Tego emaila pisze akurat w czasie , gdy działa mie serwer ze starego kompa w zasdzie router P2 233 mhz 32 ram + karta grafiki + karta sieicowa . Oczywiście dyskietka jest n a pierwszym miejscu jesli chodzi o boota. Zrobiłem routera z freesco wg instrukcji na pańskim serwisie freesco.pl w dziale konfiguracja. Jesli chodzi o IP rysunek mojego ustawienia znajdzie pan w załączniku , w ip innych osób na sieci zmieniłem końcówkę , oczywiscie brama domyslna to ip serwera jakie ustawiłem na freesco. W zasadzie internet chodzi ale do czasu . Otóż w różnym czasei po uruchomieniu komputera serwera działa mi net i moim sasiadom, natomiast czasami po 2 godzinach czasem po kilku minutach przestaje działać... Jednak i wtedy na SDI pala się te cztery lampki czyli połaczenie 115 i reszta, równiez wtdey czasami zdarza sie ze nie wczytuja sie strony www , lecz działą komunikator gadu gadu , czego nie moge zrozumieć. Wydawało mi się , że moze zla konfiguracja , ale robił serwer mój kolega, potem ja . W jego przypadku u mnie było to samo mimo ze zrobił serwer na dysku twardym . Zastanawiam sie czy SDI nie jest uszkodzone bo jak cche normalnie w windozie połączyc sie nie wykrywa mi urzadzenia jednak gdy biore routera IAS 660 firmy Asmax mam stabilne połączenie acz maxymalnie wolne co wynika z własciwości tego urzadzenia bo zawsze sie tak zachowywało . Dawniej udawał mi sie zrobic zwyczajne połączenie w win XP teraz nie, ale powtarzam co najdziwneszen z routerem Asmax działa.. MOże mój switching hub jest uszkodzony (dziwna ta nazwa ale to chyba switch )tez nie bo przeciez na początku zawsze jest połaczenie z netem w sensie wczytywania stron i działa z Asmaxem i jest sieć LAN . Komputer pomimo uszkodzenie płyty głównej ten pod którym jest freesco działa równiez dobrze dyskietka jest moim zdaniem dobrze ustawiona bo wg konfiguracj poza tym osoba , która zna sie sama tez robiła irówniez w końcu acz dopiero po 2 tygodniach przestało działać... Bardzo prosze o odpowiedz na moja korespondencje lub adres gdzie takowa dostane - kilka dni temu wysłałem ta wiadomość na grupe dyskusyjna ale efektów na razie niewidac , moze jakas słaba grupa. Jesli zna pan kogos e mail kto wie coto moze byc za usterka oczywiście TP SA mówi ze kable sie zgadzaja dzwoniłem pod 9696 Z góry dziekuje
lovercraft@wp.pl 
List ten pisalem do pewnego gościa ale informacje sa te same I COS NIEZWYKŁEGO CZASAMI U MNIE NET DZIALA A U KUMPLA W TYM SAMYM MOMENCIE NIE MoJe IP 192.168.1.2 ( serwer ma jeden na końcu) maska podsieci 255.255.255.0 brama domyslna 192.168.1.1 DNS standardowo 194.204.152.34 i 194.204159.1 znam je juz na pamiec JAK USTAWIE IP I DNS AUTOMATYCZNIE TO W OGÓLE NIE MM NETU ALE U MOJEGO BRATA RAZ NA AUTOMATYCZNYM BYŁ. To wszystko jak ktos zna rozwiązanie bardzo prosze neich napisze:)