Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 00:33

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość

Witam -)
Jak w temacie.....przez rok miałem SDI i router na Freesco. Wszystko hulało w lokalnej sieci. Od dzisiaj mam iDSL. I tutaj pierwsze problemy.
Najpierw szukałem właściwego obrazu ( na freesco.arx.pl jest tylko informacja, że jest obraz freesco-dsl.img ale to wszysko. tego się ściągnąć nie da.... z freesco-soft ściągnąłem jakąś wersję beta, ale to nie freesco).
Załadowałem najpierw do routera drugą, taką samą, sprawdzoną sieciówkę. Ściągnąłem jeszcze raz obraz do SDI, powyłączałem modemy i zacząłem konfigurować ethernet router jak w opisach na stronie ...arx.pl.
Nie działa.
Freesco chodzi, błędów żadnych nie pokazuje, a sieć nie działa.
Router (modem) od TPSA jest bez NAT'u - taki wziąłem, bo od czego mam freesco. Pierwsza sieciówka eth0 ma adres 80.55.33...qcze nie pamiętam, bo teraz z domu piszę...) mask 255.255.255.252 bramka 80.55.33... ostatnia liczba o numer niżej.
Druga sieć: eth1 192.168.1.30 maska 255.255.255.0 i to mam do sieci lokalnej. Włączony NAT i maskarada.
nie mogę pingnąć nic z internetu, ani z sieci lokalnej (z konsoli serwera of course). - to ciekawe.... gdzieś mam śmieszny błąd, ale nie mogę dojść gdzie.
Przełączyłem modem (router) na lokalny komp z W98 i internet działa.
Czy znaczenie ma tutaj fakt, że router jest bez NAT'u ?? jakoś mi się nie wydaje.
Boli trochę fakt, że jutro ludzie przyjdą do roboty, a tu netu nie ma...SDI monterzy zabrali.

Jakieś sugestie....

Pozdrawiam
Kris_1

Witam -)
tak na szybko odpowiadam ...sobie :)
przez przypadek zamieniłem kabelki od kart sieciowych.
Ruszyło wszystko. Działa - pierwsze wrażenia - w przeglądarce w lokalnej sieci chwila zastanowienia po wpisaniu adresu... w SDI ruszało od razu.
Transfer na razie średnio z dwóch plików 50 kb/sec.
Korzystam nadal z pakietu (obrazu) dla SDI.
Teraz pora na uzbrajanie serwerka.
Czyżbym był pierwszy co uruchomił iDSL na Freesco ?
....
Pod koniec dnia powinienem coś więcej wiedzieć. po roku obcowania z SDi mam do czego porównywać.
niedługo kolejne spostrzeżenia.

Pozdrawiam
Kris_1

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.