Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 01:50

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: pytanie
jak mozna zrobic zeby np blokowalo dane porty od 8:00 do 23:00 np w programie cron ???
co trzeba stworzyc , jakie pliki, co trzeba w nich w pisac ???
totalnie od podstaw bo nie znalazlem |adnego helpu :(

Tytuł: Re: pytanie
blazejwiecha pisze:
jak mozna zrobic zeby np blokowalo dane porty od 8:00 do 23:00 np w programie cron ??? co trzeba stworzyc , jakie pliki, co trzeba w nich w pisac ??? totalnie od podstaw bo nie znalazlem |adnego helpu :(

Klamiesz mowiac, ze nie ma zadnego helpu :) O blokowaniu portow jest na stronie Zciecha, paczka z cronem ma przyklady odpalania skryptow o zadanych godzinach. Wystarczy wiec stworzyc dwa skrypty: jeden z regulkami do blokowania a drugi do odblokowania i dopisac je do crona by uruchamialy sie o zadanych godzinach...

Tytuł:
Cytuj:
Wystarczy wiec stworzyc dwa skrypty: jeden z regulkami do blokowania a drugi do odblokowania i dopisac je do crona by uruchamialy sie o zadanych godzinach...

teraz tego nie wiem i tak jak zrobic, moze i wiem jak to blokowac ale nie wiem jak te pliki zrobic i w jaki sposob dopisac do CRON zeby dzialaly

Tytuł:
blazejwiecha pisze:
teraz tego nie wiem i tak jak zrobic, moze i wiem jak to blokowac ale nie wiem jak te pliki zrobic

Eh, kiedys juz w jakims watku napisalem Ci jak. Ale niech bedzie:
Tworzysz sobie dwa pliki. W pierwszym wpisujesz regulki blokujace dane porty. W drugim: regulki odblokowujace. Teraz nadajesz tym plikom atrybut wykonywalny poleceniem: chmod 755 nazwa_pliku i gotowe.
Cytuj:
i w jaki sposob dopisac do CRON zeby dzialaly

w pliku mnt/router/packages/cron/crontabs/root masz przeciez gotowe przyklady. Wpisujesz w nim po prostu godzine o ktorej ma uruchomic sie skrypt blokujacy i sciezke do tego skryptu. Podobnie robisz z skryptem odblokowujacym. Zapisujesz zmiany restartujesz crona i gotowe :)

Tytuł:
ok jescze jedno
jaką komendą tworzy sie plik
podaj przykład może :D

Tytuł:
blazejwiecha pisze:
jaką komendą tworzy sie plik

Jaja sobie robisz :?: Czy nie przeczytales ze zrozumieniem obowiazkowej lektury jaka jest Freesco FAQ i Freesco Info z http://www.freesco.pl?
Jesli to drugie to natychmiast sciagaj i czytaj, czytaj... :)

Tytuł:
Hm... to mam pytanko .. gdzie poczytać itd. o portach ... tzn chodzi mi który do czego jest... które mam zablokować ,żeby w dzień ludzie nie korzystali z kaazy i tego typu podobnych programików.. :) ... ostatnio korzystałem z justice.. ale jakąś mi nie pasi .. Proszę o odpowiedź ! :)

Tytuł:
WeBmOsE pisze:
Hm... to mam pytanko .. gdzie poczytać itd. o portach ... tzn chodzi mi który do czego jest...

To google zamkneli? :) Wklep sobie w nich hasla typu "lista portów", "spis portów"...
Cytuj:
które mam zablokować ,żeby w dzień ludzie nie korzystali z kaazy i tego typu podobnych programików.. :)

Hmm, kaazy nie da sie wyciac blokujac jeden port :). Bylo mowione o tym na forum wiele razy. Podobno bardzo skutecznym rozwiazaniem jest zainstalowanie serwera proxy (squida) i blokada wszystkich portow z zakresu bodajze 1000 - 5000. W tej chwili dokladnie nie pamietam, ale jak wklepiesz sobie w "Szukaj" hasla typu "proxy", "squid" to powinienes znalezc ten watek...
Cytuj:
ostatnio korzystałem z justice.. ale jakąś mi nie pasi

Jak Ci jak nie pasi justice to mozesz jeszcze sprobowac samego shapera, lub rozwiazania Virusa. Zerknij na te stronki: http://virus.freesco.pl i http://freesco.internetdsl.pl

Tytuł:
a wiec tak zrobilem w katalogu /mnt/router/fix/p2p/ pliki blokada i odblokowanie

w CRON wpisalem te pliki zeby o godzinach sie uruchamialy
gdzies jeszcze musze cos wpisac ???

Tytuł:
aha w pliku blokada dalem
#DC&Imesh
ipfwadm -I -i reject -P tcp -S 192.168.1.17 -D any/0 375:440
ipfwadm -I -i reject -P udp -S 192.168.1.17 -D any/0 375:440

a w pliku odblokowanie dalem
#DC&Imesh
ipfwadm -I -i accept -P tcp -S 192.168.1.17 -D any/0 375:440
ipfwadm -I -i accept -P udp -S 192.168.1.17 -D any/0 375:440

cos trzeba jescze w tych plikach dopisac ???bo ja mam tam wpisane tylko te trzy linijki i nic więcej

Tytuł:
blazejwiecha pisze:
w CRON wpisalem te pliki zeby o godzinach sie uruchamialy
gdzies jeszcze musze cos wpisac

To nie mozesz sprobowac tylko bedziesz sie za kazdym razem pytal? :) Wpisujesz w cronie godzine dla blokowania o np 5 minut pozniejsza niz obecna, i po uplywie tego czasu sprawdzasz poleceniem ipfwadm -I -ln czy zadziala. To samo robisz dla odblokowania.
BTW. Jak chcesz cos dopisac do wyslanej wiadomosci to nie musisz tworzyc nowej. Wystarczy, ze klikniesz w przycisk "Edit" :)

Cytuj:
aha w pliku blokada dalem a w pliku odblokowanie dalem
#DC&Imesh
ipfwadm -I -i accept -P tcp -S 192.168.1.17 -D any/0 375:440
ipfwadm -I -i accept -P udp -S 192.168.1.17 -D any/0 375:440

zmien to na:
: [/] [] ()
ipfwadm -I -d reject -P tcp -S 192.168.1.17 -D any/0 375:440
ipfwadm -I -d reject -P udp -S 192.168.1.17 -D any/0 375:440

i ma byc. Dlaczego tak? Opis tam gdzie zawsze :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.