Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 23:56

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Honorowy Admin

Freesco z justice w kolejnych wersjach jest już od miesiąca ponad testowane na dyskietkowym serwerku i to w różnych układach. Z tego co zdążyłem zauważyć to obecnie (wersja 3.1) maxtran=450000 jest wartością zbyt restrykcyjną, przy założeniu, że z dwóch najwyżej komputerów ssacze namiętnie usiłują ciągnąć - zwykle w godzinach popołudniowych (na ogólną liczbę 9 komputerów). Ja to ustawiłem na 470000. Jeśli w sieci są kompy korzystające z gg tylko, a jedna osoba zasysa plik dość duży to ograniczenie włącza się dopiero gdy przekroczy 10 kb/s. Cwiczyłem też niewpisywanie jedengo kompa do skryptu. I wydaje mi się,że Kipa nie ma racji besztając v|rusa - zaobserwowałem zjawisko - że w sytuacji 3 intensywnie ściągających komputerów, ten czwarty nie wpisany miał prawie zerowe pasmo... zwykłe strony nie chciały się porządnie otworzyć.

Tytuł:

Dobra teraz mozecie ze mnie zlewac ale przeczytalem co bylo dostepne i niestety nie znalazlem. Piszecie wszyscy zeby zedytowac plik $maxtran ..

dobra dalej nie znalazlem ale znalazlem zyczliwa pomoc dziekuje studentpw :)

pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

Nie jestem ekspertem od systemu napisanego przez RaaDaaR'a, ale o ile pamiętam to został on oparty na naszej wspólnej ideii, ograniczania dostępu do sieci osobom nazbyt obciążającym łącze.
Pozostałe osoby korzystają z całej przepustowości łącza, podczas gdy wybrańcy, z jego wycinka tak bobranego, aby inni mogli swobodnie pobierać niewielkie ilości danych, podczas gdy wspomniane wcześniej osoby, starają się przeciążyć łącze żądaniami podrania dużej ilości plikó i w dodatku dość obszernych. I to właśnie dlatego stosuje się ten program, aby ograniczyć im transfer, a nie wszystkim.

Mogę opisać jak ja zrobiłem u siebie:
Maksymalny transfer do obliczeń nieco zwiększyłem na ok 140% przepustowości łącza. Na tej podstawie wyliczam max dla jednego usera (dzieląc tą wartość na aktualnie komputery coś ściągające z inetu, a nie dopisane do dławienia kompy). Każdy nadmiernie obciążający (dopisany) bądzie miał ograniczenia w ściąganiu danych do wyliczonej wartości, podczas gdy pozostali, ile się da - kto pierwszy i silniejszy ten lepszy (ale oni ciągną ledwo co)

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Nie widziałęm tego tematu nigdzie więc do zapodaje...

Tak sie zastanawiam czy da się skonfigurować skrypt zarządzający stroną justdbg.htm, nie wiem czy to sktypt, ale tak się domysłam.

Chciałbym aby na stronie pojawiały się nie adresiki IP tylko np zebym mogł dopisać nazwy użytkownków, i kolejna sprawa chciałbym ukryć niektóre adresy (sprawy administracyjne :lol: )

Pozdrawiam...

A jeszcze jedna rzecz.. tpsa naprawiła wrescie DSL, jakieś routery wymienili... i się nie zawiesza (jestem wielce szczęsliwy ), ale jakby komuś się to jeszcze zdarzało to znalazłem na to patent..niestety kosztuje 50 zeta, ale za to w momcie zawieszki resetuje dsla

Tytuł:
Użytkownik

Czy w tej nowej wersji 3.2 mozna juz zainstalować pakiecik mrtgpl?
było by fajnie.
pozdrawiam i życzę owocnej pracy

Tytuł:
PGF

Nieznajomamail pisze:
Czy w tej nowej wersji 3.2 mozna juz zainstalować pakiecik mrtgpl?

Jeszcze nie...

Tytuł:
Użytkownik

RaaDaaR pisze:
Jeszcze nie...

czyli są nadzieje że kiedyś tak :D

widzialem gdzieś strone że wlasnie pisał że uruchomił ten pakiet tylko w wersji oryginalnej czyli mrtg z rozwiązaniem radara na obciecie transferu. Niestety mi sie to nieudało zbyt skomplikowane ustawienia. W takim wypadku prosze jesli ktoś moze opisac jak to zrobić to niech coś skrobnie. Dzięki i pozdrawiam

Tytuł: Justice
Witam serdecznie!
Jestem nowy na forum i nie wiem narazie jak się tu zachować ale mam pytanie:

Mam SDI i postanowiłem przejść na łącze DSL(wpromocji),ale jeden gościu z mojej sieci się nie chce zgodzic na wyzsze opłaty.W związku z tym czy istnieje możliwość w Justice ograniczyć jemu i tylko jemu transwer nawet do 5 Kbit tak żeby cała reszta tzn 10 userów mogła bałwan jestem z reszty łącza DSL 512 Kbit ?

Poprostu zostanie on tak jak by miał nadal SDI.

Czy jest taka możliwość? I prosiłbym o podpowiedź jak to zrobić.
A może wystarczy wpisać tylko jego IP w justice ?

Tytuł:
czesc

mozna to zrobic na dodatkowym module shapera opis na stronie raadaara
http://www.freesco.internetdsl.pl/tshaper.htm

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC+2godz.