnymi interfejsami zrobili sobie vlany.

A co to ma wspolnego z tematem?

Rion pisze:
Dodatkowo sieć jest dużo wydajniejsza kiedy działa na oddzielnych interfesjach a nie musi obsługiwać duży trafić po vlanach na jednej karcie sieciowej.

Poprostu zabija wydajnoscia, zwlaszcza ze te karty zamierzasz wpiac w porty pci 32bit. Pomijam juz fakt, ze siec ta opiera sie na dslach ktore to sa mega wydajne :D

Nikt Cie do stosowania zadnego rozwiazania nie zmusza. Jednak nie pisz bajek o rozwiazaniu o ktorym nie masz zielonego pojecia.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 22:52 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 kwietnia 2009, 12:05
Posty: 39
Tasiorek nie musisz być taki agresywny i od razy stwierdzać, że nie mam pojęcia :) Najprościej - polityka bezpieczeństwa niektórych firm nie zezwala na korzystanie z vlanów i trzeba stosować alternatywne sposoby, więc ma to trochę z tematem wspólnego - ale to nie topic o tym co jest lepsze - vlan czy wpięcie do oddzielnych interfejsów - obydwa rozwiązania są dobre i należy je zastosować w zależności od zaistniałych okoliczności


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 23:44 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Zostawmy już ten temat i spuśćmy litościwie zasłonę milczenia.
Co mają vlany do polityki bezpieczeństwa, to nie wiem, a od ośmiu lat kwestiami bezpieczeństwa się interesuję i czytam wszystko co się nawinie pod rękę. Obawiam się, ze vlany ci się pomyliły z vpn.
Ja naprawdę nie namawiam cię do uznawania tasiorka za autorytet, choć by ci to na dobre wyszło. Ale przynajmniej nie brnij w takie dziwne klimaty fantasy. Powiedz, chcę mieć karty wieloportowe i ch.. wam do tego. I będzie OK. Bo faktycznie ch... nam do tego. :)

PS. Mam pytanie - tasiorek czy ty znowu schudłeś? Bo mój spellchecker uparcie chce mi tasiorka na tasiemkę poprawiać. :)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 marca 2010, 23:54 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
Maciek pisze:
PS. Mam pytanie - tasiorek czy ty znowu schudłeś? Bo mój spellchecker uparcie chce mi tasiorka na tasiemkę poprawiać. :)
:D A mi do wyboru daje: gęsiorek Misiorek Mysiorek albo Kosiorek :D

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 marca 2010, 08:25 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
To jeszcze ja swoje trzy grosze :)
4 dsle każda na osobnej sieciówce a w centrali na ruterze się spotkają i między nimi można gadać jak Ci się żywnie podoba spytam po mojemu
Chłopie kaj tu masz to bezpieczeństwo?
lub jak wolisz inaczej
Gdzie nie zapewniają Ci vlany bezpieczeństwa?
lub inaczej
RTFM o 802.1q

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 marca 2010, 09:39 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Rion pisze:
Tasiorek nie musisz być taki agresywny i od razy stwierdzać, że nie mam pojęcia :) Najprościej - polityka bezpieczeństwa niektórych firm nie zezwala na korzystanie z vlanów i trzeba stosować alternatywne sposoby, więc ma to trochę z tematem wspólnego


Ja agresywny? Po porstu stwierdzilem fakt. Wypisujesz o vlanach takie glupoty, ze nie da sie ukryc, ze nigdy tego rozwiazania nie stosowales i nawet nie znasz podstaw teorii.
Co do polityki bezpieczenstwa, to lekko przesadzasz. Wymien np. jednego opa telekomunikacyjnego, albo jeden bank ktoremu polityka bezpieczenstwa nie pozwala na stosowanie 802.1q. Do tego admin ktory nie bardzo zna dystrybucje (pomimo zapewnienia przez jednego z tworcow ze NND nie ma zbyt duzo wspolnego ze slackiem, Ty nadal twierdzisz ze jest inaczej :) ) chyba nie bardzo przejmuje sie takimi "detalami" jak bezpieczenstwo.

Wracajac do tematu powtorze po raz kolejny: nie chcesz nie stosuj 802.1q, ale nie wypisuj o nich bajek, bo jeszcze ktos to pozniej przeczyta i Ci uwierzy.

viater pisze:
A mi do wyboru daje: gęsiorek Misiorek Mysiorek albo Kosiorek

Propozycja godna rozwazenia ;)

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 marca 2010, 15:35 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 kwietnia 2009, 12:05
Posty: 39
W tym roku w Pradze na konferencji dotyczącej bezpieczeństwa sieci jednym z tematów były właśnie vlan i na dzień dzisiejszy luki w ich działaniu uniemożliwiające ich zastosowanie w miejscach w których od tych błędów mogło by zależeć życie ludzkie - między innymi łączenie urządzeń kontrolnych na samolotach pasażerskich.

Po raz kolejny napisze, coś , co widzę nie dociera , vlany są bardzo fajne ale nie chce ich stosować w tym konkretnym przypadku i jak ktoś to dobrze doradził , mniejsza o moje powody jakie tym kierują.

Jeżeli ktoś to będzie czytał, z całego serca polecam stosowanie vlanów, w sytuacjach w których jest to uzasadnione.
Jeśli ktoś pyta o moje zdanie - uważam,że sieć będzie działać zdecydowanie lepiej jeżeli 12 dsl ( 12 x 8mbit ) wepniemy do 4 kart(4-portowych) + interfejs lokalny niż zrealizujemy to na jednej karcie sieciowej i swtchu uruchamiając 13 vlanów - oczywiście liczę się z tym,że w tym momencie opowiadam niestworzone bajki na temat vlanów, ale takie jest moje prywatne zdanie na ten temat .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 marca 2010, 15:39 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 kwietnia 2009, 12:05
Posty: 39
Co do nnd doczytałem po poście,że nie ma nic wspólnego z slackiem i okazało się, że trochę ze slacka zostało zaczęrpnięte , a reszta z archlinux, z którym do tej pory nie miałem doczynienia , ale z tego co wyczytałem jego architektura również była zaczerpnięta po częsci z slacka.

Jeśli chodzi o kwestie instalowania, mam bardzo małe ( znikome ) doświadczenia, ale jeśli chodzi o teorie sieci jak i również praktykę mam bardzo dużo wiedzę i ponad 10-letnie doświadczenie , więc proszę mi nie zarzucać, że nie wiem co to są vlany, tylko dlatego ,że nie chce ich zastosować w tym konkretnym przypadku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 marca 2010, 15:43 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 kwietnia 2009, 12:05
Posty: 39
Btw - jeden z światowych autorytetów w dziedzinie kryptografii nie potrafi wysłać skonfigurować programu pocztowego......
chyba osoba która nie potrafi skonfigurować programu pocztowego nie powinna się zajmować kryptografia czyż nie ?:)

Mam duże braki dotyczące pewnych tematów dlatego zwracam się z pomocą do osób które wiedzą lepiej, jeżeli mielibyście pytania dotyczące strikte mojej działki to chętnie pomogę, aczkolwiek widzę ,że i na tym podłożu nie brakuje wam wiedzy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 marca 2010, 15:56 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Cytuj:
Jeśli ktoś pyta o moje zdanie - uważam,że sieć będzie działać zdecydowanie lepiej jeżeli 12 dsl ( 12 x 8mbit ) wepniemy do 4 kart(4-portowych)

12 łącz DSL w promocji wraz z opłata za utrzymanie linii to jest miesięczny koszt ponad 3360 zł. Za te pieniądze to przedstawiciel Telekomuny mi do domu przyniesie w zębach kabelek od symetryka. Wytężyłem całą swoją fantazję i za cholerę nie mogę znaleźć ani jednego sensownego zastosowania dla takiej alpejskiej kombinacji.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 marca 2010, 19:52 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Rion pisze:
W tym roku w Pradze na konferencji dotyczącej bezpieczeństwa sieci jednym z tematów były właśnie vlan i na dzień dzisiejszy luki w ich działaniu uniemożliwiające ich zastosowanie w miejscach w których od tych błędów mogło by zależeć życie ludzkie - między innymi łączenie urządzeń kontrolnych na samolotach pasażerskich.


:D I Ty tych dsli uzywasz do laczenia kontrolerow samolotow pasazerskich. Jak juz Ci napisalem wiekszosc (zeby nie napisac wszyscy) duzych operatorow w Polsce korzysta z 802.1q i nie maja takich paranoji.

Rion pisze:
Jeśli ktoś pyta o moje zdanie - uważam,że sieć będzie działać zdecydowanie lepiej jeżeli 12 dsl ( 12 x 8mbit ) wepniemy do 4 kart(4-portowych) + interfejs lokalny niż zrealizujemy to na jednej karcie sieciowej i swtchu uruchamiając 13 vlanów


Oczywiscie jestes swiadomy i pamietasz o maksymalnej przepustowosci portu PCI, bo o takich kartach przeciez rozmawiamy. Wiesz tez o problemach z kilkoma urzadzeniami wspoldzielacymi przerwania na tej szynie...

Rion pisze:
jeśli chodzi o teorie sieci jak i również praktykę mam bardzo dużo wiedzę i ponad 10-letnie doświadczenie , więc proszę mi nie zarzucać, że nie wiem co to są vlany, tylko dlatego ,że nie chce ich zastosować w tym konkretnym przypadku.


Nie twierdze, ze nie masz pojecia o vlanach z tego powodu. Twierdze tak, poniewaz:

Rion pisze:
Wszystkie pakiety przychodzą jednym interfejsem , nie możesz zarządzać strumieniami danych w zależności od tego którym interfejsem przychodzą / wychodzą. Dodatkowo mam zrobiony bardzo fajnie działający load balancing , który przy switchu i vlanach działać nie będzie.


oraz:

Rion pisze:
nie zgodzę się z tym,że lepiej będzie wszystko działać jak wepnę dsl do switcha i zrobie vlany. Do strony zarządzania i administracją najkorzystniej jest kiedy każdy dsl będzie wpięty do innego interfejsu. Oczywiście mogę wpiąć wszystkie dsl do jednego switcha i do jednej karty sieciowej z aliasami , ale tak jak pisałem - traci się wtedy sporo możliwości administracyjnych do których mamy dostęp kiedy każdy dsl jest wpięty gdzie indziej.


Rion pisze:
Co do nnd doczytałem po poście,że nie ma nic wspólnego z slackiem i okazało się, że trochę ze slacka zostało zaczęrpnięte , a reszta z archlinux, z którym do tej pory nie miałem doczynienia , ale z tego co wyczytałem jego architektura również była zaczerpnięta po częsci z slacka.


Tylko nie zauwazyles, ze czytales o starym NND. Nowe w zupelnosci opiera sie na Archu. Arch za podstawe mial CRUXa, a Slack i PLD byly gdzies dalej. Na potrzeby dalszej zabawy napisze, ze PLD ma zaczerpniety z Red Hata menadzer pakietow.

Rion pisze:
Na jąderku nnd postawiłem kilka serwerów i działa wszystko bardzo ładnie i stabilnie ( defakto jest to czysty slackware )


Idac dalej tym tokiem rozumowania NND to czysty CRUX. Jest to tez czyste PLD i dodatkowo jednoczesnie jest czystym Red Hatem. Fenomenalne, nieprawdaz?

Rion pisze:
Po raz kolejny napisze, coś , co widzę nie dociera , vlany są bardzo fajne ale nie chce ich stosować w tym konkretnym przypadku i jak ktoś to dobrze doradził , mniejsza o moje powody jakie tym kierują.


Chyba, to jednak Ty masz problemy z rozumieniem i przyswajaniem tekstu czytanego. Kilka razy napisalem Ci, zebys wykorzystal co Ci sie podoba, ale nie pisal glupot o rozwiazaniach ktorych po prostu nie znasz.

Sam fakt sensownosci stosowania takiej ilosci dsli w jednym miejscu i kilka innych wnioskow, ktore moglyby Cie urazic pomine, bo nie to jest moim celem.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 marca 2010, 23:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
ale czyzby koledzy zapomnieli ze na jednym interfejsie z jednym zlaczem rj45 tez sie da podpiac 12 dsl-i?
i jesli to jest sieciowka 100Mb/s to jeszcze zostanie nico luzu :)
na jednego 4Mb/s :)

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl