Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 17:38

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
witam
Tworze nowa amatorska siec i od mojego ISP dostalem takie oto info:

>Przesylam pule adresow IP dla Pana sieci.
>Styk SDSL <-> Panski router: xxx.xxx.xxx.0/30
>SDSL ma obecnie adres xxx.xxx.xxx.1, Pana router xxx.xxx.xxx.2/255.255.255.252 z defaultem w xxx.xxx.xxx.1
>
>LAN:
>xxx.xxx.xxx.64/26
>klasa ta przeroutowana jest w Pana serwer czyli w xxx.xxx.xxx.2.
dodam ze styk SDSL to router sprzetowy dostarczony mi przez ta firma i nie mam oczywiscie mozliwosci jego konfiguracji.

I teraz chcialbym uzyc kompa z freesco jako tego "Panski router". To jak rozumiem dla eth0 mam wpisac xxx.xxx.xxx.2/255.255.255.252, a dla eth1 xxx.xxx.xxx.65/255.255.255.192. Czy tak to ma wygladac i czy uda sie to zrobic we freesco (ktora wersja)?

Teraz zakladajac, ze odpowiedz na powyzsze moje pytanie jest twierdzaca. To mam jeszcze jedna sprawe, sprawa wyglada tak ze te 60 numerow IP przeznaczone dla klientow koncowych mojgo LAN'a (66-126) to za malo i chcialbym jakos uzyc maskarady i dac userowi wybor jak ma byc podlaczony. Jak to zrobic? Postawic drugi serwer freesco za tym pierwszym i przeznaczyc ktorys z numerow IP LAN'u dla maskarady? Czy moze bylby jakis sposob aby to zrobic na tym jednym (ewentualnie 3 karta sieciowa???)? I czy bylby problem w widzeniu sie tych 2 sieci (czyli komputery za maskarada i reszta)?

pozdr.

Tytuł:
Użytkownik

Jak dobrze zrozumiałem to 60 IP jest publicznych czyli widzialnych w internecie. Komputery za maskaradą nie zobaczą w otoczeniu sieciowym komputerów z IP publicznymi - nie ma szans, bo poto jest maskarada :lol:

Tytuł:
Bolo_B pisze:
Jak dobrze zrozumiałem to 60 IP jest publicznych czyli widzialnych w internecie. Komputery za maskaradą nie zobaczą w otoczeniu sieciowym komputerów z IP publicznymi - nie ma szans, bo poto jest maskarada

Tak, te IP sa publiczne. A czy serwer WINS nie zalatwilby sprawy (samba albo pod win2k)?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.