Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 26 czerwca 2017, 15:58

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: środa, 8 lipca 2015, 09:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:57
Posty: 338
Lokalizacja: Nowy Sącz
I jak po roku sprawują się Twoje rozwiązania? Bo jest bardzo fajna dystrybucja - nadal rozwijana - http://www.ipcop.org/
Ja osobiście kilka dni temu ostatecznie wyłączyłem serwer z NND, pracował od 2006 toku i nadal spełniał swoją funkcję. Obawiałem się tylko, że sprzętowo coś padnie.
Od 4 - 5 lat przesiadłem się na Debiana, który zastępuje mi NND. Brakuje czasami konfiguratorów, które były w NND, ale da się zrobić wszystko o cym piszesz.

Sentyment do NND pozostał...

_________________
www.lan14.net


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 8 lipca 2015, 10:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Witam wszystkich serdecznie :)
Zawsze chętnie tutaj zaglądam.

Jeśli chodzi o NND to już jakiś czas temu przeszedłem w mniejszej sieci na CDN2 .
Sprawuje się wyśmienicie. Działa bezproblemowo.
Na wejściu jest zainstalowana karta 1 Gbits. Mam obecnie takie łacze
250/250 Mbits :)

Za serwerem stoi sobie switch zarządzalny. Ze względu na miejsce zamieszkania inne niż serwerownia :D
połączony jestem przez MT do siebie i wyciągam 80/80 Mbits. Myślę nad zmianą na Ubiquiti AC.
Robiłem już testy w innej sieci i daje się te radia fizycznie spiąć na 300/300 Mbits.

Ponieważ serwer i switch zarządzalny stoi w tej samej serwerowni co duża sieć to podłączyłem
sobie też IPTV do switcha, ale na odpowiednim vlanie.
W kompie u siebie mam dwie karty i na jednej mam wydzielony internet a na drugiej wejście przez MT
vlan IPTV . Na ten moment mi to wystarcza. Normalnie klientom dajemy settopboxy ...

Jeśli chodzi o konfiguratory to zawsze męczyło mnie klepanie komend z poziomu SSH dlatego
podopisywałem sobie odpowiednie skrypty w php i pythonie. Do tego monitoring sieci pare usprawnień
i całość działa miodzio :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 8 lipca 2015, 11:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:57
Posty: 338
Lokalizacja: Nowy Sącz
Możesz coś więcej powiedzieć na temat IPTV? Jak to działa? Jak klient dostaje sygnał?

_________________
www.lan14.net


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 8 lipca 2015, 19:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Nie wiem czy kiedys sie bawiles VLC. Program do odtwarzania filmow.
Jedna z jego opcji jest strumieniowanie dowolnego zrodla video do sieci LAN.

Mniej wiecej wlasnie to tak dziala.
Kazdy program jest nadawany/wysylany pod odpowiednim adresem.
Generalnie stosuje sie transmisje UDP albo http .
Rozwiazanie jest proste. Wystawia sie wszystkie programy w ten sposob na
odpowiednim VLAN. Oprogramowanie, które rozsyla TV naklada na obraz TV
obraz z przegladarki. Chodzi o dodatkowe informacje jak w kazdym dekoderze
typu co bedzie za chwile, co jest teraz, dlugosc programu itd ...
Po stronie klienta wstawia sie takie pudelko (settopbox) ktore ten sygnal odbiera.
Na specjalnym adresie wystawia sie dla kazdego settopbox'a wszystkie ustawienia.
Settopboxy sa rozpoznawane po MAC. Dzieki temu dla kazdego z osobna uzytkownika
mozna wystawic indywidualne ustawienia, zestaw programow, itd.
Poniewaz sygnal jest zatagowany na odpowiednim VLAN to przed takim urzadzeniem
potrzebny jest router. Ostatnio mozna takie routery bezproblemowo kupic za grosze.
Np NETIS, TP-Link. Mozesz na dowolny port LAN wystawic odtagowany VLAN i do tego
portu podlaczasz juz settopbox a do pozostalych urzadzenia ktore potrzebuja internetu.

Obecnie mamy 120 kanalow w HD. 4 pakiety. Na kanal jest potrzeba okolo od 8 do 12 Mbits.
Ze wzgledu na spory transfer i zeby go zaoszczedzic stosuje sie multicast. Czyli dany
kanal jest powielany do wszystkich urzadzen jednoczesnie ktore wystawia zadanie do tego kanalu.

Obraz jest zyletka. Zadnych problemow z odbiorem. Poza tym w sygnale masz zakodowanych
kilka zrodel audio.
Ja u siebie odbieram sygnal poprzez komputer.
Dociera do mnie sygnal i rozdzielam go na MT na internet i na innym porcie
odtagowuje sobie odpowiedni VLAN. Mam w kompie dwie karty sieciowe.
Na jednej odbietam internet a na drugiej TV. Same programy ogladam przez VLC.
W kazdej chwili moge VLC przesunac sobie do TV podlaczonego jako monitor 2 do kompa :)
Wybor programow ? Hmmm ... musialem troszke pokombinowac, ale na szczescie VLC mozna
odpalac z odpowiednim parametrem bedacym od razu linkiem do odpowiedniego programu ...

Napisalem troszke skrotowo bo to jest duzo szerszy temat, ale mniej wiecej to tak dziala.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl