Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 października 2017, 17:58

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Co zamiast CDN
Post: czwartek, 7 listopada 2013, 13:37 
Offline

Rejestracja: czwartek, 12 października 2006, 17:49
Posty: 32
Witam!
W zwiazku z zakonczeniem rozwoju CDN jaka inna "mini dystrybucje" linuxa byscia polecali?
Sprzęt to 1,4GHz, 1GB Ram, 4GB CF Flash IDE. Chodzi o podstawowe funkcje czyli regulacje lacza najlepiej niceshaperem no i bezproblemowa prace z dysku Flash CF.
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 7 listopada 2013, 15:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Jest jeszcze CDN2, ale tez już nie rozwijany, ale to nie znaczy ze CDN czy CDN2 przestało działać, a do tego co opisałeś to wystarczy NND, ale tez nie rozwijane :-)oczywiście CDN i CDN2 tez bedzie działać. Jeżeli szukasz innych dystrybucji to raczej na innych forach.


Ostatnio zmieniony piątek, 8 listopada 2013, 00:23 przez rikardo7, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 7 listopada 2013, 21:04 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Do takich zastosowań chyba NND nadal jest dobre. Jeden z serwerów DNS działa na karcie CF od lipca 2007 roku. Drugi od 2009.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 5 stycznia 2014, 12:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:57
Posty: 338
Lokalizacja: Nowy Sącz
Cenię sobie NND, mam jeden serwer, który działa pod jego kontrolą do dnia dzisiejszego. Nie rozumiem jednak podejścia twórców NND, CDN czy EOS. Tworzycie świetne dystrybucje, wspieracie je przez krótki okres po czym kończycie wsparcie dla systemów i zamykacie projekt nie zwracając uwagi, że z tych systemów korzysta szerokie grono odbiorców. Czy nie lepiej stworzyć jeden projekt i ciągle go rozwijać? Osobiście przesiadłem się na Debiana, ale doceniam prostotę konfiguratorów z NND gdzie w prosty sposób można było wszystko przygotować. Debian też nie jest trudny, ale trzeba więcej pogłówkować.

Odpowiadając autorowi tego tematu polecę Debiana.

_________________
www.lan14.net


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 6 stycznia 2014, 21:16 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Problem polega na tym, że potrzebni są ludzie i zasoby.
Przypomnę, że forum powstało gdzieś koło 2002 roku jako przedłużenie dyskusji na newsach oraz uzupełnienie strony www dotyczącej początkowo tylko Freesco.
Freesco to był hit, gdy zaczynały się rozwijać ASK. Potem zaczęły się bardziej skomplikowane problemy i w 2004 roku powstało NND. Okres wsparcia był dłuższy niż w większości dystrybucji Linuksa, bo jeszcze około 2010 roku pojawiały się zmiany w pakietach, a jeszcze w 2013 uaktualniano clamav. Jednak praktycznie rzecz biorąc nikt już z dawnej ekipy twórców NND nie zagląda na forum. Ludzie się wykruszyli, a nowi nie przyszli. CDN praktycznie od początku robił wyłącznie Saturas, śp. viater i ja. EOS to mój indywidualny wybryk.
Kto ma dalej te kolejne dystrybucje robić? Saturas - tegoroczny maturzysta - nie ma czasu, bo chce się załapać na jak najlepszej pozycji do wyścigu szczurów. A ja sam mam za mało wiedzy i umiejętności, żeby temu wszystkiemu podołać. :)
Elementarnie proste drogi Watsonie.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 8 stycznia 2014, 13:14 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:31
Posty: 2449
Lokalizacja: Londyn
Maciek pisze:
Problem polega na tym, że potrzebni są ludzie i zasoby.


Freesco zdarza się raz w życiu... przyszły modemy USB i to, właściwie, był koniec Freesco. Brak wsparcia dla USB w jądrze, a migracja do nowszego kernela jakoś się nie udała. Więc powstało NND. Ale po jakimś czasie stanęliśmy przed ścianą - jądro 2.4 było już stare, a użytkownicy chcieli nowych funkcjonalności. Migracja do 2.6 nie była łatwa bez zburzenia kompatybilności ze starszą wersją. Czyli jedyną sensowną drogą było wspieranie dwóch gałęzi dystrybucji... kto miałby to robić skoro do pracy nad jedną brakowało ludzi? Do tego dochodzi sytuacja rynkowa - sprzęt komputerowy (również serwerowy) zaczął tanieć w ogromnym tempie i użytkownicy chcieli to wykorzystać. Zaczęły się pytania o profesjonalne serwery i zainstalowane w nich karty sieciowe, kontrolery RAID, kontrolery SCSI, sprzęt WIFI... Nie mieliśmy dostępu do tych zabawek... Uważam że zamknięcie projektu było jedynym sensownym wyjściem w tej sytuacji. Tym bardziej, że nie zakończyliśmy prac z dnia na dzień, a użytkownicy mieli już pewne doświadczenie w użytkowaniu systemów linuksowych. Prostota i uniwersalność Freesco i NND pozwalała na migrację do niemal dowolnej innej dystrybucji przy stosunkowo niewielkich nakładach na uczenie się nowego...

_________________
Mis'
___________________________________
"Real Men Use Telnet on port 80" (el bid)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 14 czerwca 2014, 00:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Sprzęt też się starzeje i właśnie dlatego chciałem poczytać ten wątek, ale nie znalazłem tego co chciałem.
Prostej odpowiedzi. Zawsye tutaj zaglądałem bo zawsze tutaj można było się dowiedzieć czegoś mądrego.
Zaczynam się zastanawiać nad instalacja na nowszym sprzęcie Free BSD. Dystrybucja ciągle rozwijana.
Specjalnie kupiłem po to nowsze komputery bo NND działa już mi od 8 lat i tylko patrzeć jak się
coś posypie, a najszybciej dysk :)
Więc co polecacie ?
Który z tych trzech systemów (NND, CDN, CDN2) najlepiej jest zainstalować ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 14 czerwca 2014, 11:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
CyberDuck pisze:
...Który z tych trzech systemów (NND, CDN, CDN2) najlepiej jest zainstalować ?
Żadnen - Koniec projektów :cry:
Najpierw zastanów się czy router postawiony na PC jest na pewno dobrym rozwiązaniem :?: W dzisiejszych czasach ceny routerów sprzętowych są naprawdę niskie. Jeśli potrzeba czegoś więcej to do większości routerów sprzętowych jest oprogramowanie alternatywne np. OpenWRT, DD-WRT, TOMATO. Natomiast całą resztę tj. wszelkie serwery możesz postawić na dowolne maszynie i dowolnym systemie. Jeżeli masz trochę więcej kasy to zakup np. jakieś urządzenie firmy synology na którym postawisz w kilka minut większość potrzebnych serwisów (osobiście przechodzę z Synology na PCta bo kopie dodatkowych aplikacji firma Synology ma w dupie i ich nie wspiera ;)

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 14 czerwca 2014, 22:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Moje wymagania sa nieco wieksze :P i nie wystarczy mi jakis MikroTik :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 17 czerwca 2014, 17:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
CyberDuck pisze:
Moje wymagania sa nieco wieksze :P i nie wystarczy mi jakis MikroTik :P
A czego jako router nie zrobi jakiś MikroTik :?:
Natomiast reszta to już serwer np. Debian7 + ISPConfig3 a nie router.
Taki zestaw na pewno zaspokoi twoje oczekiwania (na CDN lub CDN2 było by to bardzo ciężko zrealizować)

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 17 czerwca 2014, 18:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Serwer FTP, www, poczty, mysql ... zrob mi to na miktoriku ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 17 czerwca 2014, 19:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
CyberDuck pisze:
Serwer FTP, www, poczty, mysql ... zrob mi to na miktoriku ...
To nie jest rola routerów 8)
Czytaj ze zrozumieniem - te funkcjonalności to sprawa serwerów :lol:

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 17 czerwca 2014, 22:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Czytam ze zrozumieniem. Poza tym, zeby mikrotik mogl obsluzyc co najmniej
500 klientow to musi byc maszyna troszke drozsza niz zwykla 750'tka .
Prosilbym raczej Ciebie o czytanie ze zrozumieniem. Mnie nie interesuje
jedynie funkcjonalnosc routera, ale i rowniez serwera. Na NND moznabylo to
wszystko osiagnac bez problemu podobnie jak na pozostalych dystrybucjach.
Chodzi mi tylko o to czy warto jeszcze sie w to bawic czy juz raczej nie.
Pytanie bylo proste na ktore otrzymalem sprzeczne odpowiedzi.

Zreszta wytlumacz mi celowosc Twojej wypowiedzi biorac pod uwage, ze
takie rozwiazanie w miare sensowne to dwa serwery
1. z zainstalowanym oprogramowaniem mikrotika
2. jakis serwer z zainstalowanym oprogramowaniem zarzadzajacym
opartym dajmy na to na radiusie ...
Koszt calosci okolo 5000 . Ladna mi porada :lol:
O ile wiem, ze to co turaj zawsze proponowano to jakas tansza alternatywa.

Wiec pytam jeszcze raz ze zrozumieniem :
Ktora dystrybucje polecacie i czy warto ja jeszcze instalowac ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 18 czerwca 2014, 06:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Zarówno CDN jak i CDN2 w odróżnieniu od NND trzeba konfigurować na piechotę(brak konfiguratorów)osobiście polecam CDN2, bo jak coś bedziesz potrzebował(pakiet) a nie bedzie go w repozytorium to spokojnie możesz instalować paczki z ARCHA CDN2 jest na jaju 3.1.4-4(u mnie) CDN chyba ma jajo 2.6(ale głowy nie dam)no i co dla mnie było ważne, jakieś 60-80% konfigów bez przeróbek pasowało z NND do CDN2, ale decyzja nalezy do Ciebie CyberDuck


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 18 czerwca 2014, 08:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Pieknie dziekuje :)
To sie nazywa odpowiedz. Decyduje sie na CDN2 :mrgreen:
Mam do tej pory dzialajace w sieci NND i sprawuje sie genialnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 18 czerwca 2014, 08:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
CyberDuck pisze:
Czytam ze zrozumieniem. Poza tym, zeby mikrotik mogl obsluzyc co najmniej
500 klientow to musi byc maszyna troszke drozsza niz zwykla 750'tka .
Prosilbym raczej Ciebie o czytanie ze zrozumieniem. Mnie nie interesuje
jedynie funkcjonalnosc routera, ale i rowniez serwera. Na NND moznabylo to
wszystko osiagnac bez problemu podobnie jak na pozostalych dystrybucjach.
Chodzi mi tylko o to czy warto jeszcze sie w to bawic czy juz raczej nie.
Pytanie bylo proste na ktore otrzymalem sprzeczne odpowiedzi.

Zreszta wytlumacz mi celowosc Twojej wypowiedzi biorac pod uwage, ze
takie rozwiazanie w miare sensowne to dwa serwery
1. z zainstalowanym oprogramowaniem mikrotika
Co się tak kolega na tego Mikrotika uwzioł :?: ja go nie polecałem 8O
Nie 2 serwery tylko router i serwer
CyberDuck pisze:
2. jakis serwer z zainstalowanym oprogramowaniem zarzadzajacym
opartym dajmy na to na radiusie ...
Koszt calosci okolo 5000 . Ladna mi porada :lol:
O ile wiem, ze to co turaj zawsze proponowano to jakas tansza alternatywa.
500 klientów lub więcej to i te 5000 jest do zaakceptowania tym bardziej, że jest to jednorazowy wydatek na kilka lat
CyberDuck pisze:
Wiec pytam jeszcze raz ze zrozumieniem :
Ktora dystrybucje polecacie i czy warto ja jeszcze instalowac ?
Obie wersje to już historia więc wybór należy do Ciebie.
Przy tych wymaganiach które masz a o których na wstępie nie wspomniałeś proponuję Slackware. W Slackware większość skryptów z NND będzie działała bez poprawek. Jako użytkownik NND bez problemu dasz sobie w nim radę :) A i sam system jest bardzo łatwy do skonfigurowania i co najważniejsze ciągle rozwijany. Przy Slackware na jednej maszynie postawisz komplet bez większych stresów :)

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 18 czerwca 2014, 10:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Cytuj:
500 klientów lub więcej to i te 5000 jest do zaakceptowania tym bardziej, że jest to jednorazowy wydatek na kilka lat

Podalem ilosc 500 bo raczej kiepsko widzialem sieci ktore przekraczaly te ilosc na jeden router.

Co do MT to tak jakoś wyszło z wypowiedzi więc już ciągnąłem MT. Jest jeden mały kozi róg
w wypowiedzi :P co sam zauważam i pisze, że jeśli jest już sieć z 500 klientów to raczej
taką sieć nie interesują zbytnio oszczędności, ale to już tak na uboczu.
Ja w każdym razie chce mieć na jednej wszystko, póki co. Być może to jest kwestia
przyzwyczajeń jednak poszukuje jak na razie oszczędności. Jak wcześniej pisałem, myślałem
jeszcze o Free BSD. Dystrybucja jest ciągle rozwijana i jest napisana typowo pod sieci.
Na razie jednak zostanę przy CDN2. Mam bardzo dobre odczucia z pracy na NND wiec ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 19 czerwca 2014, 22:20 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Ja bym radził raczej coś wyspecjalizowanego jako router i osobno coś na serwer.
Ostatnio robiłem to tak: silna maszyna z CentOS na pokładzie i wirtualne maszyny na poszczególne usługi. Te wirtualne mogą być nawet na Debianie. :D

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 20 czerwca 2014, 01:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
Maciek pisze:
Ja bym radził raczej coś wyspecjalizowanego jako router i osobno coś na serwer.
Ostatnio robiłem to tak: silna maszyna z CentOS na pokładzie i wirtualne maszyny na poszczególne usługi. Te wirtualne mogą być nawet na Debianie. :D
No to widzę Maćku, że jest nas dwóch :)
Zerknijcie panowie na stronę http://linuxbox.pl

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 20 czerwca 2014, 13:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Obecnie sprawuję pieczę nad dwoma sieciami.
1. Pierwszy serwer z systemem MikroTikowym i do tego drugi serwer zarzadzający łączy się
do tego MikroTikowego po radiusie. Dla każdego klienta są staty, system monitoringu dla urządzeń
i inne rzeczy. W tej chwili około 300 użytkowników. Nie ma żadnych problemów.
Warszawa -> światłowód -> PKP Łódź (Serwer)-> Radiolinia -> Sieć (Switche zarządzalne, radia, inne)
2. Właśnie ta moja mniejsza ma około 40 klientów i dlatego potrzebuje coś mniejszego.
Dlatego właśnie na jednej maszynie chcę ustawić wszystko. Poza tym znaczącym jest
to, że NND mi się sprawowało bardzo dobrze i nie miałem żadnych problemów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl