Aby CG serwowało strony www klietów należy uruchomić tę moźliwość w panelu administracyjnym. Tam też należy odczytać nr. portu ftp i ustawić go w kliencie FTP.
Aby serwować stronę wewnętrną www z CG należy
- wejść do panela administracyjnego
http://nazwa_serwera:8010
- wybrać Access - Serving HTTP Clients - User Port - listner
- dopisać port 80.
- Jeżeli strona ma być widoczna z internetu najlepiej pozostawić all adress
- wyłączyć SSL. (Lamer, który na to wpadł uważa, że lepiej tego nie robić)
W setupie freesco.
- wyłączamy Control HTTP i Time serwer (43, n, ESC, x, s)
- resetujemy freesco
Od tej pory nasza stroną startową będzie nie plik index.htm z katalogu router/www, lecz login.wssp z CG. Odpowiednio modyfikując ten plik (podobny do HTML) możemy stworzyć całkiem przyjemną stronę.
Dodatkowo mamy wiele ciekawych możliwości (i kilka wad).
- strony www klientów mogą zostać zintegrowane ze stroną startową
- każdy z klientów (zalogowanych) może wybierać skórę najbardziej mu odpowiadającą
- takiej witryny nie można ściągnąć bez znajomości hasła
Zauważone wady;
- CG nie 'pamięta' nazw ramek, które potrafią się zagnieździć
- wyszukiwarki głupieją i często wyrzucają komunikat; 'Unexpected HTTP code from server: 503'
- nie wszystkie przeglądarki internetowe tak samo akceptują rozkazy rozszerzone.
Moja strona od kilku tygodni jest serwowana przez CG i jestem bardzo zadowolony z tej możliwości.
Serwer FTP jest w najnowszej wersji CG i służy do przerzucania stron internetowych dla klientów. Dzięki temu, że działa na innym porcie niż 'klasyczny' ftp możemy używać ich niezależnie. Nie próbowałem używać go jako głównego serwera FTP więc nie wiem, jak by się sprawdzał. Ciekawi fakt, iż klienci, hasła itd są konfigurowani automatycznie przy zakładaniu konta.