Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 26 czerwca 2017, 15:56

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela, 14 listopada 2010, 04:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Natrafilem na ciekawy problem.
Mam netboka z UBUNTU 10.10 .
W netboku sa zainstalowane dwie karty sieciowe :
eth0 jako przewodowa
eth1 jako bezprzewodowa.

Poniewaz w pewnej sieci mam przydzielany na podstawie adresu MAC
eth0 adres IP to czasami korzystam tam z neta bezproblemowo.
Wpadlem dzisiaj na pomysl zeby zabrac w tomiejsce notebooka i
router Dlink DIR-300 i podlaczyc go do tej sieci, a dalej chcialem sie juz
z nim podlaczyc bezprzewodowo. W tym celu skonfigurowalem
router w tryb aces point, zalozylem haslo na polaczenie i dalej w
notebok wykonalem :
: [/] [] ()
ifconfig eth0 down; ifconfig eth0 hw ether jakis_inny_adres
ifconfig eth1 down; ifconfig eth1 hw ether adres_karty_przewodowej up

Jak widac najpierw wylaczylem karte eth0, pozniej nadalem jej jakis adres.
Nastepnie wylaczylem eth1 i nadalem jej adres karty przewodowej, a
na koncu ja podnioslem i chcialem sie polaczyc. Niestety tutaj nastapil
zonk bo notebok nie chcial sie polaczyc. Zainstalowany NetworkManager
zachowywal sie tak jakby chcial sie polaczyc, ale w koncu zrywal
polaczenie albo w nieskonczonosc prosil o haslo do polaczenia i mimo, ze
podawalem prawidlowe nie dalo sie polaczyc.
Ifconfig pokazuje, ze karty maja nowe adresy :
: [/] [] ()
eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:24:54:b4:02:63 
          inet6 addr: fe80::224:54ff:feb4:263/64 Scope:Link
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:465756 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:208011
          TX packets:8652 errors:1003 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:31486185 (31.4 MB)  TX bytes:1448874 (1.4 MB)
          Interrupt:16

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:658 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:658 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:53234 (53.2 KB)  TX bytes:53234 (53.2 KB)

ale za diabla nie da sie polaczyc, a po przywroceniu adresow nie ma
z tym zadnego problemu.
Co wiecej po nadaniu dowolnie innego adresu niz oryginalny dla eth0
sytuacja ma sie tak samo. Nie daje sie polaczyc przez przewod. Dopiero
przywrocenie adresow MAC do oryginalnych przywraca polaczenie.
Przy probie zmiany adresu na eth1 dostaje jeszcze taki komunikat :
: [/] [] ()
SIOCSIFHWADDR: Too many open files in system

ale adres jest zmieniany ...

Wie ktos jak to zrobic zeby dalo sie zamieniac adresy eth0 <-> eth1
i zeby uzyskac poprawnie polaczenie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 15 listopada 2010, 18:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poddaje sie z ta karta. Nie moge poprawnie zmienic adres tak zeby byl przydzielany dla
tej z karty sieciowej przewodowej. Jedyne co mi przychodzi do glowy to to, ze dla tej
akrty WiFi nie ma wsparcia ze zmiana MAC .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 15 listopada 2010, 19:01 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
To jest możliwe.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl