Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 19 sierpnia 2017, 05:46

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek, 6 maja 2010, 14:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 19 czerwca 2005, 17:55
Posty: 167
Witam, googluje juz pewien czas i nie znalazlem sposobu. Temat moze nie wiele mówi wiec rozwijam:

Mam sobie serwerek przez który łącze się przez ssh. Dograłem sobie X-y a dokładnie XFCE by móc połączyć się przez VNC. Włączam sobie vncserver a na nim odpalam programiki w trybie graficznym :) I jest super. Teraz pytanie jak to zautomatyzować ze startem systemu ? Dorzucenie programow ktore chce odpalic do autostartu XFCE nie wchodzi w gre, gdyż chcę odpalic ok 10 vncserverów a na nich różne programy.

Ewentualnie moze ktos ma jakis inny pomysł, jak odpalić kilka razy srodowisko graficzne z własnymi programami wraz ze startem ? sposób ze zdalnymi pulpitami wydał mi się ciekawy i prosty, w kazdej chwili podpinam się do którego chce :D Jednak jak to odpalic automatycznie ?

Z góry dziękuje za porady.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 6 maja 2010, 15:03 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
: [/] [] ()
ssh -X user@jakis.serwer.pl

a potem juz normalnie wywołujesz iksowe programy.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 6 maja 2010, 21:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 19 czerwca 2005, 17:55
Posty: 167
nie zrozumielismy sie, ja nie chce zalogować się przez ssh do x-ow, tylko chce odpalic sobie pare wirtualnych pulpitow wraz ze startem systamu a na nich moje programy :) automatycznie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 11 maja 2010, 00:02 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Nie tyle się nie zrozumieliśmy, co Ty mylisz pojęcie powłoki z SSH. Ale do rzeczy - udostępnij nam chociaż informacje jaki masz system...

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 11 maja 2010, 17:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 19 czerwca 2005, 17:55
Posty: 167
wydalo mi sie logiczne ze przez ssh loguje sie do shella ;)

CentOS, ale to nie ma znaczenia raczej. Po prostu szukam sposobu, i system raczej nie gra roli. Dokladnie chodzi mi o to ze chce odpalic 20x skype. Najprosciej by bylo by kazdy na osobnym wirtualnym pulpicie chodzil bo nie jest to rozwiazanie bardzo zasobozerne. Teraz jak odpalic zdalny pulpit wraz ze swoim indywidualnym skypem wraz ze startem centos.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 11 maja 2010, 18:24 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
To trochę karkołomne zadanie. Po pierwsze nie jestem pewien, czy bez bajerów typu wirtualne pulpity, da się odpalić 20 instancji Skype. To czasem cholernie pamięciożerne stworzonko. Nie wiem jak teraz, ale kiedyś podczas rozmowy potrafiło zeżreć sto mega i nie zwolnić ich po zakończeniu.
Na razie operuję na posługiwaniu się tym bezpośrednio. Co będzie jak będzie się dobijać dwóch naraz, albo trzech. Obawiam się, ze równoczesny dostęp do urządzenia dźwiękowego skończy się kiepsko.
Poza tym Skype ma katalog w /home/nazwa-usra/.Skype. W takim układzie musisz mieć 20 rozmaitych userów i aby mieć te 20 pulpitów na swoim zdalnym komputerze to każdy z nich z osobna musisz wywołać. Skoro już wywołujesz każdy pulpit z osobna to co za problem dodatkowo kliknąć i uruchomić Skype? Możesz oczywiście dodać sobie odpowiedni skrypt autostartu (wspólny jest w /etc/xdg/autostart)
Jak dla mnie pomysł bardzo dziwaczny. Ponieważ nie da się na 20 instancjach programu jednocześnie rozmawiać, a już w ogóle nie wiem czy się da rozmawiać na zdalnym połączeniu, a poza tym 20 sesji vnc jest w stanie spokojnie zeżreć stumegowe pasmo ethernetowe, to sądzę, że twoje potrzeby da się zaspokoić zapewne jakoś inaczej.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 11 maja 2010, 18:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 19 czerwca 2005, 17:55
Posty: 167
hmm, no jesli mialbym odpalac kazdego skype jako osobny user to pewnie dalo by rade kazdy wirtualny pulpit zrobic ze swoim autostartem, tylko teraz pytanie jak uruchomic cos jako np user1, user2.

Co do dobijania sie do skype, nie ma takiej mozliwosci, bo ma on sluzyc do polaczen wychodzacych ;) a audio mi nie jest potrzebne, strumien leci na inny program, a dzwiek nie wychodzi na urzadzenia audio tylko leci do urzadzen dummy ;) ma to byc po prostu bramka wychodzaca, i w gre reczne odpalanie nie wchodzi bo serwer bedzie odpalany codziennie rano. a uzycie ;) e tam, pierwszy wirtualny pulpit +100 mb, kazdy nastepny +10 :) i +10 na kazdego skype ;D narazie testuje, i próbuje to poskladac. Jesli zda to egzamin to leci na jakiegos dedyka ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 11 maja 2010, 19:26 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Zasadniczo rzeczą oczywistą jest to, ze do sesji vnc trzeba się zalogować, więc podział na userów to proste przecież. Tylko już mówiłem, ze 20 sesji VNC zeżre ci lokalną przepustowość ethernetową. Z drugiej strony, jeśłi te 20 połączeń i tak ma iść na jeden komputer, to po jaką cholerę VNC, a nie lokalnie?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 12 maja 2010, 17:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 19 czerwca 2005, 17:55
Posty: 167
hm ::> nie rozumiem :> jakos tak mi na mysl wpadlo odpalenie 20 razy okienek :> i nie zajada duzo, ja nie musze utrzymywac otwartego polaczenia na tym vnc ;) wazne zeby cos tam w tle chodzilo. a lokalnie ? to wtedy zalogowanie sie 20 razy do x-ow ? a to chyba bardziej zasobozerne (RAM+CPU) ? A moze podpowiesz jak zrobic by ze startem uruchomily mi sie okienka usera X oraz usera Y ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 12 maja 2010, 18:33 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Sesja VNC, gdy ją przerwiesz, to nie będzie miała tego Skype odpalonego. To będzie tak samo jak w połączeniu zdalnym z Windowsem, wylogujesz się i koniec. To nie nie działa.
Tak prawdę powiedziawszy to pod tą latarnią robi się coraz ciemniej. Cały ten numer ze Skype to mi się kupy nie trzyma. Program taki jak Skype raczej nie ma możliwości ładowania zadanych działań w trybie wsadowym. Żeby porozmawiać, żeby wysłać wiadomość, to raczej trzeba kliknąć coś.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 13 maja 2010, 12:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 19 czerwca 2005, 17:55
Posty: 167
Hmm,, Ja po prostu laczylem sie przez vnc, odpalalem co trzeba i wylaczalem Tight VNC ;) Wszystko sobie tam wisiało i chodzilo. A w razie czego podpinam sie do niej ponownie, nie musze sie przeciez wylogowywac ;) A co do sterowania skypem ;) on ma mi służyc jako Brama SIP. Są takie programiki ktore steruja skypem. Do nich logujesz sie kontem sipowym ;) a on juz realizuje sobie połaczenia w skype. teraz pytanie jak odpalic kilka(nascie, dziesiąt) szt tego na jednym kompie.. Wszystko musi byc odpalone w X-ach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 17 maja 2010, 08:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 19 czerwca 2005, 17:55
Posty: 167
brak widze pomysłów :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 17 maja 2010, 11:32 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Juz ci napisałem. Odpalanie tego przez vnc jest głupim pomysłem. Jak już musisz odpal to lokalnie.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl