Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 01:53

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Pojawily mi sie dwa dosc niestandardowe problemy. Trudno okreslic w jakim momencie, gdyz sa dosc marginalne (nie zauwazylem wczesniej) a jednak irytujace i zagadkowe. Instalowalem duzo paczek - justice, mysql, perl, apacz, proftpd itd.

1. W ktoryms momencie zauwazylem ze w niektorych katalogach np /bin /packages/proftpd /sbin /packages/cron zaczely tworzyc sie katalogi-dowiazania symboliczne do katalogu o tej samej nazwie i o takiej samej zawartosci, ale znow z kolejnym dowiazaniem. wyglada to tak ze robi sie petla /bin/bin/bin/bin/bin/...... (konca pewnie nie ma). probowalem patrzec po skryptach rc jakichs paczek, ale odpadlem. zdarzylo sie to komus? a moze to 0.2.7 nie bardzo dobrze obsluguje dowiazania? ale znowu duza ilosc innych dowiazan dziala dobrze...

2. Tez trudno ustalic kiedy nagle zniknela lista dostepnych paczek do skasowania (tzn. zainstalowanych paczek), choc fizycznie sa one na dysku i dzialaja, zatem zniknal gdzies jakis wpis. Nie grzebalem w niczym co by choc troche przypominalo spis lub skrypt generujacy taki spis. Gdzie sie znajduje lista zainstalowanych paczek? Gdzie sa skrypty usuwajace? Czy to wszystko generuje sie na biezaco?

Dzieki za pomoc.

Tytuł:
Użytkownik

Witam
Miałem kiedyś coś podobnego. Nie była to wina Freesco a mja, niewłaściwe zabezpieczenie servera przed włamem. Pewien gościu wlazł przez FTP i zaczoł mącić. Nic wielkiego nie nabroił ale liczy się fakt.
Moja rada, to detnij server tzn. Http, FTP, Telnet, itp. zrób wszystko na lokal. Zawsze znajdzie się ktoś kto ma ochotę się zabawić.

Pozdrawiam

Tytuł:
Przez ftp to istotnie niewiele mogl zrobic. Nie, nie w tym rzecz. Serwer mam zabezpieczony calkiem calkiem, nic nie wychodzi na zewnatrz, a jak wychodzi to pod stalym nadzorem. Telnet dzis to samobojstwo, u mnie wisi ssh. Proftpd, nowy apacz. Problem jest gdzies indziej. Z tymi symbolicznymi linkami to na 70% sprawa siedzi w ktoryms z rcuser - jakies lewe zapetlenie, czy co. Ale ciezko mi to wybadac, podejrzewam na razie rc_proftpd bo jest dla mnie niejasny (gotowy schemat i podmiana zmiennych + kilka innych zagadkowych czynnosci).
I oczywiscie wychodza problemy z ramdyskiem. Czy innym tez nie chce wskoczyc ramdysk Macka? U mnie zdycha kernel i pisze tylko system halted - less than 4mb memory. Mam P120 32mb, freesco na hd.

Tytuł:
Użytkownik

Witam
Przykro mi bardzo , ale ja Ci nie pomogę. Za kródki jestem.

Pozdrawiam

Tytuł:
rattkin pisze:
Gdzie sie znajduje lista zainstalowanych paczek? Gdzie sa skrypty usuwajace?

wpisz sobie bez zadnych parametrów polecenie: removepkg to wylistuje Ci wlasnie skrypty usuwajace, które z kolei znajduja sie w /mnt/router/rc/uninst/
Cytuj:
Czy innym tez nie chce wskoczyc ramdysk Macka? U mnie zdycha kernel i pisze tylko system halted - less than 4mb memory. Mam P120 32mb, freesco na hd.

Uzywam ramdysku Macka na p200 puszczonym na 166, 48 MB ramu z dyskiem 2,1 GB i paczkami: bind8,apache, proftpd (lokalnie), exim + teapop, antivir, mrtg, ssh i pare innych i wszystko od pol roku chodzi bez zadnych problemow (oczywiscie nie liczac tego co sam popsuje ;) )
A moze to sam kernel zdycha? Probowales go podmienic? Np. na ten od Raadaara (http://www.freesco.internetdsl.pl) lub na ostatnio spatchowany z http://www.freescosoft.ca/FREESCO/packages/v0.2.7/icmp-patch.htm?

Tytuł:
czy cos taki nowy kernel daje poza tym icmp-leak-patch, dodatkiem lpt i cdrom u Raadaara no i oczywiscie obsluga mostkow? tzn. czy widac jakies wymierne zmiany? (predkosc odpalania itede itesre). no nic, odpale sobie, zawsze to lepiej.

z rcuninst juz sobie poradzilem. removepkg ekstrahuje nazwy paczek z nazw skryptow.

a z tymi dziwnymi zapetlonymi symbolic linkami - caly czas zostaje. bede musial mocno przestudiowac wszystkie skrypty rc uruchomieniowe, ktore linkuja. najbardziej wydziwiony jest ten od proftpda.

Tytuł:
rattkin pisze:
czy cos taki nowy kernel daje poza tym icmp-leak-patch, dodatkiem lpt i cdrom u Raadaara no i oczywiscie obsluga mostkow? tzn. czy widac jakies wymierne zmiany? (predkosc odpalania itede itesre)

Obecnie mam zainstalowany ten polatany kernel i nie widze specjalnej roznicy w dzialaniu pomiedzy poprzednim. Co do kernela Raadaara to nie wiem, bo nie testowalem. Zreszta Raadaar wszystkie za i przeciw umiescil tutaj: http://www.freesco.internetdsl.pl/dma.htm

Cytuj:
a z tymi dziwnymi zapetlonymi symbolic linkami - caly czas zostaje.

A tu to niestety nie wiem jaka jest przyczyna :(. Nigdy z czyms takim nie mialem do czynienia. Sprawdz moze jeszcze poleceniem ps czy nie masz odpalonego jakiegos "dziwnego" procesu, który może powodowac takie "cuda".

Tytuł:
nie, nic podejrzanego nie ma.

e chyba sobie odpuszcze - badz co badz to chyba tylko kwestia estetyki :P
dzieki za rady.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.