Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 26 czerwca 2017, 15:43

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek, 7 lutego 2011, 01:42 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
Witam,

Od razu zaznaczę że jest to trzecie forum na którym szukam odpowiedzi. na 2 pozostałych 0 odpowiedzi ;[

Więc co wpisać do xorga żeby monitory(matryca laptopa + telewizor) zachowywały się całkowicie niezależnie, chodzi mi o to że jak np oglądam film na tv to żeby matryca lapka się wygaszała, poniżej mój xorg:

: [/] [] ()
Section "ServerLayout"

#   Inputdevice    "Synaptics Touchpad"
    Identifier     "X.org Configured"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    Screen      1  "Screen1" RightOf "Screen0"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "touchpad0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
    ModulePath      "/usr/lib/xorg/modules"
    FontPath        "/usr/share/fonts/misc/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/TTF/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/OTF"
    FontPath        "/usr/share/fonts/Type1/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/100dpi/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/75dpi/"
EndSection

Section "Module"

#   Load  "dri"
    Load           "wfb"
    Load           "xtrap"
    Load           "extmod"
    Load           "dbe"
    Load           "record"
    Load           "glx"
    Load           "freetype"
    Load           "synaptics"
EndSection

Section "ServerFlags"
    Option         "Xinerama" "0"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier     "touchpad0"
    Driver         "synaptics"
    Option         "SendCoreEvents"
    Option         "Protocol" "auto-dev"
    Option         "SHMConfig" "on"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Seiko"
    HorizSync       30.0 - 75.0
    VertRefresh     60.0
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor1"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "SONY TV"
    HorizSync       0.0 - 0.0
    VertRefresh     0.0
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Card0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "nVidia Corporation"
    BoardName      "G70 [GeForce Go 7600]"
    Option         "AddARGBVisuals" "True"
    Option         "AddARGBGLXVisuals" "True"
    BusID          "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce Go 7600"
    BusID          "PCI:1:0:0"
    Screen          0
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device1"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce Go 7600"
    BusID          "PCI:1:0:0"
    Screen          1
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "TwinView" "0"
    Option         "metamodes" "DFP-0: nvidia-auto-select +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen1"
    Device         "Device1"
    Monitor        "Monitor1"
    DefaultDepth    16
    Option         "TwinView" "0"
#    Option         "metamodes" "CRT: 1920x1080 +0+0"
    Option         "metamodes" "DFP-1: nvidia-auto-select +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       16
    EndSubSection
EndSection


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 7 lutego 2011, 01:45 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Wiesz, nigdy nie przepadałem za ręczną zabawą z xorg.conf.
W przypadku kart nvidii masz nvidia-settings i tam chyba da radę wszystko wyklikać. :)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 7 lutego 2011, 01:47 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
hmmm w sumie można zobaczyć, ale w tym przypadku pytanie raczej brzmi czy coś takiego jest osiągalne na jednej karcie graficznej ;|


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 7 lutego 2011, 02:00 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Dwa niezależne obrazy są możliwe, ale matryca laptopa wygaszać się nie będzie. A to dlatego, że skąd matryca ma wiedzieć, ze ty akurat film oglądasz a nie statyczne obrazki. To już jest zupełnie inna warstwa działania.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 7 lutego 2011, 02:06 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
no właśnie ;( dla potomnych ten xorg.conf który podałem wyżej umożliwia oglądanie różnych obrazów na dwóch niezależnych monitorach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 7 lutego 2011, 23:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Nie osiagniesz takiego dzialania jakie chcesz z prostej przyczyny.
Tak na prawde to obraz jest wyswietlany w calosci tylko sztucznie jest
dzielony miedzy obrazy na dwoch roznych wyjsciach niezaleznie jakie one beda.
Znaczy obojetnie czy to bedzie TV i Dvi czy tez TV i Analogowe wyjscie czy tez
dwa wyjscia analogowe do monitora, itd ...
Latwo jest to zauwazyc jak ustawisz zla rozdzielczosc monitora. Chodzi mi o taka
rozdzielczosc gdy pokrywa w x oba monitory na raz.
Wobec tego wygasic mozna oba na raz monitory, ale nigdy nie oddzielnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 8 lutego 2011, 00:53 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
nie do końca zrozumiałem o co chodzi w poście powyżej, w tym momencie mam dwa oddzielne pulpity, na każdym inna rozdzielczość...
btw kiedyś obiło mi się o uszy, że z jednego kompa moga korzystać jednocześnie dwie lub więcej osob, wystarczy mieć odpowiednią ilość myszek, klawiatur i monitorów, nie wiem do końca czy jest to prawda...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 8 lutego 2011, 01:42 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Hm.. tak, można zrobić coś w rodzaju serwera terminali. W miniony weekend oglądałem takie rozwiązania w Kołobrzegu. Gotowe sprzedaje firma OEPD.
Przy zastosowaniu 4 rdzeni dobrego procesora i 8 GB RAM można podpiąć dziesięć monitorów terminalowych, przy zastosowaniu specjalnej kart graficznej, która sygnał obrazu wraz z sygnałem myszy i klawiatury przesyła skrętką. Stosuje się do tego Windows MultiPoint Server 2010 lub Ubuntu.
Można to zrobić sposobem "domowym" przy zastosowaniu np. dwóch kart graficznych NVidia z dwoma wyjściami - mamy wtedy 4 monitory, a klawiatury i myszy podpinamy pod usb. Takie rozwiązanie było w ubiegłym roku proponowane jako alternatywne dla typowej pracowni ICIM w szkołach. Tańsze o wiele i łatwiejsze w zarządzaniu. Także tegoroczne rozwiązania dla szkół są dużo oszczędniejsze. Tradycyjna pracownia to 45 tysięcy, a terminalowa ok 15.
Jeśli dobrze pójdzie, to podczas zajazdu w Tuchomiu będę mógł takie rozwiązanie zaprezentować.
A wracając do samego obrazu. Karta NVidia ma dwa wyjścia i tym samym dla systemu może być jak dwie karty. Już w starej Armadzie M700 miałem kartę ATI, która pozwalała na taki podział obrazu, że na wyjściu SVHS był inny obraz niż na wyświetlaczu LCD. EeePC Asusa też miał podwójną kartę intela (ta nowsza wersja), podobnie jak to jest w wielu notebookach. Oczywiście skonfigurowanie dwóch obrazów często jest trudne nawet w Windows (w którym rzekomo wszystko jest łatwe).
Przy zastosowaniu kart NVidia miałem taki bajer. Na monitorze klasycznym (4:3) 17 cali miałem tylko Xawtv i program telewizyjny, a właściwy pulpit na 19 calowym (16:10).
Na pewno ma rację Cyberduck, mówiąc, ze nie da się wygasić jednego monitora. W Linuksie dlatego, ze xscreensaver pracuje w jednej instancji i chyba nie da się tego zmienić.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 8 lutego 2011, 10:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Moze i pod Linuxem to jest problem. Pod Win nie mam takiego problemu nawet przez sekunde.
Mam podpiety telewizor do wyjscia w karcie i na nim ogladam film, a w tym samym czasie
moge sobie normalnie pracowac na komputerze. Przy czym rozdzielczosc na TV jest inna i na
monitorze jest inna. To samo mozna uzyskac na dwoch roznych monitorach. Nie ma to znaczenia
bo drugie wyjscie z karty grafiki jest tym samym co wyjscie TV tylko z dodatkowym modulatorem.

W monitorze jest taki pstyczek, zazwyczaj w zasiegu reki :) Wylacz monitor podczas ogladania
filmu i po sprawie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 8 lutego 2011, 13:12 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Cyberduck, a gdzie tu ktoś pisał, że to jest problem? Jak rozumiem, pytanie dotyczyło tu głównie tego wygaszenia LCD.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 8 lutego 2011, 16:30 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
CyberDuck pisze:
Moze i pod Linuxem to jest problem. Pod Win nie mam takiego problemu nawet przez sekunde.

Problem? xorg który pokazałem wyżej daje takie same mozliwości jak opisałeś ;P tylko że w laptopie nie ma niestety pstryczka od martycy ;|


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl