Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 14:25

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Czy mozliwe jest wpiecie dwoch niezaleznych linii DSL do jednego serwera z Freesco? Mam w sieci 1MB DSL i juz mi malo. Chcialem dostawic nastepnego DSL'a i leciec na nim jednoczesnie z tym co juz mam. Czy mozliwe jest takie rozwiazanie, zeby wstawic do serwera 3 karty sieciowe z czego dwie beda laczyly sie z moimi DSL'ami a jedna bedzie odpowiedzialna za LAN? Moze musze kombinowac z maskami i czesc komputerow w sieci odpalac na jednej masce a czesc na drugiej? Ale wtedy to musialbym miec chyba w serwerze 4 karty sieciowe? :)
Nie wiem nic i jestem zielony. Prosze o Wasza pomoc.
- Fishoo

Tytuł:
MODERATOR

Proponuję obniżyć szybkość do 512 Kbps i zobaczyć czy jest wyrażny spadek jakości dostępu do internetu.
Wynik negatywny (niewielka różnica) znaczy, że nie ma co kombinować, bo wąskie gardło jest dalej (nie w tym miejscu).
Gdyby jednak było inaczej (w co wątpię, przynajmniej tak jest w moim regionie) to należało by odwiedzić kogoś z sąsiedztwa co ma ze 2 Mbps i tam potestować, czy jest wyrażne polepszenie.
Jeżeli tak, to podnieś szybkość do 2 Mbps i problem rozwiązany :)

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
Wow! Odpisal mi sam Kipa! Ten slynny wymiatacz, ktorego posty czytam prawie na kazdym forum zwiazanym z sieciami! :)
Jesli chodzi o tego DSL'a to musze go miec czy chce czy nie chce. Biore go na firme, zeby legalnie net udostepniac. Ten stary DSL mam zarejestrowany na osobe prywatna, wiec nie za bardzo.
Jesli chce to juz odpalic, to czy jest to w ogole mozliwe na jednym serwerze na Freesco2.7 z 3 albo 4 kartami sieciowymi? Kipa, bylbym Ci bardzo wdzieczny za odpowiedz.
Pozdrawiam
- Fishoo

Tytuł:
MODERATOR

Jak to mój przedmówca trafnie zauważył, na freesko tego jeszcze nikt nie zrobił, więc może się nie da.
Choć jak to ktoś zauważył, zawsze może przyjść ktoś taki co o tym nie wie, że to się nie da i to zrobi :)
Są przetarte szlaki na innej dystrybucji, chyba Debian, ale trzeba poszukać.

Jak jednak się bardzo upierasz to można zrobić jakąś kombinację alpejską o podłączyć każdego z nich przez osobną kartę sieciową, hmmm ale jak zadeklarować routing - problemy!.

Może tak, postaw sobie dwa serwerki freesco, każdy po jednym DSL i masz dwie bramki. Połowa sieci chodzi przez jedną druga część przez drugą. Jak jakaś padnie to ludziska bez netu szybko podmieniają adres bramki i wszystko wymiata jak należy.

Obrazek Kipa

Tytuł:
Tak, myslalem o tym zeby zrobic dwie bramki, ale czy nie narobi mi sie jakis syf? No i czy prawidlowo bedzie dzialal mi justice? Wydaje mi sie, ze wszystko powinno byc OK, ale wole zapytac. Bo w sumie justice bierze IP kompa i bramki nie maja tu znaczenia, podobnie jest z tablica ogloszen itp. W mojej sieci adresy IP przydzielam na sztywno. Poza tym wszystkie MAC adresy dodaje do ARP. Chyba nie bedzie mi sie nic gryzlo? Hmm.. bo w sumie jak komputery z inna bramka beda wiedzialy, ze maja laczyc sie z tym nowym DSL'em a nie ze starym? Gdzie powinienem wpisac, jaka bramka jest dla starego DSL'a a jaka dla nowego? To chyba jest najwiekszy problem. ..a moze i nie? Kipa pomocy juz ostatni raz. :) (w tym poscie oczywiscie) ;)
Pozdrawiam
- Fishoo.

Tytuł:
Użytkownik

Fishoo pisze:
bo w sumie jak komputery z inna bramka beda wiedzialy, ze maja laczyc sie z tym nowym DSL'em a nie ze starym?

"inna bramka" to nic innego jak wskazanie komputerom żeby łączyły sie przez nowego DSL, bo to właśnie przez wpisanie bramki wskazujesz komputerowi przez jakiego DSL (a raczej router podpięty pod tego DSL - bo bramką nie wskazujesz na modem DSL tylko na router freesco!) ma chodzić

Jak masz ethernet router (dla DSL właśnie) to w setupie freesco ustawiasz bramkę i tam właśnie wskażesz routerowi jakiego modemu DSL ma używać jako bramki
A użytkownikom wskazujesz jako bramkę odpowiedni router freesco

Tytuł:
Temat jest ciekawy zwłaszcza że stosując 2x512 można wyciągnąć więcej od TPSA niż jednym łączem 1Mb :) (cena też jest ciekawsza). Ale stawianie dwóch routerów to jest prowizorka na dziś, natomiast jutro to zastosowanie równoważenia łącza a'la Zebra.
+----------+ A.B.64.175/26
| |-------- eth0--------------- gw A.B.64.134
|
| |-------- eth1--------------- gw A.B.65.129
+----------+ A.B.65.131/29
Można się też przyglądać jak robią to spece od dużego routingu.
To w końcu ich rozwiązania przenoszone są na małe linuxy.

Tytuł:
Cytuj:
Ale stawianie dwóch routerów to jest prowizorka na dziś, natomiast jutro to zastosowanie równoważenia łącza a'la Zebra.

Hmm... :? Slotwina, mozesz bardziej jasno opisac o co chodzi? :oops: Temat jest ciekawy i na pewno przyszlosciowy, chyba ze TPSA zrobi szybsze DSL'e. Rozmawialem z Tepsiarzem, ktory przyszedl zainstalowac mi DSL. Powiedzial mi, ze ich i nasze modemy sa przystosowane do predkosci nawet 8MB/s. Dlaczego nie udostepniaja tego typu predkosci w usludze DSL, nie wiadomo. :)
Pozdrawiam
- Fishoo
P.S. Czy jesli w jednej sieci mam dwie rozne bramki i dwa polaczenia przez DSL, to wszystkie hosty beda sie widzialy w otoczeniu sieciowym?

Tytuł:
Dlaczego TPSA nie ma interesu sprzedać Ci 8Mbs?
Bo jej się nie opłaca. Z 8Mbs można wyciągnąć 32-40Mbs lub więcej (to znaczy sprzedać) korzystając z faktu, że praktycznie niemożliwe jest korzystanie z łącza przez wszystkich użytkowników w jednym czasie.
A jeśli dodamy fakt że sprzedaje Ci łącze asynchroniczne ma jeszcze drugie tyle (upraszczając).Teraz rozumiesz dlaczego nie można udostępniać poza lokal. Zastosowanie 2xdsl bez współpracy TPSA (innych także) jest
możliwe, szukaj po sieci loading balancing, multipath routing, może agregacja no i projekt Zebra. Pisząc że temat jest ciekawy, miałem nadzieję że nie zostanie spłycony do paru zdań, linux przekroczył już dawno barierę drogich urządzeń Cisco, a dzięki m.in grupom takim jak nasza ma szansę szybciej trafić z zastosowaniem do naszych komputerów. Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

bałwan jestem zrobiło się ciekawie, po pierwsze za sprawą slotwina, który zaczął drążyć temat "All In One" co go ogólnie spłyciłem hasłem - problemy, no i faktem, że w okolicy działa druga mniejsza sieć, w tej chwili na NEO+, ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie zanienić na DSL (żeby już za wiele na początek nie kombinować z różnorodnością).

Ktokolwiek coś próbował niech się podzieli doświadczeniami, może do czegoś wspólnie dojdziemy, zaczątki już mamy.

Pamiętam początki rozmów o ograniczaniu transferu, nie zapowiadało się, że będzie to dostępne w pakiecie. Przy okazji pozdrawiam RaaDaaR'a, który podjął się upublicznienia tego rozwiązania.

Obrazek Kipa

Tytuł:
PGF

Kipa pisze:
Przy okazji pozdrawiam RaaDaaR'a, który podjął się upublicznienia tego rozwiązania.

To Ja odbijam piłeczkę pozdraviając KIPĘ, którego skrypty były i są pierwowzorem justice. :D

Tytuł:
Użytkownik

może podam pomysł: zastosowac statyczne shapery, attach'ując je do odpowiednich interfejsów (znów dynamiczny podział, ale skrypt musi byc bardziej inteligenty przy przydzielaniu shaperow)

teraz mam pytanie do fachowców: jak "ustawić" freesco żeby dwa interfejsy były internetowe ?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.