Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 26 czerwca 2017, 15:56

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela, 8 grudnia 2013, 13:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:35
Posty: 477
Witam.

Poradziłem sobie z serwerem DHCP dnsmasq a dokładniej konfiguracją /etc/dnsmasq.conf

Okazuje się, że wystarczą wpisy np.:

interface=wlan0
dhcp-range=192.168.10.1,192.168.10.150,12h
dhcp-host=00:11:22:33:44:55,User,192.168.10.101


Czyli WAN mam, LAN1 z DHCP mam. Mam też wolny interfejs eth1, na którym chcę aby dhcp przydzielał adresy 192.168.20.X

WAN - eth0 - DHCP client - ok
LAN1 - wlan0 - DHCP 192.168.10.X - ok
LAN2 - eth1 - chciałbym zrobić DHCP 192.168.20.X

Nie wiem tylko, czy muszę jakoś wystartować jeszcze raz tą samą usługę DHCP z innym configiem, czy też wykorzystując jedną usługę i jeden config można obsłużyć 2 interfejsy.

Ktoś wie i podpowie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 8 grudnia 2013, 16:08 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Wystarczy w Google wpisać dnsmasq two interfaces i już masz, co trzeba.
przykład:
dhcp-range=eth0,192.168.1.2,192.168.1.255,255.255.255.0,12h
dhcp-range=wlan0,192.168.2.2,192.168.2.255,255.255.255.0,12h


Podejrzewam, że parametr interface powinien zawierać wtedy oba interfejsy. Z dnsmasq nie korzystam, więc sprawdź to w u wujka Google. ;)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 8 grudnia 2013, 16:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:35
Posty: 477
Maciek pisze:
Wystarczy w Google wpisać dnsmasq two interfaces i już masz, co trzeba.
przykład:
dhcp-range=eth0,192.168.1.2,192.168.1.255,255.255.255.0,12h
dhcp-range=wlan0,192.168.2.2,192.168.2.255,255.255.255.0,12h


Podejrzewam, że parametr interface powinien zawierać wtedy oba interfejsy. Z dnsmasq nie korzystam, więc sprawdź to w u wujka Google. ;)


Działa elegancko bez osobnego specyfikowania interfejsu.

Wystarczą dwie linie w /etc/dnsmasq.conf

Cytuj:
dhcp-range=eth1,192.168.20.2,192.168.20.255,255.255.255.0,12h
dhcp-range=wlan0,192.168.10.2,192.168.10.255,255.255.255.0,12h



I firewall dający poprawne wyniki (w obu sieciach dostęp do internetu):

Cytuj:
#!/bin/bash

echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

iptables -F
iptables -X
iptables -t nat -X
iptables -t nat -F

iptables -P INPUT ACCEPT
iptables -P FORWARD ACCEPT
iptables -P OUTPUT ACCEPT
iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -o lo -j ACCEPT

iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -j MASQUERADE
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.10.0/24 -j MASQUERADE
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.20.0/24 -j MASQUERADE


iptables-save


Teraz jeszcze muszę pogłówkować nad regułkami ewidentnie i skutecznie separującymi LAN1 na wlan0 oraz LAN2 na eth1.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 8 grudnia 2013, 18:23 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Po co ci w regułce podsieć 0.0, skoro masz LAN na 10.0 i 20.0?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl