Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 03:52

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Czy ktos z was dal rade skonfigurowac freesco by ludzie z sieci lokalnej wewnatrz i na zewnatrz routera mogli grac ze soba w gry blizzarda jak warcraft III lub starcraft? Wszystkie gry, w ktorych jest opcja polaczenia po IP smigaja. Tzn ja np stawiam od swojej strony server Unreal Tournament, konfiguruje forward portów, ludzie z zewnatrz sie lacza z IP zewnetrznym i wszystko hula. Niestety w grach blizzarda gra musi sobie server sama w sieci zobaczyc :( . Nie widzi gra odpalona u mnie serwerow na zewnatrz ani ludzi z zewnatrz nie widza serwera u mnie (mimo poprawnych forwardów). Ktos dal rade? To niby jest do zrobienia patrzac po stronie blizzarda ale mi sie juz pomysly skonczyly. Podejrzewam ze to kwestia firewalla - pomocy!

Tytuł:
W starcrafcie (wersja nie-broodwar) udalo mi sie ustawic forward wewnetrzny.
Czyli z sieci 192.168.0.1 do podsieci 192.168.1.1. Jedna osoba z 1.1 tworzyla gre i podlaczali sie ludzie z 0.1. (Zaobserwowalem jeden problem - gracze z roznych podsieci nie widzieli nawzajem co pisza do siebie wewnatrz gry. Jedynie ten co zrobil server widzial wszystko co kto pisze)

W starcrafcie tym instalnalem latke, ktora dodaje mozliwosc grania przez protokol UDP.

Potem ustawilem forwardy udp (porty 6111 i 6112) i dziala.

Zapewne ludziska, ktorzy beda chcieli sie podlaczyc z zewnatrz netu, beda musieli miec w swoich serverach (jesli takowe maja) ustawiony forward pakietow idacych przez w.w. porty, skierowany do Twojego adresu zewnetrznego. Musza oni laczyc sie przez opcje Local game (udp) w starcrafcie.

Zycze sukcesow.
Adam
aXe

P.s.1 Ja mialem problemy gdy uzywalem pliku forward.cfg. Rowniez mialem problemy, gdy do rc_user wrzucalem komendy ipportfw albo ipautofw. Udalo mi sie dopiero uzywajac ipfwadm - znajdz sobie gdzies opis tej glownej komendy firewalla pod freeSCO i zrob to jakby 'u korzeni'.

P.s.2 Jesli masz broodwara, to on ma juz wbudowane UDP (nie trzeba patchowac).
P.s.3 Jesli nie wiesz jakie porty, znajdz sobie programik NETMON - zalacz gre i zobacz w tym programiku, jakie nowe porty sie pojawily. (pewnie tez 6111 i 6112).
P.s.4 Wszyscy grajacy najlepiej (koniecznie) jak wylacza sobie swoje windowsowe firewalle.

Tytuł:
Wszystkie gry Blizzarda wymagaja portów standartowe, 4000,6112,6111,6113,6114 <--- to sa porty tylko do wejscia na czat, zeby pograc tzeba przekierowac port od 1000 do 3000 a potem porty od 60000 do 63500 ztego co pamietam ale fresco tego nie wytrzymuje :> musze poszukac cos na temat ipfadm :] moze to cos pomoze.
P.S ipautofw sie wiesza jak sie taka mase portów przekierowuje. albo sie nie zwiesi tylko ze forward ich nie pójdzie :(

Jak byś mógł to podaj komede z ipfadm do forwardu :]

Tytuł:
Dzieki za odpowiedź, jak znajdziesz praktyczne rozwiązanie problemu to będę wdzięczny :)

Tytuł:
Tak szczeże mowiąc ja jusz sie z tym problemem mecze z jakies 0,5 roku ---> jestem w desperacji :] ]:-> (chce postawić serwek głównie diablo II loD a progs którym chce to postaiwć jest pvpgn www.pvpgn.org ) Chyba ztego wszystkiego bedzie tzeba jeszcze jedno SDI kupić :] albo jakiegoś dsl-a :]

P.S ale jak Forwadujesz porty 6112,6113,6114 bedziesz mugł postawić bneta i realm; tylko nie pojdzie ci DBS oraz GS dzieki któremu mozna robić gry; najważniejsze nie idze :] )

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.