Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 20 sierpnia 2017, 10:09

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela, 3 stycznia 2010, 15:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:35
Posty: 477
Opłaca się inwestować 750 zł w coś takiego ?

Za podobną cenę być może dałoby się poskładać sprzęt na nowszych komponentach (tu są jeszcze DDR1) o podobnych parametrach wydajnościowych. Tyle, że to jest dedykowany serwer, więc przystosowany do ciągłej pracy, pasywne chłodzenie itp.

Warto coś takiego kupować?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 3 stycznia 2010, 15:45 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Ja wiem, czy to jest serwer? Tyle że ma procesor Xeon, a reszta to w sumie typowy desktop. ja bym wolał coś z nowych części, żeby można było rozbudować.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 3 stycznia 2010, 16:06 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Napisz dokladnie do czego ten sprzet ma sluzyc i jaki pobor pradu i generowany halas jestes w stanie zaakceptowac.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 3 stycznia 2010, 16:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:35
Posty: 477
tasiorek pisze:
Napisz dokladnie do czego ten sprzet ma sluzyc i jaki pobor pradu i generowany halas jestes w stanie zaakceptowac.

No cóż. Sprzęt powinien utrzymać EOS-a w pełnej kondycji, wydajnie obsługiwać kilka serwerów (http+php+mysql dla kilkunastu witryn, pocztę IMAP dla kilkudziesięciu użytkowników, FTP, VPN itd), dynamiczny podział pasma dla 30...40 komputerów. Czyli taki sobie standardzik. Być może od razu w nim kontroler domeny Windows (choć mimo wszystko korci mnie, aby ten ostatni stał na osobnej maszynie).

Podejrzewam, że Dell z oferty powyżej będzie generował bardzo niewielki poziom hałasu (jak większość markowego sprzętu, poza tym, skoro to serwer to pewnie ma pasywne chłodzenie) pobór prądu przy zasilaczach impulsowych (a więc standard w PC) jest dynamiczny, proporcjonalny do obciążenia. Te 750 zł wydaje się niewielki kosztem w porównaniu do serwerów sprzedawanych jako nowe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 3 stycznia 2010, 18:06 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
mes mariusz pisze:
Podejrzewam, że Dell z oferty powyżej będzie generował bardzo niewielki poziom hałasu (jak większość markowego sprzętu, poza tym, skoro to serwer to pewnie ma pasywne chłodzenie) pobór prądu przy zasilaczach impulsowych (a więc standard w PC) jest dynamiczny, proporcjonalny do obciążenia. Te 750 zł wydaje się niewielki kosztem w porównaniu do serwerów sprzedawanych jako nowe.


Mylisz sie i nie odpowiedziales na pytanie.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 5 stycznia 2010, 00:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
mes mariusz pisze:
Opłaca się inwestować 750 zł w coś takiego ? ...Warto coś takiego kupować?
Jak popatrzysz ma Allegro to za te pieniądze dostaniesz normalny serwer co prawda z jednym procesorem np: HP dl360 2,8GHz Xeon /2GB / 2x36GB RAID 5i 1U FV (numer Allegro 868721425) ale dla twoich potrzeb wystarczający :)

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl