Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 23 czerwca 2017, 07:04

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Internet Play
Post: niedziela, 10 sierpnia 2008, 21:51 
Offline

Rejestracja: niedziela, 10 sierpnia 2008, 21:40
Posty: 3
Witam!
Jeżeli umieściłem post w złym dziale - na wstępie przepraszam.
Chciałbym zapytać, czy mając modem USB Huawei E220 HSDPA, mogę doprowadzić internet przez RJ-45 do drugiego komputera?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 10 sierpnia 2008, 22:14 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Możesz.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 00:36 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
Nie. Ten modem ma tylko wyjście USB.

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 00:55 
Offline

Rejestracja: sobota, 22 lipca 2006, 14:41
Posty: 82
Lokalizacja: Nowa Wieś Wielka
zciech pisze:
Nie. Ten modem ma tylko wyjście USB.


Wyzwanie to ubranie ;-)

Zciech - po raz kolejny masz u mnie mistrza - mało z krzesła nie spadłem ;-)

Pozdrowionka

_________________
Napis na grobie informatyka:
"kowalski.zip"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 09:54 
Offline

Rejestracja: niedziela, 10 sierpnia 2008, 21:40
Posty: 3
Maciek pisze:
Możesz.

A czy mógłbym prosić o pomoc w skonfigurowaniu takiego połączenia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 10:22 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Zacznijmy od szczegółów. Jaki system na przykład?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 10:26 
Offline

Rejestracja: niedziela, 10 sierpnia 2008, 21:40
Posty: 3
Chciałem to zrobić na NND.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 12:49 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:31
Posty: 2449
Lokalizacja: Londyn
wirusek pisze:
Chciałem to zrobić na NND.


Maciek, a nie mówiłem?

wirusek: Przypomnij się wieczorem na priv to Ci dam moje scripty do modemu, potem tylko maskarada (i ewentualnie firewall) i masz udostępnianie.

_________________
Mis'
___________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 22 lutego 2011, 13:33 
Offline

Rejestracja: wtorek, 22 lutego 2011, 13:17
Posty: 6
Lokalizacja: Warszawa
Witam

Przepraszam za odgrzewanie wątku, ale tylko tu jest mowa o współpracy routerowej dystrybucji linuxa z modemem USB 3G.
Obecnie stosuje router hardwerowy (Netgear), ale ma on mnóstwo wad
Potrzebowałbym informacji czy jest dystrybucja która będzie działała jako router 3G i podtrzymywała połączenie (łączyła ponownie po utracie połączenia, i ewentualnie pingowała jakiś serwer w celu sprawdzania połączenia z internetem) byłoby dobrze gdyby dało ją się uruchomić ją na laptopie 233MHz 32 mb Ram wyposażonym w kartę sieciową PCMCIA. W opisie większości tego co znalazłem nie ma informacji o modemach 3G.
Ponieważ nie jestem biegły w systemach unix/linux byłoby dobrze jakby byłą jakaś instrukcja z podstawowymi informacjami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 22 lutego 2011, 14:00 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Praktycznie każda dystrybucja obecnie ma zaimplementowaną obsługę modemów 3G. W większości są już konfiguracje dla polskich operatorów (na pewno Era, Orange i Plus). Łączą się automatycznie i wznawiają połączenie w razie zerwania. Do tego tylko kilka regułek dotyczących maskarady i można takie łącze podzielić na kilka komputerów. Jednak trzeba pamiętać, ze ma to sens tam gdzie jest HSDPA, bo dzielenie EDGE nie bardzo ma sens.
Jeśli nie masz pojęcia o Linuksie, to najlepiej by to faktycznie było coś prostego i klikalnego. Nada się Ubuntu, ale nawet Meego, Jolicloud też. Tylko to nie są systemy działające na starym złomie. 32MB RAM i procesor Pentium - pozostaje ci jedynie NND, ale na tej dystrybucji będzie tylko konsola i skrypty.
Możesz spróbować zwrócić się do Misia, on takie coś robił.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 22 lutego 2011, 14:43 
Offline

Rejestracja: wtorek, 22 lutego 2011, 13:17
Posty: 6
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki za szybką odpowiedź. Wiem że Ubuntu ma duże możliwości i bogatą bazę sterowników, ale nawet wersja serwerowa nie będzie działać na takim sprzęcie. Od routera wymagam ponownego łączenia do internetu, funkcji serwera DHCP, z przypisywaniem stałych adresów IP do konkretnych MAC, i oczywiście przekierowania portów. Bardzo ważne jest żeby posiadał klienta DynDNS. Stąd pytanie czy taki komputer wystarczy??
Co do szczegółów będę pytał Misia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 22 lutego 2011, 19:17 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Na takim sprzecie polecam zainteresowac sie dd-wrt, openwrt albo innym *wrt. Jesli istnieje jakies gotowe howto, to z pewnoscia google beda o nim wiedzialy.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 22 lutego 2011, 19:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Oprogramowanie extra. Ostatnio mialem okazje zaopatrzyc w to D-link'a nie najnowszej
generacji i bylem milo zaskoczony. Jeden juz taki stoi u mnie w sieci. Jest tutaj nawet
podzial na vlany, EoIP Tunnel. Na prawde sie postarali. Mozna nawet sobie wyregulowac
sile sygnalu nadajnika. Router moze sie stac klientem. Poza tym jest mozliwosc
potraktowania WAN jako dodatkowy port LAN. Cuda na kiju :) Nawet jest mozliwosc
wgrana prostej wlasnej strony informacyjnej.

A o alixie nie pomyslales ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 23 lutego 2011, 08:48 
Offline

Rejestracja: wtorek, 22 lutego 2011, 13:17
Posty: 6
Lokalizacja: Warszawa
Co do gotowego rozwiązania to google wskazują mi raczej na gotowe sprzedawane pudełka w stylu Netgear, czy Edimax, które też pracują pod kontrolą linuxa (napewno netgear). Docelowo jeżeli okaże się że można zrobić taki router (czyli uda mi się skonfigurować dyndns oraz połączyć się z internetem za pomocą modemu 3G) sprzęt zostanie wymieniony na jakiś mocniejszy (np terminal neoware CA10)
Zainteresowałem się Fresco i NDD ponieważ mają duże wsparcie ze strony użytkowników. NDD wydał mi się bardzo przyjazny jak na dystrybucję bez GUI (na razie testuje na maszynie wirtualnej) no i ilość przystępnych odpowiedzi na FAQ jest dość spora.
DD-wrt nie wspiera według listy nowych routerów Netgear (przynajmniej mój z 3G nie jest wymieniony) podobnie OpenWRT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 23 lutego 2011, 10:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Nie wiem czemu sie uparles na Netgara, ale niech Ci bedzie. Moim zdaniem
to sprzet sredniej klasy i jak we wszystkich istnieje mozliwosc trafienia uszkodzonej
sztuki. Jak to dzisiaj ze wszystkim. Poza tym jesli myslisz o takim z gigowymi
portami to cena siaga okolo 250 zl w zwyz. Alixa kupisz cos kolo 400 w zwyz, ale
dostajesz za to urzadzenie takie jak sobie oprogramujesz bo jest taka mozliwosc.
Na NND nie ma co narzekac. Moze jedynie ze wzgledu na to, ze juz jest nie wspierany
pod wzgledem programowym zainteresuj sie CDN. Jego nastepca.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 23 lutego 2011, 12:03 
Offline

Rejestracja: wtorek, 22 lutego 2011, 13:17
Posty: 6
Lokalizacja: Warszawa
Nie uparłem się na Netgear'a (po prostu kupiłem taki sprzęt bo ze wcześniejszymi nie miałem problemów żadnych). Potrzebuję zastąpić taki router czymś lepszym, nie potrzebuję gigowych portów, bo pracować ma to z siecią pochodzącą tylko i wyłącznie z modemu 3G, ewentualny przesył w lanie ma być między urządzeniami z kartą 100 Mbit (ewentualnie 54Mbit po wifi). Owszem poczytałem o Alixie i sprzętowo jest świetny tylko cena przewyższa zakup thin clienta i do niego karty CF lub dysku (przyzwoity klient będzie kosztował około 200 PLN z dyskiem).
Biorąc pod uwagę że do routera ma być podpięty jedynie rejestrator CCTV, oraz opcjonalnie komputer do backupu danych i zmiany ustawień od routera nie jest wymagane wiele.
Zobaczę co to jest za dystrybucja CDN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 23 lutego 2011, 12:14 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Cyberduck nie wprowadzaj w błąd. O CDN można zapomnieć mając Pentium 233 MHz. Jeśli Linux na starym złomie to tylko NND lub faktycznie jakieś dd-wrt. Nie wiem, czy na peceta to nie jest czasem płatne.
Alix faktycznie jest niezłym rozwiązaniem, bo są wersje sprzętowo do 3G przystosowane, ale faktycznie jest to drogie. Natomiast są rozwiązania podobne, które mogą być tańsze. Nie wiem jak Netgear, ale Linksysy z modemem 3G prawdopodobnie są lepsze.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 27 września 2012, 15:37 
Offline

Rejestracja: czwartek, 27 września 2012, 12:34
Posty: 1
Ja też kupiłem Netgear'a - reklamowałem, teraz jest ok. Kwestia osobistego szczęścia...
_________________
usługi rachunkowe łódź


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl