Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 26 czerwca 2017, 15:57

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota, 11 lutego 2012, 16:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 10:25
Posty: 274
Lokalizacja: Sandomierz
Witam

Czy jest możliwa instalacja linuksa na HDD, z tym że na innym komputerze ?

Chodzi o to że mam zamiar kupić płytę ITX, która ma tylko SATA, nie ma kontrolera IDE, a ja znów nie mam napędu optycznego z SATA tylko IDE. Więc na czas instalacji wrzucam dysk do komputera stacjonarnego, który ma dysk HDD podpięty do kontrolera SATA i napęd optyczny podpięty pod IDE, instaluję linuksa, przerzucam dysk z zainstalowanym systemem do mojej nowej płyty ITX, a następnie już na niej konfiguruje wszelkie połączenia sieciowe i instaluje wymagane pakiety.

Myślę o zainstalowaniu CDN. Wcześniej miałem NND, potem przesiadłem się na Slackware, teraz jednak myślę o powrocie do dystrybucji z rodziny freesco.

Czy taka metoda, gdzie system instaluję na innym komputerze niż docelowy, powiedzie się sukcesem ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 11 lutego 2012, 16:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 10:25
Posty: 274
Lokalizacja: Sandomierz
Proszę moderatorów o przeniesienie tematu do działu wyżej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 11 lutego 2012, 19:22 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Można. Ale...
No właśnie, zawsze jest jakieś ale.
Kiedyś ważne było, aby dysk widziany jako np. /dev/hda w drugim też był tak samo widziany. I wtedy mieliśmy lilo w MBR i partycję startową np. na /dev/hda1. W przypadku zmiany kontrolera lub innego skopiowania zawartości partycji (np. dodania jakiejś), trzeba było edytować lilo.conf, wykonać lilo i zwykle wszystko działało dalej.
W przypadku nowszych Linuksów niby jest prościej. Mamy gruba - nie lilo - i nie trzeba przeładowywać konfiguracji. Podczas konfiguracji poinstalacyjnej grub ustawia sobie UID dysku i teraz nie jest ważne ile i jakich dysków mamy zamiar i kiedy do komputera. UID jest niepowtarzalny i system zawsze z tego dysku/partycji startuje.
Tylko w innym komputerze może się okazać, że UID jest nierozpoznawany. Dlatego po instalacji i konfiguracji warto sobie dopisać identyczne linie, jak są, ale z jakimś /dev/sdaX zamiast UID. Potem sprawdzić, czy to działa i dopiero potem przenosić do docelowej maszyny.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl