Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 17:42

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Witam serdecznie.

Zainstalowalem pakiet Exim+Teapop i od czasu do czasu sa z nim problemy. tzn np. przy próbie logowania do serwera (Outlook) "nie może znaleźć serwera". Czasami pomaga zresetowanie, a czasami nie. Ostatnio miałem sytuacje gdzie sciągniecie poczty było możliwe dopiero po którejś z kolei próbie i w czasie sciagania wystąpił kilkukrotnie bląd mniej wiecej w połowie ściągniętych wiadomości (zerwanie połączenia). Kilkukrotne próby i wreszcie ściągnąłem wszystko... Reszta tzn. Squid+Bind+Samba działa super.

Może ktoś wie co na to poradzić. Bedę wdzięczny za pomoc !!!

Tytuł:
Honorowy Admin

Kilka osób zauważyło ten problem, który występuje w sieci wewnętrznej, u mnie pojawia się czasami. Związany jest chyba ze słabym serwerkiem i długim odbieraniem poczty z zewnątrz, przy jednoczesnym szybkim połączeniu w LANie. Nigdy nie występuje z zewnątrz sieci...
Wiem o serwerze pracującym wyłącznie w sieci wewnętrznej firmy na szybkim 1GHz kompie i tam nie słyszałem o kłopotach...

Do tej pory jako serwer POP3 i SMTP miałem ustawione xxx.yyy.pl dla skrzynek typu aaa@xxx.yyy.pl i problemy czasami wystepowaly. Teraz w lokalnej sieci ustawiłem IP lokalne serwera i na razie ... odpukać ...
chodzi bez zacięcia... . Czemu tak jest - jeszcze nie wiem.

Pozdrowienia

Tytuł:
Ja mam 1GHz serwer w lanie i nie ma kłopotów. Miałem też po drodze 75,90,133,166,200,266 i 400. Na żadnym nie spotkałem się z podobnymi problemami - na początku był eXtremail a teraz CG.
Jedyna różnica jest taka że gołym okiem widać jak wraz ze wzrostem prędkości procka rośnie prędkość wysyłania maili.
Jak miałem jeszcze najwolniejszy procek (i eXtremaila) to działo się coś takiego że po wpisaniu nazwy serwera przy próbach ściągania po sieci lokalnej z rzadka ściąganie poczty blokowało się na "trwa znajdowanie hosta". Szybko wtedy odkryłem że lepiej jest w lanie podawać IP serwera (zresztą tak jest mi wygodniej i od tamtej pory wszędzie wpisuję IP).

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.