Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 15 grudnia 2017, 12:22

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek, 20 kwietnia 2012, 11:42 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
APIC error on CPU0: 40(40)

Taki komunikat wyskakuje co pewien czas na ekranie na NND. Od wczoraj po wymianie karty sieciowej. Googlanie nic nie dało, bo przypadki związane są z jądrem 2.6 a w NND jest 2.4.
Any idea?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 20 kwietnia 2012, 13:40 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Do opcji startowych jądra dodać noapic

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 20 kwietnia 2012, 14:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
Tylko co ma wspólnego wymiana karty z procesorem? może ruszyłeś gdzieś radiator od procesora i stracił procek kontakt, spróbuj wymontować i zamontować procesor.Ja znalazłem ze 40 to błąd płyty, a 60 samego procesora i powinna pomóż rada saturasa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 20 kwietnia 2012, 15:40 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
No właśnie nic nie ruszałem. Temperatura procka nie przekracza 40 stopni, wiatrak chodzi. Powyłączałem w BIOSie audio i usb oraz LPT, na razie komunikatu nie ma.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 21 kwietnia 2012, 12:26 
Offline

Rejestracja: niedziela, 11 marca 2007, 18:21
Posty: 18
Lokalizacja: Kraków
APIC to przecież programowalny kontroler przerwań - czyli właśnie o przerwania się rzucał (a dołożenie nowego sprzętu, który jak by nie patrząc jakieś tam IRQ wykorzystuje zaburzyło pewien porządek). Pewnie było konflikt przerwań, dwa urządzenia używały to samo, czasem są takie przypadki i problemy z tym związane, pamiętam jak dziś że lata temu nie mogłem uruchomić zwykłego analogowego modemu, bo był gdzieś konflikt mimo że system się o to nie rzucał.

Wyłączenie niepotrzebnych urządzeń zwolniło pewnie przerwania, albo zlikwidowało konflikty :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 21 kwietnia 2012, 12:42 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Tak właśnie było. Komunikat się już nie pojawił.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl