Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 23:57

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: czy mozna???
Witam!
Jestem tu nowy i odrazu zadaje lamerskie pytanie ale mam nadzieje ze mnie za to nie zbesztacie :)
Mam inet (128kbps) przez telewizje kablowa (nie astercity) jest to osiedlowy lan, chcialbym w domciu postawic sobie komputerek powiedzmy jakies 500mhz do niego dojdzie net i od niego poszlaby sieciowka do drugiego kompa ten pierwszy pracowalby pod np freesco udostepniajac po wlaczeniu tego drugiego inet w powiedzmy transfer full na full a jakbym wylaczyl drugiego kompa aby sam zaczynal ciagnac pliki wczesniej podane czyli np z ftp lub via direct connect i pozatym aby ten pierwszy komp mial podpiete 4 dyski po 100GB i udostepnial je temu drugiemu komputerowi czy da sie to zrobic? Drugi komp bedzie chodzil pod Win 2000 lub XP.

Tytuł:
Honorowy Admin

Z tego, napisanego wybitnie logiczną polszczyzną, listu - wywnioskowałem, że chciałbyś żeby ściąganie plików rozpoczęte na komputerze z windowsem automatycznie było kontynuowane przez komputer z Freesco, po wyłączeniu Windowsa. Skąd ci na Boga taki idiotyczny pomysł do głowy przyszedł. Zacznijmy od tego, czy Windows potrafi powiedzieć drugiemu komputerowi: "właśnie przerwałem ściąganie, kontynuuj od tego miejsca." Nie potrafi i tu koniec dyskusji na ten temat. Natomiast oczywiście można zamiast ściągania na Windowsie włączyć ściąganie na Freesco (np. wget) i pobierać sobie już ściągnięte pliki.
Co do dysków. Możesz na Freesco mieć 4 fizyczne dyski (tyle jest standardowych kontrolerów), ich pojemność nie ma żadnego znaczenia. Aczkolwiek do ich zamontowania będziesz musiał użyć zmienionego ramdisku, bo ten standardowy tego nie zrobi. Udostępnianiem dysków może się zająć samba lub ftp. Odrębną sprawą jest to, czy twój provider pozwala na tworzenie podsieci i podłączanie dodatkowych komputerów, zakładam, że tak.

Tytuł:
Macku sorki za polszczyzne ale jak sie za duzo chce powiedziec na raz to tak wychodzi ;) nie zrozumielismy sie chodzi mi o to ze kom-serwer chodzi 24 na dobe ciagnie pliki jak wlaczam drugiego kompa serwer przestaje ciagnac a daje lacze na ten dopiero wlaczony komputer i udostepnia dyski temu nowo wlaczonemu.
Jesli chodzi o providera to pozwala on tyle ze kazdy dodatkowy komputer jest platny 10zl ale prawde mowiac nie bardzo to rozumiem poniewaz przeciez ja nie udostepniam lacza komus innemu tylko sam z niego korzystam wiec teoretycznie chyba nie powiniem placic.

Tytuł:
i jeszcze by mnie interesowala inna rzecz kupuje powiedzmy jakis komputerek 4 dyski do tego i on ma je tylko udostepniac jakiego freesco mam uzyc??? i jak to zrobic? zakladajac ze sam system bedzie na dyskietce a dyski beda w ntfs udostepniane dla kompa z win xp.

Tytuł:
Honorowy Admin

xslimakx pisze:
jak wlaczam drugiego kompa serwer przestaje ciagnac a daje lacze na ten dopiero wlaczony komputer i udostepnia dyski temu nowo wlaczonemu.

Na to samo wychodzi, nie ma mechanizmu przełączającego w locie pobieranie na jednym komputerze na inny.
Po drugie Freesco na dyskietce nie będzie nikomu nic udostępniać, no ewentualnie jeśli weźmiesz wersję 0.3.x - tam jest chyba jakiś prosty serwer ftp.
A poza tym dyski nie mogą być w ntfs, najwyżej w fat32, albo ext2.
Dlatego sugerowałbym Freesco 0.2.7 z sambą - to by udostępniało dyski w najprostszy sposób.

Tytuł:
Użytkownik

Witam
Z całym szacunkiem :D , ale chyba pomyliłeś pojęcia, a już napewno forum. Po co Ci server :?:, bałwan jestem mnie, żeby to miało sens, musiałbyś postawić serwer, hub-a i dwa kompy klienckie. Czy aby dobrze to przemyślałeś :?: mam wrażenie że nie. Apropos, czy FreeSCO obsługuje NTFS :?:

Pozdrawiam :D

Tytuł:
Maciek pisze:
Dlatego sugerowałbym Freesco 0.2.7 z sambą - to by udostępniało dyski w najprostszy sposób.

ale samba juz chyba udostepni ntfs? czy nie? jesli nie to w takim razie jak to postawic? bo gdybym chcial uzywac 4 dyskow 100GB to pozostaje mi tylko ntfs jesli chcialbym miec dostep do nich z poziomu windows xp

Tytuł:
Honorowy Admin

Windows XP top co prawda wyjątkowo durny system, ale poradzi sobie z dyskami sieciowymi udostępnionymi przez sambę. Obsługa ntfs została zaimplementowana dopiero w najnowszych jądrach linuxa, a i to jedynie do odczytu. Zaetem w przypadku Freesco będziesz musiał założyć fat32 albo ext2. Dla windowsa to będzie obojętne, ale dla komputera nie. Jeśli zamierzasz zamontować cztery dyski po 100 giga - musisz na serwerek mieć super nową maszynkę. Jeśli masz starszą, to właśnie przyda ci się moc linuxa. Na Freesco możesz założyć partycje po 100 giga, choć bios komputera ich nie widzi.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.