Nie będę ukrywał, że moja wiedza odnośnie linuxa i sieci jest niewielka, dlatego to o co chce zapytać może być dla niektórych banalnie proste.
Muszę zrobić Bridge na Freesco. W serwerze są dwie karty sieciowe Realtek RLT8139. Jedna będzie podpięta do Huba (do sieci lokalnej, 5-7 kompów), a druga do punktu dostępowego AP. Sieć będzie miała IP 192.168.0.0, nie znam jeszcze IP z AP.
Teraz moje pytania:
1. Jaką odmianę Freesco zastosować (0.2.7, 0.3.x,SDI, Neo)? Ale to chyba nie ma znaczenia.
2. Czy musze jakoś instalować sterowniki do tych kart sieciowych i jak to zrobić?
3. Freesco muszę skonfigurować jako Bridge, a w Advanced settings ustawić IP i maski dla kart sieciowych, ale co jeszcze mam powłączać a co powyłączać? Czy poustawiać domenę, hosta, DNS, firewall itp? Czy da się włączyć DHCP?
4. Co z komputerami w sieci (Win98)? Ustawić im bramę i serwer DHCP na 192.168.0.1?
5. Czy jeżeli z AP będzie np IP 192.0.0.192, to drugą kartę w serwerze muszę ustawić na 192.0.0.193? Aha i mam je połączyć ze sobą zwykłą skrętką czy skrosowaną?
Przeglądałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie pytania które mnie dręczą odnośnie tego tematu.
Może ktoś zna linki z opisem krok po kroku czy coś takiego?
Proszę o wyrozumiałość.
|