Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 22 października 2017, 08:30

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 6 kwietnia 2010, 22:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 3 marca 2009, 03:48
Posty: 128
Jakie macie temperatury na procesorze?

U mnie na Atomie dobija do 75C. Nie jest to przypadkiem za dużo.
Płyta z założenia przystosowana jest do pasywnego chłodzenia ale boję się, że procek może tego nie wytrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 6 kwietnia 2010, 22:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 2 lipca 2006, 22:22
Posty: 118
Sporo jak na Atoma, może to nie procek a chipset, on grzeje więcej.

_________________
Intel D945GSEJT 512MB HDD 1TB ADE-3000


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 6 kwietnia 2010, 22:28 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Za dużo. Nie wiem ile on może wytrzymać, ale u mnie w Eee PC temperatura nie sięga raczej 60 stopni. No w każdym razie bardzo rzadko się wiatraczek włącza.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 6 kwietnia 2010, 23:45 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Jaki to jest atom?

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 7 kwietnia 2010, 00:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 3 marca 2009, 03:48
Posty: 128
Dokładnie taka płyta:
http://www.intel.com/Products/Desktop/M ... erview.htm

a procesor: Atom 270 (1,6 GHz)

adamz - powiem szczerze, że nie jestem specjalistą w sprawach hardwarowych - ale czy jesteś pewien tego co piszesz? Gdy sprawdzałem temperaturę na "letniej" (testy biurkowe) płycie w biosie miałem:
Processor Temperature: +58C
System Ambiet Temperature: +42C

W tym momencie lm_sensors (CDN) pokazuje: +69C i +50C więc raczej wartości by się nie zamieniły.

Nie mam teraz możliwości zajrzenia do biosu ale z tego co pamiętam to temperatura z biosu pokrywała się z tą z lm_sensors.

Z założenia i tak planuję dorzucić mały wiatrak ale czy to nie dziwne, że sprzęt skonstruowany do pasywnego chłodzenia tak się grzeję. Nie jest w "ciasnej" obudowie itp. chociaż obciążenie w zasadzie cały czas > 50%.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 7 kwietnia 2010, 01:01 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Na forum eeeuser.com bywali ludzie, którzy narzekali na grzanie się swoich zabawek. Może to też taki bardziej "wyjątkowy" przypadek.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 7 kwietnia 2010, 03:53 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
To czy pudło jest małe czy nie, nie ma tak dużego znaczenia, przy ciągłej pracy ogrzejesz całe powietrze.

Płyta jest owszem przeznaczona do pracy z pasywnym chłodzeniem, ale w warunkach temperatur pokojowych na zewnątrz układu. Gdy włożysz to w obudowę bez wymuszonego przepływu powietrza, całość musi się gotować.

Temperatury o których piszesz nie są krytyczne, skłaniają jednak do przemyśleń.

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 7 kwietnia 2010, 15:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 3 marca 2009, 03:48
Posty: 128
Szafa może nie ma wymuszonego przepływu powietrza ale otworów wentylacyjnych ma sporo. Tak czy siak wiatraczek już jest w drodze. "Na szybko" udało mi się odciążyć trochę procesor co obniżyło temperaturę o kilka stopni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 7 kwietnia 2010, 23:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 2 lipca 2006, 22:22
Posty: 118
Też mam tą płytkę i buduje na niej swój serwerek z CDN, zamknę obudowę i włączę go na nockę i sprawdzę ile będzie rano.

Wiecie jak obciążyć procek powiedzmy na 50% do testów wietrzenia obudowy?


Edit.

Po 6 godzinach pracy na nieobciążonym procku i zamkniętej obudowie bez wentylatorów mam:

: [/] [] ()
temp1:       +48.0°C  (high =  +6.0°C, hyst = +66.0°C)  sensor = diode
temp2:       +59.0°C  (high = +80.0°C, hyst = +75.0°C)  sensor = diode

_________________
Intel D945GSEJT 512MB HDD 1TB ADE-3000


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 8 kwietnia 2010, 13:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 3 marca 2009, 03:48
Posty: 128
Spróbuj uruchomić mrtg z dużą ilością wykresów - od ilości wykresów zależy obciążenie procka więc łatwo osiągnąć pożądane obciążenie.

Ja jak wcześniej pisałem zredukowałem obciążenie i teraz mam:
temp1: +48.0°C
temp2: +66.0°C


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl