Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 15 grudnia 2017, 00:40

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: DMA nie działa
Post: środa, 25 listopada 2009, 11:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
witam
mam problem z włączeniem dma dla dysku wd 40GB
Komputer jest nowszy z chipsetem intela
Przy próbie włączenia dma wywala :
: [/] [] ()
/dev/hda:
 setting using_dma to 1 (on)
 HDIO_SET_DMA failed: Operation not permitted
 using_dma    =  0 (off)

już haszowałem w lilo i nic to nie dało

wynik lspci:
: [/] [] ()
00:00.0 Host bridge: Intel Corp.: Unknown device 2770 (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corp.: Unknown device 2772 (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corp.: Unknown device 27d0 (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corp. 82801BA/CA/DB PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corp.: Unknown device 27b8 (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corp.: Unknown device 27df (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corp.: Unknown device 27da (rev 01)
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
02:01.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)


chyba coś nie tak z kontrolerem bo go nie rozpoznaje

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 25 listopada 2009, 23:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
pacman -S hdparm i poczytaj o hdparm-ie no i chyba NND nie widzi chipseta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 26 listopada 2009, 08:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
no właśnie nie widzi chipsetu
oczywiście próbowałem przez hdparm

po aktualizacji pciutils:
: [/] [] ()
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82945G/GZ/P/PL Memory Controller Hub (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82945G/GZ Integrated Graphics Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 01)
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
02:01.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 26 listopada 2009, 21:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
czasami tak bywa.

zmien dysk na sata nie bedzie problemu.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 26 listopada 2009, 22:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
nnd poleci na sata ?

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 26 listopada 2009, 22:13 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Tak.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 26 listopada 2009, 22:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
pytanie czy muszę coś w biosie ustawić bo NND pewnie zobaczy dysk jako hda a nie sda ?

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 26 listopada 2009, 22:27 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Poszukaj informacji o sprzęcie na jakim działa nnd. Niektóre płyty działac nie będą, bo kontrolery nie zostaną rozpoznane. W przypadku innych zostawiamy domyślne ustawienia w biosie na auto. NND będzie widziała dyski w trybie zgodności wstecznej i będa one działac wolniej. Najlepiej wychodzi to na płytach Gigabyte, można ustawić w biosie sata jako "enhanced" i wtedy system będzie widział sda.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 26 listopada 2009, 22:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
akurat moja płyta to gigabyte, chodzi mi o transfer dysku teraz mam około 4MB/s a dma się nie da włączyć

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 26 listopada 2009, 22:33 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Hm.. skoro masz w trybie zgodności wstecznej, to moze być problem. Ustaw w biosie na enhanced i spróbuj. System zapewne nie wystartuje. Trzeba będzie odpalić z płyty, zamontować partycję i edytować fstab.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 26 listopada 2009, 22:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
trochę źle mnie zrozumiałeś aktualnie pracuje dysk na ata i właśnie na nim jest te 4MB/s. Myślę wsadzić dysk sata zainstalować nnd na nim od nowa i potem podmontować stary dysk i skopiować pliki

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 26 listopada 2009, 23:32 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
Ale po co sie tak meczyc ?
Mozesz poprostu zrobic jak Ci Maciek poradzil.
Wczesniej tylko wykonaj kopie zapasowa i odtworz ja
juz na dysku sata zmieniajac plik fstab.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 26 listopada 2009, 23:47 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
On ma rację. Lepiej zrobić instalację nową. Będzie wiedział na pewno, czy zadziała. A dysku ata nie podłączy do sata i tak, więc by musiał kopiować system.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 27 listopada 2009, 09:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
to chyba zamiast ide wybrać w instalatorze scsi ?

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 27 listopada 2009, 12:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
tak, trzeba wybrac scsi.

co do kopiowania systemu z dysku na dysk to
zawsze mozna zrobic kopie plikow konfiguracyjnych a potem jedynie podmienic na maszynie z nowo postawionym systemem.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Ostatnio zmieniony piątek, 27 listopada 2009, 17:44 przez -MW-, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 27 listopada 2009, 13:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
właśnie zakończyłem wymianę dysku na sata i wszystko przebiegło bezproblemowo
/dev/sda:
Timing buffered disk reads: 176 MB in 3.02 seconds = 58.28 MB/sec

dzieki wszystkim za udział w temacie

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl