Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 01:31

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Witam,

Dane:

Serwer: Cel 366, Floppy, Sieciówka Planet 100Mb
Fressco 0.2.7 (DHCP) podpięte SDI
Dwa komputery z WinXP podpięte do Switcha (a switch do serwera z Fressco)
Fressco skonfigurowane zgodnie z ogólnoprzyjętymi regułami - kropka w kropkę.

Problem.?!?

Strony ładują się na dwa razy... tzn. przy pierwszej próbie wpisania adresu nie wyświetla się nic. Jeśli za drugim razem dam "odśwież" lub wpiszę adres jeszcze raz to się już ładuje bez problemu. Zarówno IE 6.0 jak i Mozilla - to samo. W ustawieniach sieci jest automatyczne uzyskiwanie adresu IP, bo Fressco ma włączone DHCP i przypisane karty.

Pytanie:

Co może być przyczyną i jak temu zaradzić. Przeszukałem to forum, ale nie spotkałem się z niczym podobnym. Nie wiem do czego to przypiąć, więc mam też problem z przeszukaniem grupy dyskusyjnej Fressco. Serwer stoi od wczoraj więc świeży jestem w tych sprawach...ale się nie zrażam tylko o pomoc proszę :roll:

No i jeszcze to - wyciąłem to z logów:
Cytuj:
Feb 6 12:52:11 - dhcpd: Both dynamic and static leases present for 192.168.1.2.
Feb 6 12:52:11 - dhcpd: Either remove host declaration winXP or remove 192.168.1.2
Feb 6 12:52:11 - dhcpd: from the dynamic address pool for 192.168.1.0
Feb 6 12:52:11 - dhcpd: DHCPREQUEST for 192.168.1.2 from 00:20:ed:20:98:fa via eth0
Feb 6 12:52:11 - dhcpd: DHCPACK on 192.168.1.2 to 00:20:ed:20:98:fa via eth0
Feb 6 12:58:12 - dhcpd: Both dynamic and static leases present for 192.168.1.2.
Feb 6 12:58:12 - dhcpd: Either remove host declaration winXP or remove 192.168.1.2
Feb 6 12:58:12 - dhcpd: from the dynamic address pool for 192.168.1.0
Feb 6 12:58:12 - dhcpd: DHCPREQUEST for 192.168.1.2 from 00:20:ed:20:98:fa via eth0
Feb 6 12:58:12 - dhcpd: DHCPACK on 192.168.1.2 to 00:20:ed:20:98:fa via eth0

Czy to jest "normalne"

Tytuł:
Ja też tak miałem jak pracowałem na Freesco 0.2.7. Teraz testuje Freesco 0.3, bo choć jest dostępny to jest w nim trochę bubli i trzeba trochę pogrzebać. Jak na razie mam od 2 dni i się nie powiesił [jak będzie pracował przez tydzień bez rebootu to dam znać na forum].
Jeśli chodzi o te wpisy w logach to jest normalne [masz statyczne i dynamiczne przydzielanie adresu IP [też tak mam i działa mi DHCP bez problemu].[/i][/u]

Tytuł:
No cóż dzięki za info, tylko to nie do końca rozwiązuje mój problem. Logami mogę się nie przejmować, bo ich na tapecie nie mam i cały czas nie oglądam :wink: Martwi mnie jedank to dziwne ładowanie stron - może jest to problem z adresami serwerów DNS, bo gdzieś takie głosy wyszperałem. Teraz mam ustawione standardowe czyli te, które są normalni epo zrobieniu obrazu na dysku. Może ktoś ma jakieś "pewniejsze", mniej obciążone.

Tytuł:
Hmm..we Freesco 0.3 jako podstawowy DNS jest 194.204.152.34, czyli zastępczy jak dla Freesco 0.2.7 - cały czas rozumuje że masz SDI. Spróbuj, choć jak ja takie coś miałem [musiałem często odświeżać strony bo mi się pojawiały komunikaty o braku takiej strony (w logach też tego pełno miałem: brak strony xxx.xxx.xxx)] to mi to nic nie dawało. Właśnie z tego powodu przesiadłem się na Freesco 0.3 [tu nie ma takich problemów - za to są inne :wink:

Tytuł:
Na moje to serwer gubi pakiety, moze masz za słaby procek, za mało pamieci itd. lub zle skonfigurowane usługi. Sprawdz na samym serwerze czy gubi pakiety a do DNS-ów to sa dwa tepsy no chyba ze ktos postawił inne :)

Tytuł:
witam

mam podobny problem do kolegi, z ta mala roznica ze ja mam Neo+ , minowicie:

serwer na P100 3 kary sieciowe! i siec jest zlozona z dwoch kompow (jesli mozna mowic o sieci :) )

problem wyglada tak, net u mnie dzial i jest Ok. Natomiast na 2 kompie strony trzeba odswiezac po 4,5 razy zeby wogle na nia wejsc :evil: to jet chore, aha ten komputer stoi na Xp.

jeli ktos powiedzial mi co mam nei tak lub co powinienem zmienic bede bardzo wdzieczny, jest to dla mnie bardzo wazne.

pozdrawiam

Tytuł:
Sensei pisze:
Na moje to serwer gubi pakiety, moze masz za słaby procek, za mało pamieci itd. lub zle skonfigurowane usługi. Sprawdz na samym serwerze czy gubi pakiety a do DNS-ów to sa dwa tepsy no chyba ze ktos postawił inne :)

Serwer stoi na Cel 366 z 96 RAM, więc chyba nie jest tak źle, biorąc pod uwagę, że sieć składa się dwóch kompów. Co do gubienia pakietów to jak to sprawdzić :?: Usługi są skonfigurowane zgodnie z "przepisem"... Nic więcej nie mieszałem (a może powinienem :roll: )

Tytuł:
daj z serwera polecenie ping, np. ping www.onet.pl, poczekaj sobie chwilkę, przerwij ctrl+c i sprawdż jaki procent pakietów wrócił, jeśli będzie aż tak źle to powinna pomóc procedura kompresji jądra nagłówka.

Tytuł: ten sam problem
wczoraj zainstalowalem freesco
no i mam ten sam problem ze stronami
i chcialbym sie dowiedziec o co chodzi z ta procedura kompresji naglowka?
jestem nowy w linjuksowych zagadnieniach dlatego sie pytam
prosze o szybka pomoc
aha mam modem kablowy 256kb/s
z gory dziekuje

Tytuł:
Sensei pisze:
daj z serwera polecenie ping, np. ping www.onet.pl, poczekaj sobie chwilkę, przerwij ctrl+c i sprawdż jaki procent pakietów wrócił, jeśli będzie aż tak źle to powinna pomóc procedura kompresji jądra nagłówka.

No więc jest tak:
dałem ping do paru stron www i przedział gubienia pakietów to 15-30%. Średnia z kilku stron wyszła mi gdzieś koło 25%, więc chyba nie za różowo :?
Pytanie: co teraz?
Ten numer z kompresją jądra nagłówka może coś pomóc :?: A jeśli tak to jak tego dokonać ?

Tytuł:
Jesli dalej nie wiesz co oznaczaja te wpisy dhcp - 1 post, to wlasnie server napisal ci cala procedure laczenia sie twojego kompa z serverem - krok po kroku.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.