Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 23:56

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: (znowu) ramdysk
Ostatnio poczulem ze mi potrzeba nowego apacza i mysqla no i co za tym idzie, ramdysk juz nie wyrabia, a podmontowanie /tmp pod twardy dysk nie jest 100% skutecznym rozwiazaniem. artykul na miniwebportalu nie mowi nic o zmianie *wielkosci* ramdysku. poza tym chcialem isc na latwizne i wykorzystac ramdysk macka, ale nic z tego - loadlin wczytuje ramdisk, ale po chwili siada wysypujac :
- System halted
Less than 4mb memory.

mam p120 32mb / freesco na hd.
jakis pomysl? macie moze swoje ramdyski? jak zwiekszyc wielkosc?
wystarczy tylko mknod?
sorry ze przynudzam juz przebrzmialym tematem, ale kazdy predzej czy pozniej na ten problem napotyka a nigdzie to nie jest DOBRZE wyjasnione/rozwiazane.

Honorowy Admin

rattkin pisze:
- System halted
Less than 4mb memory.

mam p120 32mb / freesco na hd.

To nie problem ramdisku, ale chyba twojej pamięci. Sądzę, że przy starcie komputer nie widzi całej dostępnej pamięci. Poza tym jak bardzo można zwiększyć ramdisk dysponując 32 MB RAM, 4 mega wydaje się tu całkiem rozsądnym rozwiązaniem.

Tytuł:
"Poza tym jak bardzo można zwiększyć ramdisk dysponując 32 MB RAM, 4 mega wydaje się tu całkiem rozsądnym rozwiązaniem." - nie bardzo rozumiem. Ramdysk chce powiekszyc dla swietego spokoju, bo wplywa on najwyrazniej mocno na roznorakie freescowe aspekty, o ktorych tutaj sie na forum juz wspominalo, a nikt odpowiedzi nie udzielil - chociazby wypadanie demona extremaila, czy nie "zaskakiwanie" wszystkich skryptow z rcuser. Przy instalowaniu nowych zlozonych paczek, najwyrazniej cos juz nie dziala. Nie bardzo rozumiem jak to moze wplywac, ale jednak (moze sprawdzanie w skryptach, a moze jakies lokalne kopiowanie cos jak /tmp, nie wiem). Z opisu na miniwebportal rozumiem ze mozna powiekszyc ramdysk, kopiujac do niego wlasne pliki (a pozniej na nowo gzip). Ale czy mozna jakby zwieszyc jego pojemnosc, nie kopiujac tam nic?

Z moja pamiecia raczej wszystko okej, bios widzi pelne 32mb, a jak bios widzi to i reszta tez powinna. Kosci sa dwie i tej samej marki.
Jak wiec zrobic zeby po df w /ram0 bylo tego paskudnego capacity mniej?

Tytuł:
Apache Version 1.3.27 paczka Dingetje

Requirements
============
(...)
* most likely a bigger ramdisk (free inodes!)
(...)
It is very likely that you need to upgrade the standard ram disk to a bigger size, due to the # of symbolic links that have to be made.

jak wiec mam to rozumiec? symbolic linki swoja droga, ale te inodes?

Tytuł:
sciagnalem kilka innych ramdyskow i taka sama reakcja - wszystkie ktore maja wiecej niz 4 mb wyskakuja z takim komunikatem. moze powinienem wylaczyc himem.sysa czy co?

Tytuł:
Honorowy Admin

Masz klasyczny dowód na to, że lepiej się trzymać manuali i nie robić czegoś, czego się nie wie. Skopałeś coś w tak skuteczny sposób, że jest to pierwszy taki przypadek. Swoją drogą wg mnie odpalenie Freesco z himem.sys wydaje mi się nie tylko bezcelowe, ale i niemożliwe. Ciekaw jestem jak u ciebie wyglądają wyniki polecenia free.

Tytuł:
... a ja ciekaw jestem jak odpala ci sie scandisk przed freesco, bo on wymaga dosowego sterownika wysokiej pamieci (u mnie nie chce inaczej). Chyba ze masz jakiegos qemma. Albo ze istnieje jakis przelacznik w samym scandisku.
I w tym momencie mam problem, bo i duzy ramdysk potrzebny i scandisk takze :) - musze popatrzec czy jest cos takiego jak device uninstall/unload w dosie. wtedy ladowalbym himema, odpalal scandiska, wywalal himema i dalej juz loadlin.

Do tej pory nie zajmowalo mojej uwagi ze ten himem.sys moze dzialac na ilosc pamieci juz pod zbootowanym freesco.

"Swoją drogą wg mnie odpalenie Freesco z himem.sys wydaje mi się nie tylko bezcelowe, ale i niemożliwe" - jak najbardziej mozliwe. uptime serva mialem przez wakacje 4 miesiace ponad.

w kazdym razie dzieki za zainteresowanie sprawa.

Tytuł:
Honorowy Admin

Postawiłem kilka serwerków, na których Freesco się uruchamia z plikami dosa (zwyczajne a:/>sys c:) jest na nich scandisk i żadnego himem.sys. Mój osobisty serwerek odpala sie linuksowo, zatem bez dosa.

Tytuł:
Maciek pisze:
Postawiłem kilka serwerków, na których Freesco się uruchamia z plikami dosa (zwyczajne a:/>sys c:) jest na nich scandisk i żadnego himem.sys

Macku, moze ustalmy dokladne wersje tych dosow? Mam system i scandiska przeniesionego z bootdiska z win98se (ZTCP wg Microsoftu jest to bodajze Dos 7:)) i nie wiem jak u innych ale u mnie tenże scandisk wymaga do odpalenia pliku himem.sys.

Tytuł:
Honorowy Admin

Na wszystkich serwerkach, które stawiałem z dosem, robiłem tylko (po ustawieniu partycji jako aktywnej i sformatowaniu) - a:/>sys c: z dyskietki startowej win98SE (tylko tego windowsa używałem). Potem move2hdd no i z reguły już pod freesco kopiowałem z drugiej dyskietki scandisk i te pozostałe sprawy... w tym automatyczne skanowanie po resecie... i na żadnym komputerze nie mam problemów ze skandiskiem. Wywołanie scandisku i iplik scandisk.ini - zgodnie z opisem na www.freesco.pl.

Tytuł:
robilem dokladnie tak samo, a jednak scandisk wciaz wola o himem.sys.
system przeniesiony z win98.
chyba ze ten scandisk.ini cos zmienia, ale sadzac po tresci na freesco.pl - nie bardzo.

Tytuł:
rattkin pisze:
chyba ze ten scandisk.ini cos zmienia

Ja wcale nie mam tego pliku :) Odpalam w autoexecu scandiska z parametrami: scandisk.exe /ALL /AUTOFIX /NOSAVE /NOSUMMARY no i bez himem.sys ani rusz :). Dodam tylko, ze system jest na 900 MB partycji fat32. IMO nie ma co sie nad tym rozwodzic, grunt ze to dziala, a ze jednym z himem.sys a drugim bez, to chyba nie jest az tak wielki problem :)

Tytuł:
Honorowy Admin

Być może kwestia kluczowa to rodzaj partycji? Zawsze zakładam FAT16 o wielkości do 500 maga. Przede wszystkim dlatego, że warto mieć np. dane użytkowników, pocztę itp na oddzielnej partycji. Z drugiej strony problemy jakie opisał rattkin wynikają na pewno z jakichś niestandardowych ustawień, no i warto byłoby je zlokalizować, po to choćby, żeby uniknąć podobnych sytuacji na przeszłość. Poza tym wydaje mi się, że scandisk.ini jest potrzebny, skoro tak zostało to przygotowane.

Tytuł:
Maciek pisze:
Być może kwestia kluczowa to rodzaj partycji? Zawsze zakładam FAT16 o wielkości do 500 maga. Przede wszystkim dlatego, że warto mieć np. dane użytkowników, pocztę itp na oddzielnej partycji.

Bardzo mozliwe, ze to zalezy od rodzaju partycji. Ja taki podzial zrobilem, jak zaczynalem przygode z freesco :), a ze dzieki opisom w miare szybko i bezbolesnie poinstalowalem to co chcialem :) i dziala to do tej pory to nie mam ochoty na ponowny podzial partycji :). Co do katalogow userow to oczyscie mam je na drugiej partycji :)
Cytuj:
Poza tym wydaje mi się, że scandisk.ini jest potrzebny, skoro tak zostało to przygotowane.

U mnie dziala bez tego. Wlasnie wycialem stary plik scandisk.log, zrobilem restart serwerka, umssync /mnt i widze nowy plik scandisk.log z podsumowaniem ostatniego skanowania.

Tytuł:
jedynie "niestandardowe" ustawienie u mnie to tylko ten himem.sys, nie probujcie mi tu wmawiac ze wywrocilem wszystko do gory nogami i teraz sa bledy. mam jedna partycje 1 gb i nic poza tym niezwyklego.
mam scandisk.exe /ALL /AUTOFIX /NOSAVE /NOSUMMARY
bez scandisk.ini, bo te flagi przu uruchomieniu w 80% pokrywaja ustawienia z ini.
i wciaz trzeba himem.sys.
mam himem.sys - ramdyski >4mb nie odpalaja sie
wylaczam himem sys - ramdyski dzialaja.

fin.

Tytuł:
Honorowy Admin

woozi pisze:
Maciek pisze:
Poza tym wydaje mi się, że scandisk.ini jest potrzebny, skoro tak zostało to przygotowane.

Cytuj:
U mnie dziala bez tego. Wlasnie wycialem stary plik scandisk.log, zrobilem restart serwerka, umssync /mnt i widze nowy plik scandisk.log z podsumowaniem ostatniego skanowania.

Taak..., ale u mnie działa bez żadnego himem.sys...

Tytuł:
Honorowy Admin

rattkin pisze:
bo te flagi przu uruchomieniu w 80% pokrywaja ustawienia z ini.
i wciaz trzeba himem.sys.
mam himem.sys - ramdyski >4mb nie odpalaja sie
wylaczam himem sys - ramdyski dzialaja.

80% to nie sto...
Po drugie... musisz zatem zdecydować, czy ramdisk o większej pojemności jest ci na tyle potrzebny, żeby nad tym sobie popracować.

Tytuł:
nie jest.

Tytuł:
Maciek pisze:
Taak..., ale u mnie działa bez żadnego himem.sys...

I pozostanmy na tym, bo nie ma sensu szukac dziury w calym :) Grunt, ze dziala, a ze z himem czy bez? Nie widze roznicy ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.